Korona rysäytti taloutesi – 12 ohjetta, joilla säästät varmasti!
Puheenaiheet
Korona rysäytti taloutesi – 12 ohjetta, joilla säästät varmasti!
Tunnetko jo nämä talousneuvot? Ohjeet ovat varsin yksinkertaisia. Kysymys onkin siitä, kestävätkö hermot.
1Kommenttia
Julkaistu 2.4.2020
Apu

Yleisohje kuuluu: pidä pahan päivän varalle aina kahden kolmen kuukauden varmuusvara, puskuri. Yli 40 prosenttia suomalaisista ei ole noudattanut ohjetta eikä varautunut tappioihin millään tavalla, kertoo Takuusäätiön ja Marttaliiton teettämä tutkimus.

Olitpa lomautettu, pienituloinen tai ylivelkaantunut, tärkeintä on nyt suunnitelmallisuus ja säästäminen. Marttaliiton talousasioiden hankekoordinaattori Erkki Ukkola sanoo, että lomautettunakin kannattaa säästää. Vielä pahempia päiviä voi olla edessä.

Ukkola ja Takuusäätiön toimitusjohtaja Juha A. Pantzar kehottavat pulaan joutuneita tarkistamaan heti omat menonsa ja tulonsa.

Ota kynä ja paperi käteen, lataa pankkisi sovellus tai katso Penno-palvelua, joista oman talouden rakenteen näkee helposti. Tutkaile, mihin raha valuu.

– Mieti, mistä voi luopua juuri nyt. Monelta lähtee tililtä joka kuukausi pieniä summia esimerkiksi kanavapaketteihin ja musiikkipalveluihin. Raha häviää ennen kuin ehdit huomatakaan, Ukkola sanoo.

Etätyön säästöt ja houkutukset

Etätyöt ovat uhka ja mahdollisuus säästämiselle.

– Työpaikkalounaat, työmatkoilla tehdyt heräteostokset ja lasten harrastukset jäävät pois. Tästä tulee säästöä. Voisiko tätä rahaa laittaa vähän sukanvarteen?

Pantzar puolestaan huomauttaa, että muksujen syöttäminen kotona saattaa maksaa yllättävän paljon, kun ilmainen kouluruoka puuttuu. Lisäksi kotisohvalla vaanii houkutus: nettishoppailu. Ostoksia tehdään arjen tylsyyteen.

Jos jouduit pulaan, toimi näin

 1. Älä panikoi ja hätiköi.
 2. Lajittele menosi kolmeen luokkaan: välttämättömät, tarpeelliset mutta ei pakolliset ja turhat. Viimeiseen luokkaan voi kuulua kännykän muutaman euron viihdesovellus tai halpa kahvimuki, jollaisen olet tottunut ottamaan mukaan kioskilta.
 3. Suunnittele ruokalista viikoksi tai kahdeksi viikoksi etukäteen.
 4. Tee ostoslista ja noudata sitä kaupassa.
 5. Ala säästää heti, vaikka rahaa olisi niukasti. Jollei sinulla vielä ole kahta tiliä, hanki heti. Ohjelmoi verkkopankki siirtämään käyttötililtä pieni summa säästötilille säännöllisesti.
 6. Puhu rahasta kaverin tai puolison kanssa. Käy puolison kanssa läpi, kuluuko molemmilta rahaa tasapuolisesti yhteisiin asioihin.
 7. Pankkien lyhennysvapaita ei kannata ottaa elleivät ne ole todella tarpeen.
 8. Älä ota pikavippiä.
 9. Älä shoppaile sohvalla verkkokaupoista.
 10. Lykkää pieniäkin hankintoja.
 11. Jos menet ostamaan kodinkonetta, siihen tarjotaan rahoitusta ja jotain ekstraa. Mieti, onko sinulla siltikään varaa eräpäivänä.
 12. Ota yhteyttä: Takuusäätiön Velkalinjalta voi aina kysyä talousneuvoja, p. 0800 9 8009. Marttojen sivuille on kerätty hyviä säästövinkkejä.

Ylivelkaantuneilla kovat ajat

Takuusäätiön Juha Pantzar sanoo, että ilman koronaakin tällä vuosipuoliskolla oli odotettavissa rysäys. Edellisinä vuosina umpivelkaantuneiden ihmisten velat alkavat nyt langeta maksettaviksi.

Takuusäätiöön tuli heti koronakriisin alkuvaiheessa yhteydenottoja. Monet sanoivat, ettei heidän taloutensa tule kestämään pienintäkään lomautusta.

Ylivelkaantuneet ovat saattaneet ottaa edellisinä vuosina velkaa jopa 50 prosentin korolla. He ovat tottuneet maksamaan velkoja ottamalla uusia lainoja. Nyt pankit eivät enää anna lainaa lainojen maksuun. Yhä useampi menettää luottotietonsa.

– Pikavippifirmat näkevät tässä tilaisuutensa: Hei, tarvitsetko vähän rahaa? Ne lisäävät mainontaa. Jos netissä klikkaat mainoksen auki ja kurkistat tarjousta, sinulle alkaa tulla yhä enemmän näitä mainoksia, Pantzar sanoo.

Takuusäätiö auttaa ylivelkaantuneita vapaaehtoisissa velkajärjestelyissä.

Pantzar sanoo, että nyt ei velkataakan alla kannata käpertyä kuoreensa ja toimia itselleen haitallisesti. Nyt pitää löytää malttia oman talouden suhteen.

Keskituloinen on kehno varautuja

Tyypillinen mediaanitulo on 2 600 euroa kuussa. Keskituloiset työssä käyvät ihmiset ovat kehnoimpia varautumisessa.

– Antolainauksen kulttuurissa rahaa on saanut aina kun tarvitsee. Pikavipit antavat joustoa harmaaseen arkeen, mutta monelle harmaasta on tullut sysimusta, Juha Pantzar sanoo.

Kuka koronakriisissä on voittaja?

– Ei taida olla ketään voittajaa. He, jotka saavat pitää työpaikkansa tai jotka eivät ole pitkään lomautettuna. Nyt pärjäävät he, jotka ovat osanneet varautua. Tämä on hyvin selkeä ja iso muutos, jonka vaikutus on kauaskantoinen suomalaisiin kotitalouksiin, Pantzar sanoo.

1 kommentti