Koe talvinen Suomenlinna: tässä vinkit Helsingin hauskaan talvikohteeseen
Matkailu
Koe talvinen Suomenlinna: tässä vinkit Helsingin hauskaan talvikohteeseen
Talvikaudella Helsingin suosikkikohteessa Suomenlinnassa voi nauttia omasta rauhasta, syödä trendikkäässä ravintolassa ja katsella nykytaidetta.
22.12.2021
 |
Mondo

Historiaa ja merimaisemia

Kesäsesongin jälkeen Suomenlinna aina rauhoittuu. Talvinen saari onkin täydellinen paikka päiväkävelylle. Suuntaa vaikkapa niin sanotulle Siniselle reitille, jonka varrella ovat päänähtävyydet. Välillä voi kulua pitkiä aikoja, että vastaan ei tule toista kulkijaa.

Tutustu myös rauhassa Suomenlinna-­museoon, jossa oppii niin saaren sotilas­historiasta kuin sen rakennusten restauroinnista. Täällä selviää, miksi Suomenlinnaa kutsutaan Pohjolan Gibraltariksi (vastaus: kun saarelle rakennettiin aikoinaan sotilas­linnoitus, sitä verrattiin valloittamattomana pidettyyn Gibraltarin linnoitukseen).

Talvikaudella meren höyrytessä Suomenlinnassa on taianomainen tunnelma. Kuva: Arttu Kokkonen

Herkuttele Adlerfeltissä

Ravintola Adlerfeltiä pyörittävät samat omistajat kuin lähellä sijaitsevaa Lonnan saunasaarta. Pari vuotta toiminut paikka on tuonut Suomen­linnaan ripauksen trendikkyyttä. Ikkuna­laudalla on pastellinvärisiä sisustus­esineitä ja seinällä loimottaa neonvalomainos, jossa lukee ”Adlerfelt – happy place”.

Tänne voi poiketa vain lasilliselle tai syömään pitkän kaavan kautta. Iltalistalla on 12–14 euron hintaisia alkuruokia ja 21–27 euron pää­­ruokia. Keittiössä käytetään sesongin raaka-­aineita, ja tarjolla voi olla esi­­merkiksi nieriää kurpitsan ja mätikastikkeen kera.

Ravintola Adlerfeltissä voi saada vaikka syötävillä kukilla koristellun jälkkärin. Kuva: Tanja Aromäki

Inspiroidu nykytaiteesta

Miten nykytaide istuu 1800-luvun lopun kasarmirakennukseen? Se selviää aivan Suomenlinnan päälaiturin vieressä toimivassa HAA Galleriassa, jonka valkoiseksi kalkituissa holvisaleissa voi nähdä muun muassa maalauksia, grafiikkaa ja videoteoksia.

Paikan nimi viittaa Hel­­singin Taiteilija­seuran englannin­kieliseen nimeen (Helsinki Artists’ Assocation). Helsinkiläis­taiteilijoiden näyttelyiden lisäksi täällä järjestetään silloin tällöin kansainvälisiä vierailunäyttelyitä.

Linna Bar on Suomenlinnan asukkaiden kantapaikka ja mukava muillekin. Kuva: Aino Heininen

Maistele oluita

Suomenlinnan Panimon tuotteet ovat monille tuttuja, onhan vuonna 1995 aloittanut yritys yksi suomalaisten pienpanimoiden pioneereista. Viime vuosina se on tuonut markkinoille omia tulkintojaan trendikkäistä oluttyyleistä. Yksi taannoinen uutuus oli mustaherukalla maustettu Gerdes Gose -hapan­olut. Viileään talvipäivään sopii parhaiten tumma Helsinki Porter.

Panimon tuotteita voi testata sen omassa ravintolassa, päälaiturin tuntumassa (ravintola on joinakin aikoina varattu yksityistilaisuuksille). Käymisen arvoinen on myös Linna Bar, josta on tullut saaren asukkaiden toinen olo­huone. Tilaa olut ja istahda loosiin, joka palveli tätä ennen Pakilan Teboililla. Linna Barissa on usein ohjelmaa, ja täällä voi kuulla spontaanin musiikkiesityksen tai osallistua esimerkiksi viiniä ja virkkausta -iltaan.

Kommentoi »