Apu

Kokoomuksen Petri Sarvamaa EU:n metsästrategiasta: "Strategia vaikuttaa, miten paljon metsiä hakataan"

Kokoomuksen Petri Sarvamaa EU:n metsästrategiasta: "Strategia vaikuttaa, miten paljon metsiä hakataan"
EU:ssa valmistellaan uutta metsästrategiaa, joka kuohuttaa sekä unionissa että Suomessa.
Julkaistu: 13.7.2021

Metsäpolitiikka aiheuttaa nyt keskustelua sekä Euroopan unionissa että kansallisestikin. Euroopan komission laatimaa metsästrategiaa on kritisoitu julkisuudessa siitä, että EU ottaa valtaa metsien hoidossa itselleen. Esimerkiksi vihreiden europarlamentaarikko Ville Niinistö on puolustanut strategiaa.

– Komission esittämä strategia sysää pahasti sivuun taloudellisen ja sosiaalisen näkökulman metsien käytössä, sanoo Euroopan parlamentin metsä­strategiakannan pääneuvottelija, kokoomuksen europarlamentaarikko Petri Sarvamaa.

Hänen mukaansa strategian tulisi huomioida metsien monipuolinen käyttö, mikä mahdollistaa niiden taloudellisen käytön ilmastolle kestävällä tavalla. Strategiassa korostuvat metsien avohakkuiden kielto ja metsien suojelu.

– Metsien käytössä ja hoidossa on isoja eroja eri maiden välillä. Komissio haluaa hyvin voimakkaasti määritellä, mitä on kestävä metsänhoito.

Metsästrategia on Euroopan unioniin kuuluvien maiden metsien käyttöä ohjaava, ei velvoittava. Sarvamaan mukaan esitys on juridisesti ongelmallinen, koska se on EU:n perussopimuksen ja läheisyysperiaatteen vastainen. Toteutuessaan sillä olisi myös vaikutuksia Suomen talouteen.

– Pitkällä aikavälillä strategia tuo vaikutuksia raakapuun saantiin. Strategia vaikuttaa, miten paljon metsiä hakataan, miten maiden osuus hiilinieluista lasketaan, ja millä edellytyksillä kestävä energia biotaloudessa määritellään. Lisäksi lyhytikäiset puutuotteet korvaavat fossiilisia materiaaleja.

Petri Sarvamaa

Syntynyt vuonna 1960, kokoomusta edustava europarlamentaarikko.

Kommentoi »