Apu

Kirjauutuus käteen ja rannalle! Arvioitavana viisi kesäkirjaa, joihin on helppo uppoutua

Kirjauutuus käteen ja rannalle! Arvioitavana viisi kesäkirjaa, joihin on helppo uppoutua
Kesällä on ihana tarttua kevyeen kirjallisuuteen. Tässä viisi hyvää ehdokasta.
Julkaistu: 11.7.2021

1|Ei lentopelkoisille

Jos pandemiarajoitukset ovat saaneet kaipaamaan lentämistä, ensihoidoksi käteen kannattaa ottaa Clare Mackintoshin uutuustrilleri Panttivanki (Gummerus), joka sijoittuu pitkälti lentokoneeseen.
Joukko ilmastoaktivisteja ottaa kohteekseen historiallisen suoran Lontoo–Sydney-lennon. Lentoemäntä Mina joutuu puun ja kuoren väliin, kun hänen pitää valita, pelastaako tyttärensä vai jumbojetillisen ihmisiä.
Kirja vie mennessään ja lopussa tahti vain kiihtyy. Vaikka osa käänteistä on arvattavissa, loppuun on varattu myös kunnon jättiyllätys parhaaseen Mackintoshin tyliin.
  • Clare Mackintosh: Panttivanki (Gummerus)

2|Paholainen jahtaa merellä

Stuart Turtonin Evelynin seitsemän kuolemaa (Otava) kohahdutti, sillä luuppina pyörivä murhamysteeri tarjosi jotain aivan uutta. Kirjailijan toinen romaani Pimeitten vetten paholainen sijoittuu uuteen miljööseen, 1600-luvun vaarallisille merille.
Mestarietsivä Samuel Pipps on vangittu Itä-Intiassa ja häntä lähdetään kuljettamaan Amsterdamiin. Uskollinen kumppani Arent Hayes on tietysti mukana. Kuitenkin jo lähtösatamassa tapahtuu hirveitä, ja pian matkustajat alkavat uskoa, että paholainen on ottamassa vallan laivasta. Pippsin ollessa vangittuna mysteerin selvittäminen jää Hayesin harteille, mutta hän saa apua yllättävältä taholta.
Mystisyys on tässäkin kirjassa läsnä, joskin eri muodossa kuin edellisessä kirjassa, ja tarina on alkusivuilta asti harvinaisen koukuttava.
  • Stuart Turton: Pimeitten vetten paholainen (Otava)

3|Uusi alku ihanassa Skotlannissa

Jenny Colganin kirjat noudattavat usein samantapaista kaavaa. Nuoren naisen elämä menee kaupungissa pieleen ja hän muuttaa maaseudulle pakoon ongelmiaan tai unelmiensa perässä. Eri sattumusten jälkeen naiselle syttyy paikallisen miehen kanssa romanssi ja loppu hyvin, kaikki hyvin.
Tietty ennalta-arvattavuus ei Colganin kirjoissa silti haittaa, sillä hänen tyylinsä, hahmonsa ja tarinansa ovat niin valloittavia, että kirjat haluaa kaikesta huolimatta joka kerta ahmia.
Tällä kertaa pääroolissa on yksinhuoltajaäiti Zoe, joka lähtee Skotlantiin au pairiksi. Harmi vain, että perhe, johon hän menee, on au pairien kauhistus. Mikäli luit Colganin teoksen Uusia lukuja ja onnellisia loppuja (Gummerus), kirjassa tulee vastaan tuttuja hahmoja.
  • Jenny Colgan: Raikkaita tuulia ja lukemattomia kirjoja (Gummerus)

4|Sanailua ja romantiikkaa

Terävää chick-lit-sanailua ja lällyä romantiikkaa – siinä Emily Henryn Täydellisen päivän (Karisto) aseet.
Januarylla ja Gusilla on ollut kipakka viha-rakkaussuhde jo nuoresta lähtien. Molemmista on tullut kirjailijoita, mutta siinä missä January kirjoittaa onnellisia loppuja ja romantiikkaa, Gusin korkeakirjallisuus on synkkää ja päättyy tragediaan. Januaryn isän kuoleman ja sitä seuranneen paljastuksen seurauksena January päätyy Gusin naapuriksi rantakaupunkiin ja kaksikko päättää erinäisten tapahtumien jälkeen kokeilla vaihtokauppaa. Voiko January kirjoittaa jatkuvaa taustatutkimusta vaativan, realistisen tarinan ja kykeneekö Gus antamaan roolihenkilöilleen onnellisen lopun? Ja miten tämä haaste vaikuttaa heidän kipakoihin väleihinsä?
  • Emily Henry: Täydellinen päivä (Karisto)

5|Perheen musta lammas tempaisee

Evien vaikeasti rakastettava perhe ei ole uskoa korviaan, kun käy ilmi, että tämä perheen epäonnistuja on perinyt tätinsä rantakahvilan. Vielä uskomattomampaa on se, että Evie päättää pitää kahvilan ja uskoo voivansa nostaa sen lentoon. Luvassa on vaikeaa henkilökuntaa ja tietysti kiemuraisen romanttisia käänteitä ja mieltälämmittävää kyläyhteisöhenkeä.
Rantakahvila aloittaa kirjasarjan. Se on hienoa, sillä tätä lukisi mieluusti lisää!
  • Lucy Diamond: Rantakahvila (Otava)
Kommentoi »