Kiti Kokkonen mukana Putous Allstars -kaudella: "Jos joku pahastuu, että olen tunteikas, se on hänen ongelmansa"
Puheenaiheet
Kiti Kokkonen mukana Putous Allstars -kaudella: "Jos joku pahastuu, että olen tunteikas, se on hänen ongelmansa"
Hersyvästä Putous-sketsihahmostaan ja elokuvarooleistaan tuttu näyttelijä Kiti Kokkonen, 45, listaa Avun haastattelussa tosiasioita. Suomi ihannoi reippautta ja pärjäämistä. Ihmisillä on harhakuvitelmia, että heidän ongelmansa olisivat erityisiä. Ja kriisitkin ovat ok, kun niitä uskaltaa käsitellä. Toiveuusinta.
Julkaistu 17.9.2020
Apu

Kesällä 2019 Kiti Kokkonen, 45, koki uudenlaisia tunteita. Hän huomasi pienen keski-iän kriisin hiipivän sieluunsa. Kitistä tuntui, että aika oli yhtäkkiä juossut hänen ohitseen.

– Minusta oli tullut vanha! En enää pysty, jaksa tai ehdi tehdä kaikkia haluamiani asioita – lähteä tuosta noin vaikkapa puoleksi vuodeksi interrailille.

Kiti ei ollut koskaan ennen välittänyt ulkoisista asioista, mutta nyt hän alkoi ottaa selfieitä, joissa silmäpussit eivät näkyisi.

– Loppujen lopuksi en kauhistunut roikkuvaa ihoani läheskään niin paljon kuin sitä, että olin ylipäänsä alkanut miettiä ulkonäköäni.

Kiti on mukanan Putous Allstars -kaudella, joka alkaa lauantaina 19.9.2020 MTV3:lla.

Isä opetti tunteidenkäsittelyä

Kiti ei ole koskaan häpeillyt näyttää tunteitaan. Hän kertoo ajatuksistaan, tuntemuksistaan sekä myötä- ja vastoinkäymisistään avoimesti Instagramissa, jossa hänellä on lähes 64 000 seuraajaa. Kitin avoimuutta ja herkkyyttä on joskus hämmästelty.

– Jos joku pahastuu tunteikkuudestani, se on hänen ongelmansa, ei minun. Vastaavasti on minun ongelmani, jos minua häiritsee, että joku toinen haluaa pitää asiat sisällään.

Tunteiden käsittelystä Kiti antaa suurimman kiitoksen isälleen, elokuvaohjaaja Ere Kokkoselle.

– Isä keskusteli kanssani paljon. Hänen ansiotaan on myös hyvä itsetuntoni. Isä kehotti aina rohkeasti eteenpäin ja muistutti, ettei elämää saa rakentaa toisten varaan. Olen aina viihtynyt itseni ja omien juttujeni parissa sekä ollut melko tyytyväinen elämääni.

Sami Hedberg ja Kiti Kokkonen ovat Se mieletön remppa -elokuvan pääpari, Taneli Mustonen (kesk.) ohjasi.

Rakastava ilmapiiri

Kitillä on aina ollut läheinen suhde myös näyttelijä-äitiinsä Titta Jokiseen sekä kaikkiin bonusvanhempiinsa.

– Tunteitani ei kotona vähätelty, mutta ei minua silti paapottukaan. Vaikka olin avioerolapsi, ympärilläni oli rakastava ilmapiiri.

Kitin puoliso, Hevisaurus-yhtyeestä tuttu Olavi Tikka on muusikko ja ymmärtää taiteilijaelämän eri puolet.

– Tämä on meille molemmille itsestään selvää. Kumpikin pystyy tukemaan toisiaan ja antamaan myös tarvittaessa tilaa. Olemme olleet yhdessä kymmenen vuotta. Se on jo oma ennätykseni parisuhteessa!

Kiti on tehnyt monipuolisia rooleja teatterissa, televisiossa ja elokuvissa. Putouksen Tanhupallo teki hänestä koko kansan tutun.

