Mondo

Kiinnostava kotimaankohde kaikille: kaunis ja historiallinen Verla

Kiinnostava kotimaankohde kaikille: kaunis ja historiallinen Verla
Kouvolan läheltä löytyy Unescon suojelema teollisuusmiljöö, jossa voi yöpyäkin työmiehen tuvassa. Verlan seudulla voi myös ihailla ikivanhoja kalliomaalauksia.
Julkaistu: 25.5.2022

Tee kierros entisessä tehtaassa

Pahvitehdas ei ehkä kuulosta vetävältä nähtävyydeltä, mutta Verla on Suomen parhaiten säi­ly­neitä teollisuushistoriallisia kohteita. Tehtaan lopetettua laitteita ei viety pois, eikä tiloja otettu muuhun käyttötarkoitukseen. Sen ansiosta kaikki täällä on alkuperäistä, ja tuntuu siltä, kuin työntekijöiden vuoro olisi juuri loppunut.

Pahvitehdas aloitti 1870-­luvulla ja lähti kasvuun 1890-­luvulla, jolta ajalta komea punatiilinen ilme on peräisin. Toiminta jatkui vuoteen 1962, ja museo avattiin 1972. Vuonna 1996 Verla pääsi Unescon suojelukohteeksi.

Tehtaaseen voi tutustua toukokuusta syyskuuhun opastetulla kierroksella, jolla tulevat tutuksi eri työvaiheet. Samoin selviää mikä on massakarhu ja miksi kuivaamossa työskennelleitä naisia kutsuttiin variksiksi.

Pääsyliput voi ostaa osoitteesta verla.fi, jossa on myös tietoa Verlan eri kohteista.

Verla sijaitsee 32 kilometrin päässä Kouvolan keskustasta.

Verlan koristeellinen Patruunan pytinki valmistui vuonna 1885 tehtaanjohtajan asunnoksi.

Yövy työläisen tuvassa

Autenttisen yöpymis­kokemuksen saa majoittumalla tehdas­alueella. Tarjolla on myös uusia mökkejä mukavuuksin, mutta elämyksellisemmän yön viettää entisessä työläisen kodissa. Pahvitehtaan hevos­miehen Aarne Leivon vanha tupa on vuodelta 1880, ja 25 neliöön mahtuu kaikki tarvittava. Vesi haetaan saunasta, mutta kahvinkeitin taloon on sentään tuotu.

Seikkailunhaluinen voi myös kesällä viettää yönsä puussa, sillä lähimetsässä on suosittua tentsile-­majoitusta kahden puun väliin viritetyssä riippumattoteltassa. Jos ei jää Verlaan yöksi, entisajan elämää voi silti aistia 1700-luvulla rakennetussa Lipun torpassa, jossa on työläiskotinäyttely.

Verlan puuhiomosta ja paperitehtaasta tehtiin 1970-luvun alussa Suomen ensimmäinen tehdasmuseo.

Maista metsän ja maan antimia

Tehtaan lisäksi alueella on pahvinvalmistusta aikoinaan palvelleita rakennuksia, jotka ovat nyt toisessa käytössä. Talleissa on käsityöläispuoteja ja entisessä myllymakasiinissa kahvila. Makasiinin päästä löytyy Viiniverla, joka keskittyy nimestään huolimatta nykyisin vain alkoholittomiin tuotteisiin, kuten kuohu­juomiin, limonadeihin, mehuihin ja glögeihin.

Verlasta voi ostaa suomalaisista marjoista ja hedelmistä tehtyjä limonadeja.

Nuuski kaukaisempaa historiaa

Tehdasmuseon pysäköinti­alueen vierestä lähtee polku, joka vie teollista aikaa kaukaisempaan historiaan. Tehtaan toiminnan päätyttyä Verlankosken kallioseinämästä löytyi noin 7 000 vuotta vanhan kalliomaalauksen jäänteet. Auringonvalossa jälki erottuu vaivoin, mutta infotaulun havainnekuva näyttää hirvi- ja ihmishahmot, ja vähän silmiä siristämällä muinaisempikin menneisyys herää eloon.

Kommentoi »