Koko elämä kukkamaljakossa
Kulttuuri
Koko elämä kukkamaljakossa
Sinebrychoffin näyttelyllä on oivallinen nimi: Asetelma – Elämä tarjottimella. Pieneen asetelmaan voi kiteytyä suuria ajatuksia elämästä, sen antimista, ja lopulta katoavaisuudesta.
Julkaistu 25.11.2016

Heikki Marila, Kukat XIII, 2009.

Sinebrychoffin näyttelyllä on oivallinen nimi: Asetelma – Elämä tarjottimella. Juuri siitä on kyse. Pieneen asetelmaan voi kiteytyä suuria ajatuksia elämästä, sen antimista, mädännäisyydestä ja lopulta katoavaisuudesta.

Näyttelyssä on esillä maalauksia alankomaalaisilta, italialaisilta ja espanjalaisilta taiteilijoilta 1500−1700-luvuilta. Ilahduttavasti mukana on myös naisten maalaamia teoksia. Barokkiaikana runsautta ryöpsähtelevät asetelmat olivat taiteilijoiden taidonnäytteitä.

Lasi on ohutta, kalat limaisia, viinirypäleet kosteita ja kankaat raskaita. Herkullisten ruoka-aineiden keskellä saattaa vipeltää koppakuoriaisia ja toukkia. Upea kukka-asetelma alkaa jo näyttää ensimmäisiä merkkejä lakastumisesta.

Asetelmamaalaus tarjoaa katsojalle vapauden valita. Jos haluaa katsoa pintapuolisesti, voi nähdä vain kauneutta, vaurautta ja aistinautintoja. Tarkempi tutkiminen tarjoaa viestin myös kaiken tämän hetkellisyydestä ja katoavaisuudesta.

Mukavan nyrjäytyksen katsojan aivoille tarjoavat yllättävät yksittäiset teokset: vanhojen maalausten sekaan on ripustettu muutamia kotimaisia nykytaiteilijoiden teoksia. On muun muassa Iiu Susirajan valokuvia ja Heikki Marilan kukkamaalaus. Aika kuroutuu umpeen.

Asetelma – Elämä tarjottimella Sinebrychoffin taidemuseossa 31.12. saakka.

Tuntematon, Jan Brueghel I:n mukaan, Kukkamaljakko.

Katso myös video:

Kommentoi »