Yksi tekijä onnistuneelle yhteiselolle on ongelmista puhuminen ääneen ennen kuin ne kasvavat liian suuriksi.

– Ihmisillä on usein harhakuvitelmia siitä, että heidän ongelmansa ovat ainutlaatuisia. Yleensä ihan samat asiat vaivaavat monia muitakin. Kaikilla on elämässään haasteita ja kriisitkin ovat ihan ok, kunhan niitä uskaltaa käsitellä.

Kiti muistuttaa, että elämään kuuluvat kaikenlaiset tunteet, surulliset ja ikävätkin.

– Suomalaisessa yhteiskunnassa ihannoidaan ikuista reippautta, selviämistä ja pärjäämistä, mutta ei aina tarvitse jaksaa hymyillä.

Meillä synkkasi heti! Kiti hehkutti näyttelijä pariaan Sami Hedbergiä Seinäjoella.

Kesäleiri Virossa

Kiti vietti viime kesänä viisi viikkoa Viljandissa, Suure-Kongutassa ja Tallinnassa, jossa Se mieletön remppa -elokuva kuvattiin. Vantaalainen talo olikin tosiasiassa kaksi eri taloa Virossa, molemmat entisiä orpokoteja.

– Olen varma, että niissä kummitteli, Kiti huomauttaa.

Kuvauksista tuli intensiivinen kesäleiri. Työryhmän jäsenistä monet olivat virolaisia. Näyttelijöitä elokuvassa on vain vähän, sillä Jalmaria esittävä Sami Hedberg näyttelee myös useita muita rooleja.

"Kaikilla on haasteita ja kriisitkin ovat ok, kun niitä uskaltaa käsitellä."

– Työskentelin Samin kanssa ensimmäistä kertaa, mutta yhteistyömme oli heti todella luontevaa. Koin, että meillä synkkasi: rytmitajumme on samanlainen ja tekemisemme sopi hyvin yhteen.

Kiti ei koskaan aiemmin ole ollut yhtä pitkään poissa kotoa työasioiden vuoksi. Hän pistäytyi kuvausten välissä Suomessa vain pari kertaa lyhyesti.

– Vapaa-aikana tein pitkiä kävelyretkiä ympäristöön ja tutustuin paikkoihin. Kiinnyin työkavereihini ja jälkikäteen oli omituista, kun heitä ei enää ollutkaan ympärilläni.

– En yhtään ihmettele, että taiteilijat varsinkin entisaikaan nollasivat päätään juopottelemalla pari viikkoa. Itsellänikin tulee varsinkin ensi-illan jälkeen tosi iso tyhjiö, Kiti kertoo.

Paluu arkeen otti aikansa, ja tyhjä olo kesti pitkään.

– En yhtään ihmettele, että taiteilijat varsinkin entisaikaan nollasivat päätään juopottelemalla pari viikkoa. Itsellänikin tulee esimerkiksi ensi-illan jälkeen tosi iso tyhjiö, mutta paras paikka palautua on oma koti. Siellä voin hiljalleen rauhoittua normaalitilaan läheisteni parissa.

Kiti esittää uutuuselokuvassa Maijaa, jonka elämä ei ole hääviä. Rahapulan vuoksi hän joutuu asumaan keljuilevan anoppinsa nurkissa, aviomies Jalmari on huonosti menestyvä lastenkirjailija, eikä kaaoksen keskelle oikein uskalla lastakaan hankkia.

Yhtäkkiä taivaalta putoava kivi muuttaa elämän suunnan: Maija perii valtavan talon Vantaalta ja pariskunta päättää remontoida lukaalin asumiskelpoiseksi.

– Työskentelin Samin kanssa ensimmäistä kertaa, mutta yhteistyömme oli heti todella luontevaa.

Helppo samastua

Se mieletön remppa -elokuva on kärjistetty komedia, mutta siihen on helppo samastua jokaisen, joka joskus on kokenut isomman remontin kaikkine kauheuksineen: seinästä paljastuvan homeen, väärään aikaan toimitetut tarvikkeet, ohareita tekevät työmiehet, budjetin ylittymisen tai rakennustarkastajan yllätyskäynnin.

