Kesälomamatka kotimaassa – lue parhaat menovinkit
Matkailu
Kesälomamatka kotimaassa – lue parhaat menovinkit
Kaipaatko sykähdyttäviä luonto- ja kulttuurielämyksiä? Tahdotko tanssia ja hurvitella? Nappaa tästä vinkit kiinnostaviin kotimaan kohteisiin.
Julkaistu 10.5.2018
Apu

Viihtyisät leirintäalueet

1 Santalahti, Kotka

Suositulla leirintäalueella voit jopa yöpyä puussa, kahden puun välille viritetyssä teltassa. Leirintäalueelta kannattaa retkeillä luontopoluille meren äärelle tai lähteä päiväretkelle saaristoon.

2 Kalajoki Camping

Kalajoen hiekkasärkät on Suomen komeimpia rantoja. Suuri leirintäalue majoittaa mökkiläiset ja karavaanarit lähelle merta. Te­kemistä on paljon: vuokraa vaikka pyörä tai kokeile surffausta tai suppausta.

3 Camping Sysmä

Pienessä Sysmän kunnassa, aivan Päijänteen rannassa sijaitsee puistomainen leirintäalue. Majoitu somiin mökkeihin ja ota löylyt tunnelmallisessa saunassa. Tee myös päiväretki Päijänteen kansallispuistoon kuuluvaan Päijätsalon saareen.

4 Sahanlahti Resort, Puumala

Saimaa on pääosassa tyylikkäällä mutta kodikkaalla Sahanlahdella. Henkeäsalpaavan kauniiden järvimaisemien lisäksi saat nauttia erityisen hyvästä lähiruoasta, viehättävistä mökeistä ja vilkkaasta ohjelmatarjonnasta. Hyvin varusteltu vierassatama toivottaa myös veneilijät avosylin tervetulleiksi.

5 Manamansalo, Vaala

Rauhallinen leirintäalue sijaitsee Manamansalon saaressa hulppeissa maisemissa, suuren Oulujärven rannalla Kainuussa. Ota alle jalat, soutuvene tai kajakki ja lähde tutustumaan Oulujärven retkeilyalueen saariin. Hiekkarannat ja kala-apajat ovat loistavat.

Parikkalan Patsaspuisto herättää tunteita.

Mainiot museot

6 Riuttalan Talonpoikaismuseo, Kuopio

Riuttalan tilalla esitellään ansiokkaasti viime vuosisadan alun savolaista talonpoikaiselämää. Ikäheimon suvun tilan pihapiirin monet rakennukset ovat alkuperäisellä paikalla. Sukellus historiaan on täydellinen, kun osallistuu rukiin leikkuun SM-kisoihin tai perinnepäivään.

7 Pienoisrautatiemuseo Semaforo, Kouvola

Rakastatko rautateitä tai lumoudutko pienoismalleista? Junamuseon huipennus on Trenorama-näyttely, jossa juna kulkee ilahduttavan yksityiskohtaisessa maalaismaisemassa pienoiskoossa. Raiteille laitetaan puksuttamaan erityyppisiä junia vierailijoiden toiveiden mukaan.

8 Kahvikuppimuseo, Posio

Suomalaiset tykkäävät juoda kahvia. Mutta millaisista kupeista me sitä juomme? Eteläisessä Lapissa sijaitseva museo tutkii kahvittelukulttuuria kotimaiselta ja kansainväliseltä kantilta, ja esillä on yli 2 000 kuppia kymmenistä maista.

9 Patsaspuisto, Parikkala

Eteläkarjalaisen kansantaiteilijan Veijo Rönkkösen patsaat ovat kiehtova ja liikuttavakin näky. Taiteilijan vehreään puutarhaan on sijoiteltu 560 patsasta, joista valtaosa esittää ihmistä. Mieleenpainuva puisto on avoinna aina.

10 Tapettimuseo, Akaa

Suomalaisen sisustamisen historiasta kiinnostuneiden kannattaa suunnata Pohjoismaiden ainoaan tapettimuseoon. Perinteisen tapettiyrityksen Pihlgren & Ritolan ylläpitämässä museos-sa tutustutaan käsityöläisammattiin ja tunnettujen muotoilijoiden suunnittelemiin klassikkomalleihin.

Torassiepin tilalla Muo­niossa voit yöpyä luksusteltassa järvinäköalalla.

