Kevät tuo muuttolinnut: Joko näit nämä tutut?
Puheenaiheet
Kevät tuo muuttolinnut: Joko näit nämä tutut?
Muuttolinnuista jotkin ovat ärsyttäviä mutta kuitenkin aina lupaavia kevään merkkejä. Tunnistatko nämä viisi lintua?
Julkaistu 31.3.2017
Apu

Räkättirastas (Turdus pilaris) Muuttaa Suomeen usein sekaparvissa punakylkirastaiden kanssa. Talvehtii Länsi- ja Etelä-Euroopassa. Hyvinä pihlajanmarjatalvina lintuja jää Suomeen talvehtimaan kymmeniä tuhansia yksilöitä.

Sepelkyyhky  (Columba palumbus) Pesivänä nykyisin lähes Tunturi-Lapin rajoille asti. Saattaa saada 2 tai 3 poikuetta kesässä. Suomalaiset yksilöt talvehtivat Länsi-Euroopassa. 

Lapintiira  (Sterna paradisea) Lentää hyvin pitkän matkan pesimään Pohjois-Suomen vesistöihin ja meren saaristoihin. Talvehtii Etelämantereen rannikolla ja Etelä-Afrikassa.

Mustaviklo  (Tringa erythropus) Pesii Lapissa. Talvehtii päiväntasaajan eteläpuolella Afrikassa ja Aasiassa. Koiras huolehtii munien hautomisen loppuun, kun naaras häviää muuttopuuhiin noin viikko ennen poikasten kuoriutumista. Naaras muuttaa kesäkuussa ja koiras perässä nuorien lintujen kanssa heinä–elokuussa.

Valkoposkihanhi  (Branta leucopsis) Pesii lähes koko rannikkoalueella Kokkolasta Virolahdelle. Tavataan myös sisämaassa. Talvehtii Keski-Euroopassa sekä Etelä-Norjassa, Irlannissa ja Skotlannissa.

Valkoposkihanhen otsa on valkoinen, ja se on sukulaistaan kanadanhanhea huomattavasti pienempi. Sekä kanadanhanhi että valkoposkihanhi ovat rauhoitettuja. 

Teksti ja kuvat Antti Nikunen

Kommentoi »