Image

Kepeä manifesti

Kepeä manifesti
Munalissu on mediataiteilija Liisa Vääriskosken virtuaali- ja performanssihahmo, tunnetuin luomus ja luovan energian purkautumiskanava. Munalissuksi muuntautuneen Vääriskosken voi löytää klubeilta ja festareilta punaisessa pitsihaalarissa villitsemässä juhlijoita, mutta omimmillaan Munalissu on Instagramissa. Video ja kuva kerrallaan rakentuvassa räikeässä virtuaalimaailmassa Munalissu bailaa Pikachun ja drag queenien kanssa ja poseeraa palavissa bikineissä. Vääriskoski haluaa viihdyttää ja provosoida mutta myös haastaa pohtimaan, millä tavoin nainen saa näkyä ja nauttia itsestään vailla häpeää. Keväällä luovan suunnittelun kilpailussa Vuoden huipuissa Kultahuipulla palkitulle hahmolle taiteellinen ja kaupallinen, viihteellinen ja poliittinen kulkevat käsi kädessä.
Julkaistu: 29.11.2018

Julkaistu Image-lehden numerossa 11/2018

Kun seuraa projektejasi, on välillä vaikea hahmottaa, missä Liisa Vääriskoski päättyy ja Munalissu alkaa. Banaaniasuun pukeutunut saksofoninsoittaja Instagramissa on tietenkin Munalissu, mutta voiko Munalissu esimerkiksi ohjata mainosvideoita?

Ilman muuta voi. Munalissu on leikkikaveri, joka auttaa luovassa työssäni. Se on minulle yksi tapa katsoa maailmaa ja iloita elämästä ja kauneudesta. Munalissu ja oma persoonani nivoutuvat työssäni usein yhteen, mutta toki Liisa Vääriskoski on oikea ihminen ja Munalissu on hahmo. Joillekin katsojille ero tuntuu hämärtyneen. Tapaamani ihmiset saattavat hämmästellä, että olenkin ihan normaali ja mukava ihminen, erilainen kuin Instagramissa. He eivät hahmota, ettei Liisa Vääriskoski pyörittele persettä biljardipöydällä tai lähde avaruuteen lounaalle, että se on taiteilijan hassuttelua ja leikkiä. Munalissun nimikin kertoo, ettei tätä tarvitse ottaa niin vakavasti.

Onko taideprojekti Munalissun valjastaminen kaupallisiin tarkoituksiin ongelmatonta?

Munalissussa on ihanaa juuri se, ettei sillä ole mitään rajoja. Se voi seikkailla avaruuden sfääreistä syvänmerenkalojen sekaan, soveltua monenlaisiin projekteihin. Eivät taiteelliset ja kaupalliset jutut sulje toisiaan pois tai vie toisiltaan heti uskottavuutta. Mutta on Munalissullakin arvot, ja harkitsen tapauskohtaisesti, mihin lähden mukaan. Toisaalta tienaan ruuan pöytään pääasiassa ihan muilla video-, valokuvaus- ja stailaushommilla. Munalissu ja muu taiteellinen työ on sitä, millä ruokin sieluani.

Munalissu on olemassa lähinnä Instagram-kuvina ja -videoina, mutta taidettasi on esitelty myös gallerioissa. Miten formaatti vaikuttaa taiteen tekemiseen ja sisältöihin?

Instagram on Munalissulle sopiva alusta, koska hahmo on impulsiivinen ja suodattamaton ja siihen liittyvä luova työ on nopeatempoista. Julkaisen paljon sisältöä Instagramin stories-ominaisuudella, ja on aina sattumanvaraista, kuka sen ehtii nähdä. Se herättää kysymyksiä taiteen pysyvyydestä. En näe syytä, miksi hahmo ei voisi levittäytyä myös fyysisiin tiloihin. Parin vuoden takainen valokuvanäyttelyni käsitteli osin samoja naiskehoon liittyviä teemoja kuin Munalissu, mutta eri tulokulmasta.

Sensuuristaan kritisoitu kuvasovellus ei varmaan ole ongelmaton taiteen alusta.