Maistuvat panimot ja viinitilat

11 Fiskarsin Ruukin juomakierros, Raasepori

Ägräs Distilleryn, Fiskarsin panimon ja Kuura Ciderin yhteisellä kierroksella maistelet kolmen pientuottajan juomia: giniä, olutta ja siideriä. Samalla saat annoksen tietoa juomien valmistuksesta ja ruukkikylän historiasta.

12 Rönnvikin viinitila, Pälkäne

Viinipruuvinki sisältää kierroksen tiluksilla, monta maistiaista ja tietoa viininviljelystä perinteisellä tilalla. Monen suosikki on raparperiviini, toiset koettavat myös tilan pontikkaa.

13 Lepaan viinitila, Hattula

Hämäläisessä maalaismaisemassa voit käyskennellä puutarhassa, opiskella viininteon saloja viinikoulussa tai maistella viinibaarissa tilan kuohu- tai marjaviinejä. Myös harrastelijapuutarhurit viihtyvät Lepaan tarhoissa.

14 Kyrö Distillery, Isokyrö

Palkitun ginituottajan tislaamokierrokselle vanhaan osuusmeijerirakennukseen pääset ilman ilmoittautumista. Ryhmille on tarjolla myös cocktail-kouluja sekä mahdollisuus luoda ikioma gin-sekoitus.

15 Tornion panimo

Aiemmin panimossa tehtiin Lapin kultaa, nyt käsityöläisoluita. Kierroksella tutustutaan oluen valmistukseen ja panimon historiaan ja tietysti maistellaan tuotoksia. Panimolla on myös tislaamo, jossa tehdään rommia.

Powerpark on erinomainen kohde vauhtia kaipaaville.

Riehakkaat huvipuistot

16 Linnanmäki, Helsinki

Vanhin huvipuistomme on monelle huvittelijalle pakollinen jokavuotinen elämysetappi. Pienemmille tarkoitettuihin 10 huvilaitteeseen pääsee ilmaiseksi.

17 Särkänniemi, Tampere

Puistossa viihtyvät niin hurjapäät, taiteenystävät kuin kulinaristit. Uutuuksia ovat Keinukaruselli ja rauhallinen Taikaranta, jossa voi ihailla Näsijärven maisemia.

18 Powerpark, Härmä

Kuusi huimaa vuoristorataa ovat Etelä-Pohjanmaan puiston ylpeys. Puistossa pääsee kurvailemaan myös ulko- ja sisäkarting-radoilla. Satumaassa voi tavata itse Rölli-peikon.

19 Tykkimäki, Kouvola

Puiston uutuus Endeavour kieputtaa ihmistä ympäri kovaa vauhtia yli 20 metrin korkeuksissa. Puiston huvilaitteissa, seikkailuradalla ja leikkipuistoissa on huomioitu hienosti pienetkin vieraat.

20 Duudsonit Action Park, Espoo

Seikkailupuistot kasvattavat suosiotaan perheiden viihdekeskuksina. Hurauta Länsimetrolla suoraan kauppakeskus Isoon omenaan, missä voit muun muassa pomppia, kiipeillä ja ryhtyä ninjaksi.

Paavolan metsän tammi on monen mielestä Suomen kaunein puu.

Tunnelmalliset maatilamajoitukset

21 Ilolan maatila, Valkeakoski

Ilolan tilalla koko perhe sukeltaa hämäläiseen maaseutuidylliin. Rapsuttele suloisia eläimiä, käy ratsastamassa tai vaikka kanoottiretkellä ja syö lähiruokaa Wanhalla Asemalla.

22 Erkas Gården, Iniö

Saaristomeren Rengastien varrella, Jumon saarella saat nauttia vanhan saaristolaiskylän verkkaisesta tunnelmasta. Entisen merikarhun maatilalla nukut kotoisasti aitassa tai mummonmökissä.

23 Myllykylän tila, Ypäjä

Historiallisella rustholli- eli ratsutilalla voit lomailla vaikka oman hevosesi kanssa. Viihtyisä päärakennus majoittaa vieraat kauniissa peltomaisemassa.

24 Varjola, Laukaa

Keskisuomalaisen Kuusaankosken rannalla sijaitsevalla entisellä viljely- ja karjatilalla on paljon monipuolista tekemistä. Kokeile vaikka patikointia, kalastusta, mönkijäajelua tai koskenlaskua.

