Kipulääke vapautui reseptistä
Terveys ja hyvinvointi
Kipulääke vapautui reseptistä
Tehokasta ja pitkävaikutteista tulehduskipulääke naprokseenia saa nyt apteekista ilman lääkärin reseptiä. Valmistetta saa reseptittä ainoastaan tabletteina. Lapsille tarkoitettu nestemäinen tuote on yhä reseptilääke.
1Kommenttia
Julkaistu 7.1.2016
Apu

Naprokseenin vapauttaminen on ensimmäinen askel uudessa lisäneuvontaa vaativien itsehoitolääkkeiden luokassa, josta käytetään lyhennettä LVI-kategoria.

Uusi itsehoitolääkityskategoria on Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean hyväksymä. Siihen kuuluvat itsehoitolääkkeet edellyttävät, että farmaseutit antavat asiakkaille lisäneuvontaa niiden käytöstä.  

– Farmaseuttien tehtävänä on arvioida lääkkeen tarve sekä selvittää potilaan ikä ja mahdolliset muut sairaudet. On tärkeää varmistaa, että potilas ymmärtää lääkkeen käyttöohjeet oikein, sanoo Farmasialiiton toiminnanjohtaja Mika Leppinen.

Naprokseeni on pitkävaikutteinen tulehdusta, kipua ja kuumetta lievittävä lääke. Sitä voidaan käyttää tilapäisten kiputilojen, kuten hammas- ja päänsäryn sekä lihas-, nivel- ja kuukautiskipujen hoitoon.

Orionin Tutkimusyhtiö Cintillä teettämän tutkimuksen mukaan valtaosa eli 70 prosenttia 15–80-vuotiaista suomalaisista kannattaa ajatusta, että apteekeista saisi entistä useampia lääkkeitä ilman reseptiä farmaseutin opastuksella.

Lisäneuvontaa vaativia itsehoitolääkkeitä tulee jatkossa lisää. Lääkkeiden siirtäminen itsehoitovalmisteiksi säästä terveydenhuollon ammattilaisten resursseja.

Teksti: Riitta Heimonen

Kuva: Fotolia

1 kommentti