Maijan tunteet sahaavat ylös ja alas. Ensin hän on talosta innoissaan, myöhemmin iskevät väsymys, epätoivo ja aviokriisi.

Sekä Kiti että hänen hahmonsa Maija ovat olleet tunteiden pyöriteltävissä, vaikka Kitin elämässä kaava menee toisin päin kuin Maijalla.

Maijaa näyttelevä Kiti Kokkonen tunnustaa itsekin olleensa monesti tunteiden vuoristoradan kyydissä.

– Omassa elämässäni kaava tosin menee päinvastoin kuin Maijalla. Aina aluksi isoissa projekteissa iskee paniikki, vasta sen jälkeen innostun ja heittäydyn intohimoisesti mukaan.

Tästä on lukuisia esimerkkejä. Kiti oli pitkään haaveillut isommista elokuvarooleista, mutta kun hänelle sitten tarjottiin unelmien pestiä Onneli ja Anneli -elokuvien Tangelstiinana, hän vetikin kiireesti hätäjarrusta.

– Sanoin, ettei onnistu, koska olin jo varannut kuvausviikkojen ajaksi kesämökin. Minua yritettiin taivutella, mutta pysyin lujana. Kerroin asiasta miehelleni Ollille, ja hän totesi, että olen aivan sekaisin. Mökkiviikko peruttiin ja otin työn vastaan.

– Ainahan joka työhön silti jää jotain jälkiä omastakin elämästä, Kiti sanoo.

Tanhupallona tunnettu

Samoin kävi Putouksen suhteen. Kiti oli aina halunnut päästä mukaan suosittuun, mutta näyttelijän kannalta vaativaan viihdeohjelmaan. Odotettu soitto tuli pari vuotta sitten: Kiti pyydettiin Putous-jengiin, mutta hän epäröi ja sanoi miettivänsä asiaa.

– Olli potki minut eteenpäin.

Kitistä tuli hetkessä koko kansan tuntema Tanhupallo, joka voitti hahmokisan ja hurmasi niin lapset kuin aikuisetkin. Karvamatoa hihnassa taluttavaa, mutta viiltävän tarkkaa filosofiaa latelevaa pikkutyttöä oli vaikea olla rakastamatta, vaikka ohjelmaa ei olisi katsonutkaan. Toisaalta Tanhupallo myös leimasi Kitin joksikin aikaa.

"Näkyvyys ja tunnettuus lisääntyivät, mutta muuten olen paiskinut töitä tasaiseen tahtiin aivan kuin ennenkin."

– Aiemmin minut määriteltiin vanhempieni kautta tai keskityttiin lapsettomuuteen, josta olin puhunut avoimesti. Sitten yhtäkkiä olinkin Tanhupallo. Tällainen lokerointi ei oikeastaan haittaa, koska arkielämässä olen oma itseni eikä minun tarvitse tuoda privaattipuoltani julkisuuteen.

Tanhupallo saattoi poikia Kitille lisää töitä, mutta olisi niitä voinut tulla muutenkin. Hänet on viime vuosina nähty useammissa elokuvarooleissa, Onnelin ja Annelin lisäksi myös parinvaihdosta kertovassa Swingers-komediassa.

– Näkyvyys ja tunnettuus lisääntyivät, mutta muuten olen paiskinut töitä tasaiseen tahtiin aivan kuin ennenkin. Päivätyöni on Suomen Komediateatterissa ja teen freelancerina monenlaisia näyttelijäntöitä, paljon myös äänirooleja.

– Usein näytelmissä on ensin tarina, johon sävelletään musiikkia. Haloo Helsinki! -musikaalissa piti tehdä toisin päin, Kiti kertoo.

Haloo Helsinki! -fani

Ere Kokkonen kumppaneineen perusti 25 vuotta sitten Komediateatteri Arenan, nykyisen Suomen Komediateatterin. Kiti toimii teatterissa taiteellisena johtajana.