25 Torassieppi, Muonio

Perinteisellä porotilalla Pallas-Yllästunturin kansallispuiston kupeessa voit majoittua heinäladossa tai kodassa ja talvisin lumi-iglussa. Luksusteltoissa ihastellaan Torasjärven maisemia takkatulen valossa ympäri vuoden.

Pyynikin kesäteatterin pyörivästä katsomosta näkee Pyhäjärvelle

Kiinnostavat kesäteatterit

26 Pyynikin kesäteatteri, Tampere

Minna Lindgrenin kirjoissa neuvokkaat vanhukset ratkovat mysteereitä. Ehtoolehdon sankarit -dekkarikomediaa tähdittävät muun muassa Eija Vilpas, Tuija Piepponen ja Pirkko Hämäläinen.

27 Turun kesäteatteri

Koko perheen kesäteatteri on iki-ihanan klassikon kimpussa. Taikuri Oz kertoo hauskasti ja vauhdikkaasti Dorothysta ja tämän urheista ystävistä ihmemaa Ozissa.

28 Suomenlinnan kesäteatteri, Helsinki

Yksi lensi yli käenpesän -elokuva oli 1970-luvun menestyneimpiä draamoja. Nyt Ryhmäteatteri tulkisee tarinan mielisairaalan potilaiden vastarinnasta ja hyytävästä osastonhoitajasta.

29 Meri-Oulun kesäteatteri, Oulu

Poliisien edesottamukset huvittavat yleisöä Suomen suurimmassa kesäteatterissa. Tuttuun televisiosarjaan perustuvan Reinikainen-komedian pääroolissa on Jukka Rasila.

30 Rauman kesäteatteri

Juha ”Junnu” Vainion syntymästä on kulunut 80 vuotta. Sellaista elämä on -musiikkinäytelmän Junnun elämästä on kirjoittanut ja ohjannut Mikko Kivinen. Junnuna Heikki Mäkäräinen.

RantasalmenJärvikylpylässä on omintakeinen tyyli.

Sykähdyttävät luontokohteet

31 Nåtön luonnonsuojelualue, Lemland, Ahvenanmaa

Maarianhaminasta kannattaa lähteä päiväretkelle Lemlandiin. Helppokulkuinen luontopolku ihastuttaa vehmailla pähkinäpuulehdoillaan, kukkakedoillaan ja niityillään. Onpa polun varrella myös saaristolaistila ja tietysti hienot merimaisemat.

32 Kylmäluoman retkeilyalue, Taivalkoski

Koillismaalla voi retkeillä jylhien metsäharjujen ja kauniiden kirkasvetisten järvien ja lampien lomassa. Erilaisten suoalueiden muodostamat laajat aapasuot ovat myös komeita nähtävyyksiä.

33 Paavolan luontopolku, Lohja

Majesteettinen, satumainen. Tällaisilla mainesanoilla voi kuvailla Paavolan metsän suurta tammea. Paavolan luontopolku vie kulkijan kauniiseen lehtimetsään ja näköalakalliolle.

34 Saanatunturi, Enontekiö

Patikoi tunturin laelle ja hämmästele ainutkertaisia näköaloja Kilpisjärvelle, kolmen valtakunnan tunturimaisemiin sekä Mallan kansallispuistoon. Saana on myös upea paikka bongata revontulia.

35 Haukkavuori, Rautjärvi ja Ruokolahti

172 metriä merenpinnan yläpuolelle kohoava Haukkavuori on Etelä-Karjalan korkein kohta. Näky luontopolun päästä kallion laelta yli Sarkaveden ja metsien on unohtumaton. Kallion kupeessa on myös hieno lippaluola, jonka alla retkeilijän on mukava istahtaa nuotiolle.

Vilkkaat tanssilavat

36 Kukonhiekka, Saarijärvi

Kukonhiekka on tanssittanut keskisuomalaisia jo 1950-luvulta lähtien. Tanssilavan terassilla on mukava ottaa happea ja ihailla Pieni-Lumperoisen järveä.

37 Esakallio, Somero

Suomen suurimpiin ja suosituimpiin kuuluvalla tanssilavalla käy nimekkäitä esiintyjiä iskelmätaivaan tähdistä rockbändeihin. Lattia tömisee aina huhtikuusta lokakuuhun.

