Kolera lähti, rutto jäi
Puheenaiheet
Kolera lähti, rutto jäi
Yrjö Rautio: "Ei Hirvisaaren potkuilla ole välttämättä tekemistä sen kanssa, että Timo Soini trimmaa puoluettaan hallituskuntoon. Potkut vain olivat vähintä, mitä mikään puolue olisi tässä tilanteessa voinut tehdä. "
Julkaistu 9.10.2013
Apu

Jossakin kulkee raja Perussuomalaisillakin.

Tamperelainen kaheli Seppo Lehto esitti eduskunnan lehteriltä natsitervehdyksen tukeakseen Jussi Halla-ahon eurovaalikampanjaa. Siinäpä sitä tukea tulikin! Valtiopäivämies James Hirvisaari kuvasi tervehdyksen, ja jotta typeryys olisi täydellistä, kuva piti syöttää saman tien nettiin.

Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma nuhteli Hirvisaarta, ja Perussuomalaisten puoluehallitus erotti hänet puolueesta.

Ei Hirvisaaren potkuilla ole välttämättä tekemistä sen kanssa, että Timo Soini trimmaa puoluettaan hallituskuntoon. Potkut vain olivat vähintä, mitä mikään puolue olisi tässä tilanteessa voinut tehdä.

Eikä kyse ole vain yhdestä natsitervehdyksestä, vaan Hirvisaaren koko poliittisesta urasta – vai pitäisikö puhua ureasta?

Mikään puolue ei halua Hirvisaaren kaltaista jäsentä enempää kuin ihminen kaipaa koleraa elämänkumppanikseen.

Vaarallisimmat jäivät

Ei Perussuomalaiset sitä paitsi hallituskuntoon tullut sillä, että siitä yhdestä reppanasta pääsi.

Paljon vaarallisempia jäi.

Halla-aho on älykäs, omalla omituisella tavallaan sivistynytkin – ja vainoharhainen. Samaa voi sanoa Olli Immosesta ja Juho Eerolasta. Eerolan kuulumista Halla-ahon ryhmään voi ihmetellä eniten. Hän on jopa fiksu ja henkilönä mukava.

Suomen kielessä on tähän asti käytetty yhden lajin vinksahtaneista lainasanaa rasisti. Hirvisaari tarjoaa sille suomennosta nuiva.

Hirvisaaren potkut voivat säikäyttää joitakin nuivia kuriin ja nuhteeseen, mutta tuskin ainakaan Halla-ahoa.

Fiksut fanaatikot

Historian ja ihmismielen arvoituksia on, että kaikissa fanaattisissa liikkeissä on aina ollut mukana myös erittäin älykkäitä, sivistyneitä ja fiksuja ihmisiä, vaikka nämä liikkeet lopulta ovatkin täysin älyttömiä ja sivistymättömiä.

Heitä oli fasismissa ja natsismissa. Heitä oli stalinismissa – myös sen suomalaisessa ilmenemismuodossa, jota kaunistellen taistolaisuudeksi kutsuttiin. Heitä on ollut myös uskonnollisissa ääriliikkeissä, eikä niin järjetöntä huuhaata löydy, ettei siihen haksahda myös muuten ihan fiksuja ihmisiä.

Monet fanaatikot voivat olla muilla elämänalueilla ihan fiksuja, mutta muuttuvat kuin toiseksi ihmiseksi, kun tullaan heidän kiihkoilualueelleen. Silmiin syttyy hullun kiilto, ja suu alkaa syytää sanoja omia aikojaan. Joillakin heistä on luonnevika tai hoitamatta jäänyt mielenterveysongelma, mutta ei kaikilla.

Fiksut fanaatikot ovat vaarallisimpia. Ääriliikkeet tarvitsevat heitä johtajikseen – ja hyväuskoisia idiootteja johdettavikseen.

Arktista osaamista

Eduskunnassa on pelätty, että arktinen osaaminen loppuu Suomesta tai karkaa ulkomaille.

Onneksi arktista osaamista on yhä ainakin Greenpeacella. Se tiesi, mitä Venäjän Petšoranmereltä haki, ja sen myös sai. Järjestön johtohenkilöt vakuuttavat, että Greenpeace tiesi myös seuraamukset.

Myös Venäjällä on arktista osaamista. Se teki huomionkalastajista muitta mutkitta merirosvoja, jotta voi lähettää heidät vuosikymmeneksi vankilaan. Se saa heistä varoittavan esimerkin.

Kaikki saivat mitä tilasivat. Kenellä on valittamista?

*****

Heittolaukauksia:

1. Ei saa syödä punaista lihaa? Pitääpä tyytyä vihreään, siniseen ja violettiin lihaan.

2. Hautuumaat ovat täynnä ruokasuositusten laatijoita ja noudattajia.

3. Paras ruokasuositus on nälkä. Siitä tietää, että pitää syödä.

4. Emme elä syödäksemme, vaan syömme elääksemme toisin kuin meille suositellaan.

5. Kovat rasvat ja pehmeät asenteet pilaavat ihmisten kunnon ja terveyden.

6. Viron viina ja Suomen verottaja pilaavat suomalaisen alkoholi­politiikan.

Kommentoi »