Koirat työssä: näin moneen suomalaiskoirat pystyvät
Puheenaiheet
Koirat työssä: näin moneen suomalaiskoirat pystyvät
Mitä tekisimmekään ilman koiria? Ihmisen paras ystävä on myös uskollinen työntekijä ja apuri, joka tekee monen elämästä helpompaa.
Julkaistu 3.11.2018
Apu

Koiria on käytetty ihmisen apuna jo pitkään. Turun yliopiston tutkimusten mukaan koiran ja ihmisen yhteiselo alkoi jo 20 000 - 30 000 vuotta sitten, kun ihminen kesytti koiran sudesta. Se oli aikaa ennen maataloutta ja huomattavasti ennen muiden eläinten, kuten lehmien, kesytystä. Yhden teorian mukaan metsästäjä-keräilijät tekivät suden kanssa yhteistyötä metsästyksessä ja riistanajossa.

Metsästys ja vartiointi olivatkin koiran varhaisimpia töitä. Sittemmin ihminen huomasi koiran paimennuskyvyt. Viimeisimmän vuosisadan aikana koiria on koulutettu aina vain uusiin tehtäviin, oli kyseessä sitten norsunluun etsintä tai vaikkapa traumatisoituneen ihmisen tai nuorisokotiteinin rauhoittelu terapiakoirana.

Listasimme suomalaiskoirien yleisimmät viralliset ammatit.

Poliisikoira

Poliisikoirista partiokoirat koulutetaan sekä hallittavuuteen, jäljestämiseen, henkilö-, pelastus-, esine- ja rikospaikkaetsintään sekä suojeluun. Lisäksi jokaiselle koiralle opetetaan yksi erikoiskoulutusalue, kuten huumeiden, räjähteiden, ruumiiden tai palavien nesteiden etsintä. Erikoiskoirat koulutetaan sekä hallittavuuteen että yhteen erikoistehtävään, kuten räjähteiden, huumeiden, rahan, ruumiiden tai palavien nesteiden etsintään.

Rajakoira

Rajakoirat työskentelevät maastossa. Niiden työtä ovat esine-etsintä ja henkilöetsintä maastosta ja rakennuksista. Osa saa myös suojelukoulutusta. Koirat voivat etsiä myös huumeita, ja merivartiokoirat tukevat meripelastusta.

Vankilakoira

Vankilakoira torjuu vankiloissa tapahtuvaa rikollisuutta. Se estää vankiloihin tulevia huumelähetyksiä ja löytää vankiloissa jo olevia huumeita.

Tullikoira

Tullikoiria ovat huume-, savuke-, raha- ase- ja räjähdekoirat.

Sotakoira

Sotakoiria ovat partio-, räjähde-, huume- ja jälkikoirat. Ne saavat myös suojelukoulutuksen. Räjähdekoirat etsivät myös aseita ja niiden osia.

Jälkikoira

Verijäljen jäljestämiseen koulutettu koira etsii metsästyksessä tai kolarissa haavoittuneita eläimiä.

Pelastuskoira

Pelastuskoira etsii ihmisiä raunioista tai vaikka maastosta. Se kykenee seuraamaan vanhoja jalanjälkiä ja haistamaan ihmisen useita metrejä sortumien alla.

Avustajakoira

Auttaa fyysisesti vammaista tai toimintarajoitteista ihmistä. Koulutetaan vastaamaan käyttäjänsä yksilöllisiä tarpeita. Osaa vaikka noutaa tavaroita ja auttaa pukeutumisessa.

Opaskoira

Opaskoira auttaa näkövammaista kulkemaan turvallisesti. Se mahdollistaa käyttäjänsä itsenäisen liikkumisen ja sillä on tärkeä sosiaalinen merkitys.

Kasvatus- ja kuntoutuskoira

Kasvatus- ja kuntoutuskoirat työskentelevät esimerkiksi kuntoutuskeskuksissa, sairaaloissa, vanhainkodeissa, lastensuojelussa, kouluissa ja päiväkodeissa. Niiden tarkoitus on lisätä ihmisten terveyttä ja hyvinvointia.

Hypokoira

Hypokoira erottaa hajuaistillaan diabeetikon verensokerin vaihtelut ja tuo siten helpotusta ja turvaa diabeetikon arkeen. Koira osaa myös tuoda sokeripitoista syötävää tai hakea toisen henkilön avuksi.

Etsijäkoira

Etsijäkoira etsii kadonneen lemmikkieläimen. Se seuraa kadonneen eläimen hajua ja merkitsee alueen, jolla hajua on. Tämän jälkeen eläin voidaan ottaa kiinni esimerkiksi loukulla.

Kuulo- ja tukikoira

Kuulokoira reagoi ääniin, jotka sen omistajan on tärkeää kuulla, ja vie omistajansa äänilähteen luo. Lähde voi olla vaikkapa herätyskello, palohälytin, ovikello tai puhelin. Tukikoira toimii pitkäaikaissairaan apuna. Se voi esimerkiksi hälyttää apua, jos omistaja saa epileptisen kohtauksen.

Homekoira

Homekoira etsii rakenteiden homevauriot ilman turhia avauksia tai purkamisia. Toisin kuin kosteusmittari, se löytää myös tutkimushetkellä kuivat homeet.

Kommentoi »