Kirjauutuudet arvioitavana: Murhamunkkeja ja leivoksia – ja yksi lunni
Kirja-arvioita
Kirjauutuudet arvioitavana: Murhamunkkeja ja leivoksia – ja yksi lunni
Nämä teokset tuovat alkuvuoteen koukuttavaa todellisuuspakoa. Mukana on sekä dekkaritarinoita että ihastuttavaa todellisuuspakoa.
Julkaistu 17.1.2023
Apu

1|Marskimaa vetää takaisin

Arkeologi Ruth Galloway elää uutta arkea Cambridgessa, kun uusi rikostapaus vetää hänet takaisin marskimaille. Tapaus nostaa Gallowayn ammatillista itsetuntoa, mutta henkilökohtaisen elämän se pistää jälleen sekaisin. Vanha tarina pahaenteisistä lyhdynkantajista, outo taiteilijakultti ja karmiva sarjamurhaajaepäilty takaavat, että juonessa on jälleen käänteitä.

Tämän Elly Griffiths osaa! Lyhdynkantajat ja koko Galloway-sarja ovat koukuttava sekoitus arkeologiaa, elämänmakuisia ihmissuhteita, luontokuvausta ja yliluonnollista, oli kyse sitten vanhoista legendoista tai modernista Cathbad-druidista.

Elly Griffiths: Lyhdynkantajat (Tammi)

2|Yhden miehen kostoretki

Politiikasta rikoskirjallisuuteen siirtynyt Anne Holt tuottaa takuuvarmoja dekkareita, jotka eivät jää lukijalta kesken.

Hyytävä kosto jatkaa Selma Falck -sarjaa. Tällä kertaa yksityisetsivä Falck loukkaantuu tarkka-ampujan luodista ja sama luoti tappaa hänen ystävänsä. Kumpi oli ampujan kohde? Mahdollisesti hengenvaarassa oleva Falck alkaa suorittaa omia tutkimuksiaan, eikä aikaakaan, kun taustalta paljastuu pelottavan laaja, huostaanottojärjestelmään liittyvä vyyhti. Murhaaja ei ole vielä valmis, ja ruumiita on tulossa lisää.

Anne Holt: Hyytävä kosto (Gummerus)

3|Kaksoisolennon kuolema

Tana French sai odottaa tovin, että hänen vuonna 2007 alkanut kirjasarjansa kääntyisi myös suomeksi, mutta nyt vuorossa on jo Dublinin murhat -sarjan kakkososa.

Ilmetty on itsenäistä jatkoa Pimennossa-kirjalle, mutta rikostutkija Cassie Maddox jatkaa päähenkilönä. Uusi rikos on kinkkinen: kuolleena löytynyt nainen on ulkoisesti Maddoxin kaksoisolento, mutta koska hän käytti Maddoxin vanhaa peitehenkilöllisyyttä, kukaan ei tiedä, kuka hän oikeasti on.

Tapauksen selvittäminen vaatii, että Maddox soluttautuu uhrin nahoissa tiiviiseen opiskelijaporukkaan, joka asuttaa vanhaa kartanoa. Pahaksi onneksi hän ei tiedä, onko joku ystävistä murhaaja.

Kirjan alku ja peitetehtävän valmistelu on hieman tahmeaa luettavaa, mutta jahka Maddox pääsee vihdoin opiskelijoiden joukkoon, teos alkaa lunastaa takakannen vertailua Donna Tarttin rakastettuun Jumalat juhlivat öisin -romaaniin.

Tana French: Ilmetty (WSOY)

4|Susi lampaiden vaatteissa

Louise Pennyn Three Pines -sarjaa lukisi vaikka kuinka, mutta pieneen kylään voi sijoittaa vain X määrän murhia. Niinpä Penny on laajentanut tarinoitaan myös rikoskomisario Armand Gamachen muihin tutkimuksiin.

Tällä kertaa rikospaikkana on syrjäinen luostari, joka ei päästä sisään vieraita. Murhaaja onkin epäilemättä yksi munkeista, mutta kuka? Gamache ja hänen oikea kätensä Jean-Guy Beauvoir majoittuvat luostariin selvittämään rikosta, mutta pian myös heidän omat kipukohtansa alkavat oireilla.

Louise Penny: Murhan alkusointu (Bazar)

5|Lempeä pako arjesta

Jenny Colganin kirjat tuovat turvallisuuden tunnetta kaoottiseen maailmaan. Niissä toistuu samoja elementtejä eri paketissa, ja lopulta asiat aina kääntyvät vaikeuksien kautta voittoon. Suuntansa hukanneet ihmiset löytävät uuden uran ja rakkauden, ja kaiken taustalla on mielikuvitusta ruokkivat upeat brittimaisemat.

Aamuruskoja ja uusia alkuja jatkaa Beach Streetin pieni leipomo -sarjaa, joten luvassa on herkkuja ja maailman kuuluisin lunni Niilo. Polly ja Huckle ovat kuvioissa mukana talousvaikeuksineen ja kaksosineen, mutta nyt pääroolissa ovat kaksi elämänsä ongelmia paennutta: isoisänsä kuoleman jälkeen neljän seinän sisään sulkeutunut Marisa ja karhua muistuttava Aleksei, joka toipuu onnettomasta rakkaudesta.

Jenny Colgan: Aamuruskoja ja uusia alkuja (Gummerus)

Kommentoi »