Koirien väkevät viestit – Pissa kaataa lyhtypylväitä ja kakka levittää loisia
Puheenaiheet
Koirien väkevät viestit – Pissa kaataa lyhtypylväitä ja kakka levittää loisia
Koiran kakka näkyy ja haisee, mutta virtsa on hiljainen syövyttäjä. Tekeekö sadetalvi jätösmielessä hyvää vai pahaa?
Kuvat
Julkaistu 24.2.2020
Apu

Koiran kakkaa polulla ja pissalla tuhritut nurkat? Suomessa on 700 000 koiraa, joista suurin osa pakkautunut Etelä-Suomeen. Eräiden arvioiden mukaan Suomen koirat kakkaavat 105 000 kiloa päivässä ja virtsaavat vielä enemmän.

Kumpi on ympäristön kannalta pahempi, uloste vai virtsa, Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisen tiedekunnan väitöskirjatutkija John Allen?

– Kakka saa toki huomiota, koska se näkyy, on sotkuista ja se kuuluisi korjata pois. Ulosteessa on runsaasti bakteereja ja loisiakin, jotka voivat tarttua koiriin ja ihmisiin. Sateet huuhtovat ulosteen bakteerit veteen. Virtsa ei näy, mutta siinä on erittäin paljon typpeä, joka happamoittaa maaperää ja lisää levää vesistöissä. Arvellaan myös, että virtsan mukana pintavesiin kertyy eläimille syötettyjä antibiootteja.

Onko vesisateinen talvi jätösmielessä parempi vai pahempi asia luonnolle kuin pakkastalvi?

– Todennäköisesti parempi, koska sade on huuhtonut jätöksiä maaperään ja vesistöihin tasaisesti koko ajan. Pakkastalvena ne ensin jäätyvät ja kasautuvat lumikerrosten alle. Lumen sulaessa valtava määrä ulosteita ja virtsaa imeytyy maahan ja lähtee liikkeelle samanaikaisesti.

Tutkit väitöskirjaasi 60:tä puistoa Helsingissä ja Lahdessa. Mitä siellä näkyy?

– Koirat virtsaavat aina samoille alueille kulkuväylien reunoille sekä puiden ja lyhtypylväiden juurelle. Vaikka virtsa on hyvä lannoite, tämä määrä on happoa maaperälle. Kannattaa katsella puiden alaosiin, siellä ei kasva ruohoa eikä puun varressa jäkälää ja sammalta.

Onko uros- ja naaraskoirien virtsassa eroa?

– Olisi parempi, jos narttuja olisi enemmän. Uroskoirien virtsasuihkut osuvat täsmällisesti lyhtypylväiden ja puiden alareunaan. Se ruostuttaa lyhtypylväitä. Kotikaupungissani Hyvinkäällä virtsan haurastuttama pylväs kaatui. Englannissa ja Yhdysvalloissa ihmisiä on loukkaantunut, kun ovat jääneet virtsan syövyttämien pylväiden alle.

Pitäisikö koirat opettaa pissaamaan asfaltille tai suoraan viemäreiden päälle?

– Ei, sillä silloin virtsa kulkeutuisi suoraan veteen. Ei tässä ei oikeastaan ole mitään, mitä voisi tehdä eri tavalla. Toivon, että ihmiset kuitenkin tiedostavat asian ja tarkastelevat ympäristöään. Jotkut yritykset ovat kehitelleet koirille ulkovessoja.

Kuolevatko puistojen puut koiranpissaan?

– Puistojen puut eivät pissaan kuole, mutta arvioidaan, että virtsattu puu heikkenee ja saa tauteja helpommin.

Mitä hyötyä on tutkimuksestasi?

– Se tuo aivan uutta informaatiota, joka voidaan ottaa huomioon kaupunkisuunnittelussa. Helsinki onkin rahoittanut tutkimustani. Ehkä puistot kannattaisi suunnitella jatkossa toisella tavalla, jotta alueet pysyisivät vehreinä ja jottei virtsa valuisi suoraan pintavesiin. Kaupunkeihin muuttaa yhä enemmän ihmisiä ja koiria, viheralueet ovat entistä suuremman paineen alla.

Ovatko koiranomistajat olleet vihaisia tutkijalle?

– Ei, kukaan ei ole ollut negatiivinen. En itse omista koiraa, mutta minulla on ollut sellainen aiemmin ja pidän koirista.

Kommentoi »