Korona vauhdittaa taimikauppaa – Erityisen suosittuja syötävät kasvit – Omavaraisuuden arvostus nousi myös 90-luvun laman aikaan
Puheenaiheet
Korona vauhdittaa taimikauppaa – Erityisen suosittuja syötävät kasvit – Omavaraisuuden arvostus nousi myös 90-luvun laman aikaan
Omenapuut tuovat ihmiselle turvaa ja kukat luovat kauneutta vaikeina aikoina. Sama ilmiö oli nähtävissä 1990-luvun lamavuosina, puutarhuri Katja Nikkari muistelee.
Julkaistu 8.5.2020
Apu

Koronapandemia koettelee monia yrityksiä, mutta taimi- ja kukkakaupassa ihmisten asettuminen kotiin on näkynyt myynnin poikkeuksellisena kasvuna.

– Nyt kauppansa tekevät kaikki syötävät kasvit. Ihan tavallisten hyötykasvien, kuten omenapuiden ja marjapensaiden sekä perunan, sipulin ja yrttien myynti on selvästi kasvanut, puutarhuri Katja Nikkari kertoo.

Hän muistaa vastaavan ilmiön 1990-luvun laman ajoilta. Vaikeina aikoina kotivara ja omavaraisuuden tavoittelu nousevat arvoon arvaamattomaan.

Myös Etelä-Suomen poikkeuksellisen leuto talvi on vauhdittanut kevätistutuksia. Espoolainen PuutarhaNikkarit avasi taimimyymälänsä maaliskuussa, mutta erä puun taimia oli toimitettu vieläkin aikaisemmin, jo tammikuulla.

Koronarajoitukset käytössä

– Kysyntä on kasvanut sekä kukkakaupassa että taimimyymälän puolella. Ihmiset kaipaavat nyt kauneutta ympärilleen. Ja kun läheisiä ei ole voinut tavata, kukkalähetyksiä ja tsemppikukkia on tilattu aivan valtavasti, Nikkari sanoo.

PuutarhaNikkareilla koronan asettamat rajoitukset otetaan huomioon kaikessa asiakaspalvelussa. Taimimyymälä on jo valmiiksi ulkotiloissa, missä turvavälit on helppo pitää. Ulkokassat, nettimaksu ja ennakkotilausten kotiinkuljetus vähentävät ihmiskontaktit minimiin.

Kylmänarat kasvit kärsivät yöhalloista

Näinä päivinä monivuotisten taimien istutus on päässyt hyvään vauhtiin koko Suomessa.

– Kylmänarkojen kesäkukkien sekä tomaatin, kurkun ja kurpitsojen istutuksella avomaalle ei ole hoppua, sillä yöpakkasia saattaa tulla vielä kesäkuun alkupuolella, Katja Nikkari toppuuttelee.

Kahden vuoden kuluttua 40 vuotta täyttävällä perheyrityksellä on kolme myymälää pääkaupunkiseudulla. Oma tytär edustaa kolmatta polvea ja on jo mukana yrityksen toiminnassa.

– Taimistojen ja kukkaviljelmien paras sato on nyt myynnissä. Ostamalla kotimaisia taimia ja suosimalla suomalaisia yrityksiä autamme Suomea selviytymään koronan aiheuttamasta kriisistä, Nikkari muistuttaa.

Kommentoi »