Kiusallinen kosmetiikka- allergia
Terveys ja hyvinvointi
Kiusallinen kosmetiikka- allergia
Uusi yövoide tuntuu hyvältä iholla, mutta aamulla peilistä kurkistaa punakka naama. Missä vika?
Julkaistu 12.11.2015
Apu

Kun kyseessä on kosketusallergia, jokin tuotteen raaka-aine aiheuttaa ihoreaktion joko vuorokauden kuluessa tai vasta viikon viiveellä.  

– Nykyään meille tulee eniten kyselyjä säilöntäaineista nimeltään metyyli-isotiatsolinoni ja dimetyyli-isotiatsolinoni, joita on erilaisissa kosmetiikkatuotteissa, kuten shampoissa, hoitoaineissa ja ihovoiteissa, Merike Laine sanoo.

Hän vastaa kansalaisten kyselyihin Helsingin Allergia- ja astmayhdistyksen ylläpitämässä Valtakunnallisessa iho- ja kosmetiikkaneuvonnassa.

Yhdistys tarjoaa myös sähköisen Allergiaportaalin, jossa on tuhansien kosmetiikka- ja hygieniatuotteiden tiedot niiden valmistajilta ja maahantuojilta. Allergisoitunut voi etsiä portaalista itselleen turvallisia tuotteita.

Yleisimpiä allergian aiheuttajia kosmetiikassa ovat hajusteet, formaldehydiä vapauttavat säilöntäaineet, metyylikloori-/metyyli-isotiatsolinoni sekä hiusvärit. Allergiaoireita ovat kutina, turvotus, punoitus ja näppylät.

Kaikissa hapetettavissa kestohiusväreissä käytetään PPD:tä tai sen johdannaisia. PPD:en on yhdistetty myös rintasyöpäriski, ja lisätutkimukset ovat tarpeen.  

Myös ripsienpidennyksissä ja rakennekynsien kiinnityksessä käytetty akrylaatti voi aiheuttaa vakavia allergiaoireita. Kosmetiikka-allergiaa potee noin kymmenen prosentilla väestöstä.

Teksti: Riitta Heimonen

Kuva: Fotolia

Kommentoi »