38 Särkän lava, Punkalaidun

Särkkä on valittu Suomen kauneimmaksi tanssilavaksi. Ei ihme, sillä lava sijaitsee aivan kapean niemen nokassa Vehkajärven rannalla. Lava notkuu tanssijoista kesäkeskiviikkoisin.

39 Naapurinvaaran Huvikeskus, Sotkamo

Naapurinvaaralla arvellaan huvittelujen alkaneen jo 1800-luvun puolella. Silmä siintää pitkälle yli Vuokatin – kainuulaisten vaarojen, niittyjen ja lehtometsien perinnemaisemassa sijaitseva “Napis” on sittemmin viihdyttänyt nälkämaan tanssiväkeä ja kauempaakin saapuneita jo useiden vuosikymmenten ajan.

40 Kajasteen lava, Nurmes

Kajasteen tanssilava sijaitsee pohjoiskarjalaisissa vaaramaisemissa. Tansseja pidetään kauniin Nurmesjärven rannalla.

Vauhdikkaat vesipuistot

41 Jukupark, Turku

Mainiossa ulkoilmapuistossa kahdeksan toinen toistaan hurjempaa vesiliukumäkeä tyydyttää vaativankin vesipedon odotukset. Pienemmille uimareille sopii Merirosvosaari.

42 Tropiclandia, Vaasa

Suosittu sisävesipuisto laajenee kesäisin ulkoilmaan. Vesiliukuja on niin pienille lapsille, maltillisille laskijoille kuin vauhdin hurmaa kaipaavillekin.

43 Serena, Espoo

Suuressa vesipuistossa voi seikkailla niin sisällä kuin ulkonakin. Sisällä kuohujen seassa laskettava Villivirta on suosittu. Ulkona huomion kiinnittää jännittävä half pipe, jossa lasketaan renkaalla 10-metrisessä kourussa.

44 Aquapark, Kouvola

Tykkimäen naapurissa on vesipuisto, jossa viihtyvät kaikenikäiset lapset. Alueet on eroteltu fiksusti niin, että kaikille on tilaa: liukumäet laskevat erillisiin altaisiin, lapsille on omat leikkialtaansa eikä kuntouimareita ole unohdettu.

45 Puuhamaa, Janakkala

Tervakosken kylässä lapsia jo vuosikymmenten ajan viihdyttänyt Puuhamaa on muiden aktiviteettien ohella myös oivallinen vesipuisto. Mäissä on valinnanvaraa sekä huimapäille että rauhallisemman menon ystäville.

Rentouttavat kylpylät

46 Spa Hotel Runni, Iisalmi

Runnin lähteen terveysvaikutuksista on kerrottu satojen vuosien ajan. Kiurujoen rantamilla sijaitsee tänä päivänä Suomen vanhin kylpylä. Tarjolla on monen sorttisia saunoja, hemmottelua ja terveyttä edistäviä hoitoja ja aktiviteetteja.

47 Cirque de Saimaa, Lappeenranta

Sirkus ja huvipuisto ovat innoittaneet värikylläistä kylpylää. Täällä saa tanssia allasdiskossa, viilettää liukumäissä tai touhuta pelialtaassa. Saunamaailman tyylikäs tunnelma on aikuiseen makuun kun taas lapset voivat lämmitellä iglusaunassa piirrettyjä katsellen.

48 Järvikylpylä, Rantasalmi

Saimaan rannalla Linnansaaren kansallispuiston liepeillä voi kylpeä luonnonläheisesti. Upouusi kylpylä on louhittu kallioon, ja sisustusta hallitsevat järvestä löydetyt vanhat uppotukit ja luonnonkivet. Ulkoaltaassa voi uiskennella Saimaan järvivedessä.

49 Flamingo Spa, Vantaa

Kylpylässä on kaksi osastoa: vauhdikas vesipuisto perheille ja rauhallinen hoito- ja kylpyläosasto aikuisille. Pariskunnat rentoutuvat höyryhoidoissa tai mineraalialtaassa vedenalaista musiikkia kuunnellen, kun taas vesipedot villiintyvät altaissa ja liukumäissä.

50 Kylpylähotelli Levitunturi, Kittilä

Levitunturille matkaavilla kylpijöillä on varaa valita: sisä- ja ulkoaltaita on jopa 17, poreilla ja ilman. Saunoja on myös riittämiin, yhdeksän kappaletta. Perheelle sopivassa kylpylässä voi vilvoitella esimerkiksi tunturipuron virrassa.

Kommentoi »