Apu

Avun pääkirjoitus: Laila Hirvisaari jätti tähän kauniiseen maahan viimeisen jälkensä – Se on kaunis ja loistelee Karjalan väreissä

Avun pääkirjoitus: Laila Hirvisaari jätti tähän kauniiseen maahan viimeisen jälkensä – Se on kaunis ja loistelee Karjalan väreissä
Yhteisesti tutun ihmisen lähdön hetkellä puhumme tunteista, jaamme surua ja toivomme läheisille voimia, kirjoittaa toimituspäällikkö Samuli Isola.
Julkaistu: 18.6.2021

Kun julkisuudesta tunnettu henkilö kuolee, on lähdön hetki yhteisesti jaettava. Yksityisestä hetkestä tulee yleinen. Yhteisesti tutun ihmisen lähdön hetkellä puhumme tunteista, jaamme surua ja toivomme läheisille voimia. Samalla pohdimme sitä, miten tämä henkilö on koskettanut juuri minua ja miten hän on voinut antaa voimia vaikeissa paikoissa. Mietimme jälkeä, jonka edesmennyt itse kuhunkin jätti.

Jokainen meistä jättää lähtiessään jäljen. Jonkun jälki jäi länsisuomalaiseen perheeseen muistona isästä, joka opetti lapsilleen, kuinka vihta tehtiin oikein. Toisen jälki jäi intialaisen suurkaupungin laitahökkeliin, jossa elämän puitteet olivat niukat, mutta jossa äiti, jäljen jättäjä, loi läheisilleen elämänuskoa ja toivoa paremmasta.

"Tällaisen jäljen jättäjän kohdatessaan tunnistaa, että tämä ihminen on rehellinen itselleen ja muille ihmisille ja heidän tuntemuksilleen. Hänen jälkensä on painunut sydämiin ja jäänyt sinne asumaan."

Kolmannen poisnukkuneen jättämä jälki on herkkä, kuin höyhenen hipaisu, mutta niin voimakas, että se voi koskettaa samaan aikaan miljoonia ihmisiä.

Sellainen jälki syntyy tuhansien ja taas tuhansien ihmisten kohtaamisista. Se saa voimaa tarinoista, joita jäljen jättäjä on kertonut, ja joita on yhdessä eteenpäin jaettu. Sellainen jälki jää ihmisestä, joka on kantanut sukupolvien ketjua, liittänyt siihen oman lenkkinsä ja antanut ketjun vahvempana eteenpäin.

Tällaisen jäljen jättäjän kohdatessaan tunnistaa, että tämä ihminen on rehellinen itselleen ja muille ihmisille ja heidän tuntemuksilleen. Hänen jälkensä on painunut sydämiin ja jäänyt sinne asumaan.

Sellainen jäljen jättäjä on Laila Hirvisaari, joka jätti viimeisen jälkensä rakkaaseen maahansa. Se jälki on kaunis ja loistelee Karjalan väreissä.

Kommentoi »