Hyvää mieltä ja yllättäviä juonenkäänteitä sekä rikostoimittajan päänavaus dekkaristina – Näitä viittä kirjaa luetaan nyt
Kirja-arvioita
Hyvää mieltä ja yllättäviä juonenkäänteitä sekä rikostoimittajan päänavaus dekkaristina – Näitä viittä kirjaa luetaan nyt
Poikkeuksellinen hyvän mielen kirja, koskettava tarina luottamuksensa maailmaan menettäneestä ja visaisia rikostapauksia kolmelta lajityypin tämän hetken huipulta.
1Kommenttia
Julkaistu 13.3.2023
Apu

Beth O'Leary on jälleen vauhdissa! Epätavallisista juonenkuluistaan tunnettu hyvän mielen kirjailija on uudessa Hukkareissu-teoksessaan onnistunut liki mahdottomassa. Konventionaaliseen genreen kuuluu, että juoni on usein varsin ennalta-arvattava, mutta Hukkareissun suuri juonenkäänne loksautti ainakin oman leukani. Kun siihen lisätään sujuvasti etenevä juoni, teos menee ehdottomasti suositteluun.

Siobhan, Miranda ja Jane joutuvat kaikki ohareiden kohteeksi ystävänpäivänä. Käy ilmi, että ihana Joseph Carter ei olekaan virheetön, mutta tämä on vasta alkua. Tarina on lajityypille sopivasti inspiroiva ja teksti hauskaa ja kepeää, vaikka teemat ovatkin välillä isoja ja jopa raskaita.

Beth O'Leary: Hukkareissu (WSOY)

Meredith Maggs on erinäisten kipeiden syiden seurauksena hiljalleen jäänyt kotiinsa, ja tilanne on pahentunut lopulta niin, että hän ei ole astunut ovestaan ulos vuosiin. Hän ei ole yksin, kotona on Fred-kissa ja ystävä Sadie vierailee silloin tällöin. Verkossa on trauman kokeneiden tukiryhmä ja Tescon ruokalähetti on tuttu näky. Lopulta asiat kuitenkin muuttuvat niin, että Meredith alkaa kerätä rohkeutta palata maailmaan.

Koskettava ja sympaattinen tarina korostaa, että yksikin ihminen ja pienetkin teot saattavat muuttaa jonkun koko maailman – ja miten pienestä se toisaalta saattaa murentua.

Claire Alexander: Meredith, yksin (Otava)

Cara Hunterin luottohahmo, komisario Adam Fawley tutkii tällä kertaa kaapatun ja pahoinpidellyn nuoren naisen tapausta. Ongelmia aiheuttaa se, että nainen itse ei halua tehdä rikosilmoitusta. Miksi ei? Pian katoaa teinityttö, ja alkaa näyttää siltä, että aluetta vuosia sitten vainonnut seksuaalirikollinen on jälleen aktiivinen. Se on sikäli erikoista, että rikoksista tuomion saanut mies on yhä vankilassa. Onko syytön mies tuomittu? Onko kyseessä viharikos? Ja onko tapauksilla yhteyttä Adam Fawleyn yksityiselämään?

Hunter taitaa kiivastahtiset, juonenkäänteiltään yllättävät kertomukset, eikä tämäkään kirja kauaa lukiessa happane.

Cara Hunter: Vimma (Otava)

Rikostoimittajana tunnettu Rebekka Härkönen vie dekkaridebyytillään lukijan heti uutistoimituksen säpinään. Päähenkilö on rikostoimittaja Suuna Walta, jolla on peloton mieli ja läheiset välit alamaailmaan. Vastaparina ei (aina) olekaan niinkään rikolliset vaan poliisi, joka pyrkii tarmokkaasti estämään Wallan tiedonhankinnan.

Helsingin metrossa tapahtunut ampumatapaus ja päärautatieaseman aamuruuhkaan pudotettu torso aloittavat hurjan tapahtumaketjun, jossa mennään lopulta syvälle. Samaan aikaan huumekuolemien määrä kasvaa. Media ja poliisi tekevät omia selvityksiään ja Walta löytää itsensä usein napit vastakkain niin rikoskonstaapeli Jens Jäämeren kuin rikollisjengien kanssa. Ei ihme, että pomo alkaa jo olla hänen hyvinvoinnistaan huolissaan.

Härkösen kieli on tuoretta ja täynnä meheviä ilmaisuja, jotka haluaa painaa mieleen. On vaikea sanoa, miten todenperäisiä Wallan toimintatavat ja läheisyys rikollisvaikuttajien kanssa ovat, mutta ainakin moni viranomaisilta tietoa hankkinut toimittaja epäilemättä tunnistaa poliisin ja median jännitteisen suhteen.

Rebekka Härkönen: Prinsessamekko (Bazar)

Brynn Gallagherin koulun opettaja murhattiin, mutta tapaus ei koskaan selvinnyt. Välillä Brynnin perhe ehti jo asua Chicagossa, mutta nyt vastahakoinen Brynn palaa Sturgisin takapajulaan ja vanhaan kouluunsa paitsi opiskelijana, salaa myös true crime -podcastin taustatoimittajana, joka aikoo selvittää murhan. Kaksoisroolin lisäksi haasteita tuo se, että ennen poismuuttoa Brynnin silloinen läheinen ystävä ja kenties romanttisten tunteiden kohde nolasi hänet täysin koko koulun edessä. Kyseinen ystävä ja tämän uusi kaveriporukka ovat avainroolissa murhan selvittelyssä, sillä he löysivät ruumiin, mutta pystyykö Brynn nielemään nöyryyttävät muistonsa ja pääsemään tarpeeksi lähelle kolmikkoa salaisuuden selvittämiseksi?

Neljä askelta murhaan saa epäilemään kaikkia, eli jos pidät juonenkäänteiden arvuuttelemisesta, todennäköisesti pidät myös tästä kirjasta.

Karen M. McManus: Neljä askelta murhaan (WSOY)

1 kommentti