Apu

Avun arkistosta – Kirsi Piha: "En halua kuolinvuoteellani ajatella, että olisi sittenkin pitänyt tehdä sitä tai tätä"

Avun arkistosta – Kirsi Piha: "En halua kuolinvuoteellani ajatella, että olisi sittenkin pitänyt tehdä sitä tai tätä"
– Minulla on yhä kova tarve vaikuttaa asioihin, mutta politiikka toimii hitaasti, ja minä en halua viettää iltojani riitelemällä, Kirsi Piha sanoo.
Julkaistu: 17.2.2021

Ilmestynyt 9.9.2019:

Tärkeintä on oppia. En tarkoita sillä kouluoppimista enkä tutkintoja vaan liikkeellä pysymistä, rajojen ylittämistä ja kasvamista. Olen kehittänyt itselleni elämänfilosofian, jossa on kolme aluetta. Se menee niin, että elämässä pitää olla sirkusta, Läsäkoskia ja kasvua.

Sirkus tarkoittaa jotakin todella vaikeaa, lähes mahdotonta tekemistä, jota mieluiten tehdään yhdessä. Ei se vertauskuvan tasolle jää, vaan harrastan sirkusta myös konkreettisesti.

Olen harjoitellut jongleerausta kymmenisen vuotta. En ole kovin hyvä, mutta pystyn pitämään neljää palloa ilmassa. Viisikymppisenä päätin, että haluan oppia seisomaan käsilläni. Osaan, ennen kuin täytän 55 vuotta.

"Politiikan huonoin puoli on jatkuva vastakkainasettelu. En halua lähteä enää edestakaiseen keskustelukumppaneiden mätkimiseen."

Läsäkoski on paikkakunta, jossa olen käynyt mökillä syntymästäni asti. Olemme rakentaneet meille töihinkin Läsäkosken, joka toimii metaforana palautumiselle. Se on tila, jonne voi mennä muutamaksi minuutiksi rauhoittumaan. Olen muuttanut mökkimaisemat, tyynen veden ja juhannustunnelmat itselleni mielentilaksi. Mutta Läsäkoskelle ei ole hyvä taantua liian pitkäksi aikaa kerrallaan.

Kasvu viittaa henkiseen kasvuun, ei niinkään taloudelliseen. Itselleni se liittyy lukemiseen. Luen todella paljon ja myös saan lukemisesta paljon.

Puoluetaustani tuntuu ikävältä tavalta hahmottaa itseäni

Olen lopettanut kaiken puoluepolitiikkaan liittyvän. Huomaan mielelläni väisteleväni poliittisia aiheita keskusteluissakin. Saan helposti sen leiman, että olen jotakin mieltä puoluetaustani takia. Olen jo niin kaukana siitä, että se tuntuu ikävältä tavalta hahmottaa itseäni.

Politiikan huonoin puoli on jatkuva vastakkainasettelu. En halua lähteä enää edestakaiseen keskustelukumppaneiden mätkimiseen, vaan mieluummin keskityn muihin elämän osa-alueisiin. En halua olla mukana keskustelussa, jossa pitää olla eri mieltä jonkun kanssa vain asian sanojan, ei itse asian takia.

Isän menettäminen nuorena teki minusta sisukkaan

Minulla on yhä kova tarve vaikuttaa asioihin, mutta politiikka toimii hitaasti, ja minä en halua viettää iltojani riitelemällä. Tunnen, että yrittämisen kautta pystyn vaikuttamaan maailmaan paljon enemmän.

Yrityksilläkin voi olla yhteiskunnallisia päämääriä. Juuri viime viikolla 181 amerikkalaista toimitusjohtajaa allekirjoitti julistuksen siitä, kuinka yrityksellä pitää olla muita tavoitteita kuin pelkästään maksimoitu voiton tuottaminen. Suomessa sitä keskustelua ei vielä ole käyty, mutta tässä ajassa tapahtuu parhaillaan todella kiehtova muutos.

"Tietoisuus siitä, että elämä loppuu, on joka ikinen päivä todella voimakas. Isän kuolema toi sen elämän rajallisuuden lähelle."

On mahdotonta tietää, kuinka paljon lapsuus vaikuttaa myöhempiin vaiheisiin. En tiedä, mikä kaikki itsessäni on synnynnäistä ja luonteenomaista ja mikä on tullut kokemuksesta.

Menetin isäni todella nuorena ja olen huomannut, että minusta on tullut erittäin sisukas. Tietoisuus siitä, että elämä loppuu, on joka ikinen päivä todella voimakas. Isän kuolema toi sen elämän rajallisuuden lähelle.

Olen kärsimätön ja nopea kaikessa.

Haluan oppia uutta, en halua pysyä liian kauan yhdessä työssä. En halua kuolinvuoteellani ajatella, että olisi sittenkin pitänyt tehdä sitä tai tätä. Elämästä on saatava irti kaikki, mikä on saatavissa.

Päivitetty 17.2.2021 – Ilmestynyt 9.9.2019

Kommentoi »