Koronatauti vie sairaalaan useammin miehiä, joiden testosteronitaso on alhainen – Joka seitsemäs kärsii tinnituksesta ja muita terveysuutisia
Terveys ja hyvinvointi
Koronatauti vie sairaalaan useammin miehiä, joiden testosteronitaso on alhainen – Joka seitsemäs kärsii tinnituksesta ja muita terveysuutisia
Tutkimuksen mukaan testo­steronivajeesta kärsivät miehet joutuivat sairaalahoitoon korona­virusinfektion takia noin kaksi kertaa todennäköisemmin kuin miehet, joiden testosteronitasot olivat normaalit tai jotka saivat testosteronikorvaushoitoa.
Julkaistu 28.11.2022
Apu Terveys

Testosteronin puute voi pahentaa koronatautia

Sairaalahoitoa vaativat koronavirustartunnat näyttäisivät olevan yleisempiä miehillä, jotka kärsivät testosteronin puutteesta. Aiemmin arveltiin päinvastoin, että nimenomaan testo­steroni selittäisi, miksi miehet ovat naisia alttiimpia vakavalle koronainfektiolle.

Tuoreiden tutkimustulosten mukaan testo­steronivajeesta kärsivät miehet joutuivat sairaalahoitoon korona­virusinfektion takia noin kaksi kertaa todennäköisemmin kuin miehet, joiden testosteronitasot olivat normaalit tai jotka saivat testosteronikorvaushoitoa.

Yhteydet pysyivät ennallaan, vaikka miesten ikä, painoindeksi, etninen tausta ja mahdolliset sairaudet huomioitiin analyysissa. Tutkimuksessa seurattiin 723:a koronavirus­infektioon sairastunutta keskimäärin 55-vuotiasta miestä, joiden testosteronitasot oli mitattu jo ennen sairastumista.

JAMA Network Open

Yötyö haitaksi paineisille

Säännöllisesti työssään yövuoroja tekevät verenpainepotilaat voivat olla suurentuneessa diabeteksen, sepelvaltimotaudin ja aivoverenkiertohäiriöiden riskissä. Yötyötä tekevät sairastuivat näihin tauteihin 16 prosenttia useammin kuin vain päivisin työskentelevät.

Journal of the American Heart Association

Miljoonien korvissa soi

Arviolta joka seitsemäs aikuinen kärsii tinnituksesta eli korvien soimisesta. Maailmanlaajuisen selvityksen mukaan jonkinasteista tinnitusta potee 14 prosenttia aikuisista miehistä ja naisista. Oireet yleistyvät iän myötä.

Tinnutusta potee arviolta 10 prosenttia 18–44-vuotiaista, 14 prosenttia 45–64-vuotiaista ja 24 prosenttia yli 65-vuotiaista. Vaiva on krooninen noin 10 prosentilla ja pahaoireinen 2 prosentilla. Tinnitusta on kaikkiaan 740 miljoonalla ihmisellä, ja 120 miljoonalla oireet ovat vakavia. Tinnutus tarkoittaa kuulohavaintoa, joka ei aiheudu ulkoisesta äänestä.

JAMA Neurology

Muisti hampaiden mukana

Parodontiitti eli hampaiden kiinnityskudosten tulehdus saattaa suurentaa dementian tai lievemmän kognitiivisten mielentoimintojen heikentymän riskiä. Laajan katsaustutkimuksen perusteella vaara sairastua on noin viidenneksen suurempi, jos suunterveys on huono. Yhteys havaittiin varsinkin potilailla, joilta oli irronnut hampaita tai jotka olivat jo täysin hampaattomia.

Tuloksista ei voi kuitenkaan päätellä, johtuvatko muistisairaudet huonosta suunterveydestä vai heikkeneekö suun kunto muistisairauden vuoksi. Parondontiitti johtaa hoitamattomana hampaattomuuteen. Siihen liittyvä tulehdustila on yhdistetty myös sydän- ja verisuonitauteihin.

Journal of the American Geriatrics Society

Yksinäisyys tekee kipeää

Yksinäiset kuusikymppiset saattavat sairastua masennukseen ikätovereitaan todennäköisemmin, ja he ovat alttiita myös kroonisille kivuille ja uupumukselle. Yhdysvaltalaistutkimuksessa seurattiin 6 000:ta keskimäärin 65-vuotiasta lähes kahdeksan vuoden ajan.

Itsensä yksinäiseksi kokevilla ilmeni masennusoireita kaksi kertaa enemmän ja uupumusta puolet enemmän kuin muilla. Kroonisia kipuja ilmaantui yksinäisille viidenneksen todennäköisemmin. Lisäksi oireet kasautuivat.

Ikä, sukupuoli, sosiaalinen ja taloudellinen asema, asumismuoto tai oireet tutkimuksen alussa eivät selittäneet tuloksia. Yksinäisyys aiheuttaa stressiä, mikä altistaa sairauksille. Se voi myös johtaa elintapojen huononemiseen. Aiemmin yksinäisyys on yhdistetty esimerkiksi sydän- ja verisuonitauteihin.

Journal of the American Geriatrics Society

Kommentoi »