Hänen tuorein ponnistuksensa on helmikuussa ensi-iltansa saanut musikaali Maailma on tehty meitä varten, jonka Kiti käsikirjoitti yhdessä Jenni Pääskysaaren kanssa ja Samuel Harjanne ohjasi. Musikaali perustuu Haloo Helsinki! -yhtyeen musiikkiin.

– Olen aina ollut järkyttävä Haloo Helsinki! -fani. Kun teatterimme toimitusjohtaja esitti ajatuksen tästä musikaalista, jälleen kerran epäröin aluksi. Ideahan oli täysin absurdi.

Elli Haloo ja koko bändi sen sijaan innostuivat heti. Kiti valmistautui työhön sulkeutumalla teatterin toimistolla huoneeseensa, kuunteli Haloo Helsingin biisejä ja itki.

"Aiemmin minut määriteltiin vanhempieni kautta tai keskityttiin lapsettomuuteen."

Bändi kysyi sosiaalisessa mediassa faneiltaan, miten laulut olivat koskettaneet heitä eri elämäntilanteissa. Tarinoita alkoi suorastaan tulvia – ja taas itkettiin.

– Usein näytelmissä on ensin tarina, johon sävelletään musiikkia. Nyt piti tehdä toisin päin. Tarina löytyi laulujen kautta: lyriikoista ja fanien kertomuksista alkoi hahmottua roolihenkilöiden luonne ja musikaalin juoni.

Maailma on tehty meitä varten kertoo 90-luvun teinien varttumisesta aikuiseksi, heidän ihmissuhdekoukeroistaan ja eteen tulevasta onnesta sekä vastoinkäymisistä. Kiti ja Jenni olivat itsekin tuon ajan nuoria, mutta tarina ei kerro kummastakaan heistä.

– Ainahan joka työhön silti jää jotain jälkiä omastakin elämästä.

Kiti on salamyhkäinen tulevista projekteistaan.

Lavalle samana iltana, kun isä kuoli

Näitä jälkiä oli myös kahdessa edellisessä Kitin kirjoittamassa näytelmässä. Uusioperh(s)e käsitteli uusioperheen monimutkaisia kuvioita, Myydään 3h + k taas lapsettomuutta ja parisuhdetta. Nyt Kiti aikoo kirjoittaa kolmannen tragikomedian.

– Aihe on vielä salaisuus, hän kuittaa.

Sitä ennen vuorossa on projekti, joka on aivan Suomen Komediateatterin ohjelmallista ydintä, Kitin isällekin rakas lajityyppi: revyy.

Kun Ere Kokkonen kuoli lokakuussa 2008, Kiti nousi samana iltana näyttämölle revyytä esittämään, yleisöä naurattamaan.

Tuolloin tunteet piti yrittää sulkea mielestään ja vetää näytös loppuun, vaikka hän lopulta romahtikin näyttämölle. Teatterissa nauru ja itku, ilo ja suru kulkevat usein käsi kädessä.

Nyt Kiti alkaa suunnitella teatterilleen juhlavaa 25-vuotisrevyytä ensi syksyksi.

– Tunteet saattavat nousta pintaan. ●

Kiti valmistelee syksyksi juhlarevyytä Suomen Komediateatteriin sekä kirjoittaa vielä toistaiseksi salaista tragikomediaa.

Kiti Kokkonen

  • Syntynyt 4. lokakuuta 1974.
  • Puoliso muusikko Olavi Tikka ja bonustytär Sofia.
  • Suomen Komediateatterin taiteellinen johtaja, näyttelijä, käsikirjoittaja ja kirjailija.
  • Putouksen hahmokisan voittaja Tanhupallo (2018), näytellyt mm. elokuvissa Onneli ja Anneli, Swingers ja Se mieletön remppa.
  • Televisiossa Muumilaakson Pikku Myy.
  • Kirjoittanut näytelmiä, kaksi romaania sekä kolme lastenkirjaa, mm. Tanhupallon askartelukirjan.
  • Mukana Putous Allstars -kaudella alkaen 19.9.2020 MTV3

Päivitetty 17.9. – Ilmestynyt 29.3.2020

Kommentoi »