
Koiria on käytetty ihmisen apuna jo pitkään. Turun yliopiston tutkimusten mukaan koiran ja ihmisen yhteiselo alkoi jo 20 000 - 30 000 vuotta sitten, kun ihminen kesytti koiran sudesta. Se oli aikaa ennen maataloutta ja huomattavasti ennen muiden eläinten, kuten lehmien, kesytystä. Yhden teorian mukaan metsästäjä-keräilijät tekivät suden kanssa yhteistyötä metsästyksessä ja riistanajossa.
Metsästys ja vartiointi olivatkin koiran varhaisimpia töitä. Sittemmin ihminen huomasi koiran paimennuskyvyt. Viimeisimmän vuosisadan aikana koiria on koulutettu aina vain uusiin tehtäviin, oli kyseessä sitten norsunluun etsintä tai vaikkapa traumatisoituneen ihmisen tai nuorisokotiteinin rauhoittelu terapiakoirana.
Listasimme suomalaiskoirien yleisimmät viralliset ammatit.
Poliisikoira
Poliisikoirista partiokoirat koulutetaan sekä hallittavuuteen, jäljestämiseen, henkilö-, pelastus-, esine- ja rikospaikkaetsintään sekä suojeluun. Lisäksi jokaiselle koiralle opetetaan yksi erikoiskoulutusalue, kuten huumeiden, räjähteiden, ruumiiden tai palavien nesteiden etsintä. Erikoiskoirat koulutetaan sekä hallittavuuteen että yhteen erikoistehtävään, kuten räjähteiden, huumeiden, rahan, ruumiiden tai palavien nesteiden etsintään.
Rajakoira
Rajakoirat työskentelevät maastossa. Niiden työtä ovat esine-etsintä ja henkilöetsintä maastosta ja rakennuksista. Osa saa myös suojelukoulutusta. Koirat voivat etsiä myös huumeita, ja merivartiokoirat tukevat meripelastusta.
Vankilakoira
Vankilakoira torjuu vankiloissa tapahtuvaa rikollisuutta. Se estää vankiloihin tulevia huumelähetyksiä ja löytää vankiloissa jo olevia huumeita.
Tullikoira
Tullikoiria ovat huume-, savuke-, raha- ase- ja räjähdekoirat.
Sotakoira
Sotakoiria ovat partio-, räjähde-, huume- ja jälkikoirat. Ne saavat myös suojelukoulutuksen. Räjähdekoirat etsivät myös aseita ja niiden osia.
Jälkikoira
Verijäljen jäljestämiseen koulutettu koira etsii metsästyksessä tai kolarissa haavoittuneita eläimiä.
Pelastuskoira
Pelastuskoira etsii ihmisiä raunioista tai vaikka maastosta. Se kykenee seuraamaan vanhoja jalanjälkiä ja haistamaan ihmisen useita metrejä sortumien alla.
Avustajakoira
Auttaa fyysisesti vammaista tai toimintarajoitteista ihmistä. Koulutetaan vastaamaan käyttäjänsä yksilöllisiä tarpeita. Osaa vaikka noutaa tavaroita ja auttaa pukeutumisessa.
Opaskoira
Opaskoira auttaa näkövammaista kulkemaan turvallisesti. Se mahdollistaa käyttäjänsä itsenäisen liikkumisen ja sillä on tärkeä sosiaalinen merkitys.
Kasvatus- ja kuntoutuskoira
Kasvatus- ja kuntoutuskoirat työskentelevät esimerkiksi kuntoutuskeskuksissa, sairaaloissa, vanhainkodeissa, lastensuojelussa, kouluissa ja päiväkodeissa. Niiden tarkoitus on lisätä ihmisten terveyttä ja hyvinvointia.
Hypokoira
Hypokoira erottaa hajuaistillaan diabeetikon verensokerin vaihtelut ja tuo siten helpotusta ja turvaa diabeetikon arkeen. Koira osaa myös tuoda sokeripitoista syötävää tai hakea toisen henkilön avuksi.
Etsijäkoira
Etsijäkoira etsii kadonneen lemmikkieläimen. Se seuraa kadonneen eläimen hajua ja merkitsee alueen, jolla hajua on. Tämän jälkeen eläin voidaan ottaa kiinni esimerkiksi loukulla.
Kuulo- ja tukikoira
Kuulokoira reagoi ääniin, jotka sen omistajan on tärkeää kuulla, ja vie omistajansa äänilähteen luo. Lähde voi olla vaikkapa herätyskello, palohälytin, ovikello tai puhelin. Tukikoira toimii pitkäaikaissairaan apuna. Se voi esimerkiksi hälyttää apua, jos omistaja saa epileptisen kohtauksen.
Homekoira
Homekoira etsii rakenteiden homevauriot ilman turhia avauksia tai purkamisia. Toisin kuin kosteusmittari, se löytää myös tutkimushetkellä kuivat homeet.
Lähteet: Kennelliitto, Homekoirat.com, Etsijäkoiraliitto