Instagram on poistanut kaksi videotani. Toisessa Munalissu nuolee pillutikkaria ja toisessa liitelee lokki, jolla on dildo ja aurinkolasit. Totta kai sensuuri on naurettavaa, mutta toisaalta Munalissulla ei ole tarvetta ylittää sensuurin rajaa. Seksuaalisuutta voi käsitellä muutenkin kuin nakuilemalla. Tekijänoikeuksien näkökulmasta Munalissu tuntuu olevan eri tavalla vapaata riistaa kuin museoiden suojissa oleva taide. Sosiaalinen media on myös yksi Munalissun teemoista. Hahmo ottaa esimerkiksi kantaa somen luomiin paineisiin olla koko ajan läsnä, upea ja tavoitettavissa.

Munalissu murtautuu aika ajoin somesta ihmisten ilmoille, houstaamaan klubeja ja vaikka Flow-festivaalin Red Garden -aluetta.

Munalissun juhliminen on performanssi, heittäytymistä ja hauskanpitoa. Se on oodi vapautuneisuudelle. Hahmo antaa minulle luvan antautua. Munalissu on bileissä, jotta jengi uskaltaisi nauttia ja riemuita elämästä. Performanssihahmona se on taipunut moneen, esimerkiksi Helsinki Priden puistojuhlan juontajaksi viime kesänä.

Esittelytekstien mukaan Munalissun taustalla on ”voimakas ja haastava feministinen manifesti”. Millainen?

Munalissu on itsenäinen, kokonainen ja hyvällä tavalla itseriittoinen nainen, joka ei kumarra ketään. Hahmon kautta juhlin naiseuden ahtaista rooleista irtautumista. Tärkeää on myös, että Munalissu osaa nauraa itselleen. Häpeälle ei saa antaa tilaa, sehän on vain pieru universumissa. Munalissun viesti on, että naisen ei kuulu olla täydellinen ja että nainen saa ja naisen pitää nauttia itsestään sellaisena kuin on. Saa olla rosoa, se on elämää. Hahmon kautta pohdin myös nähdyksi tulemisen ja näkymättömyyden teemoja. Vaikka Munalissu on katseen kohteena, se on silti itse päätösvaltainen eikä sen tarvitse alistua heteronormatiivisen kuvaston osaksi.

Munalissu on myös hyvin seksuaalinen hahmo. Esimerkiksi Munalissun berliiniläiselle Sado Operalle ohjaama musiikkivideo on tosi härski.

Seksuaalisuus on maailman luonnollisin asia ja voimavara, josta on ihana ammentaa. Pohdin paljon seksuaalista häpeää – mistä se kumpuaa ja onko se tarpeen. Seksuaalisuus on meissä kaikissa, ja haluan kyseenalaistaa, miksi sitä pitää peitellä. Ammennan myös paljon drag- ja queer-kuvastosta, eikä Munalissu pahemmin määrittele sukupuoltaan tai seksuaalisuuttaan. Kategorisointi tuntuu turhalta. Varmaankin ainoat Munalissun herättämät kielteiset reaktiot ovat liittyneet tähän seksuaalisuuden käsittelyyn. Joillekin se tuntuu olevan liikaa, mutta kyse taitaa olla lähinnä heidän omasta häpeästään.

Onko Munalissu poliittista taidetta?

On se sitäkin, mutta yhtä lailla myös viihdettä. Munalissulla on mielipiteitä, ja se on ottanut kantaa muun muassa paskoihin päättäjiin ja ilmastonmuutokseen. Ero esimerkiksi Instagramin suoraviivaisen yhteiskunnallisiin feministihahmoihin on siinä, että Munalissulla kaikki menee tietynlaisen kepeyden läpi. Samaa kepeyttä ja huumoria on vaikkapa Teemu Keisterin Windows95man-hahmossa, jota yhdistää Munalissuun myös samankaltainen visuaalinen kieli ja rumankaunis kuvasto.

Suhtaudut varautuneesti taiteesi analysoimiseen ja tulkintaohjeiden antamiseen. Toisaalta perinteisemmässä muodossa taidettaan esittelevältä ei välttämättä vaadittaisi samaan tapaan selityksiä ja perusteluja.

Koen itseni vahvasti tekijäksi. On kiire tehdä lisää ja heittäytyä eikä aikaa jäädä analysoimaan, mitä on tullut tehtyä. Munalissu on ristiriitainen ja provokatiivinen hahmo, jota on mahdotonta selittää auki. Se on tavallaan taidekentän punkkari, tekee mitä tykkää ja onnistuu aina yllättämään. Sekoitan siinä monenlaisia tunnistettavia symboleita ja populaarikulttuurin kuvastoa herätelläkseni katsojien psyykeä. On myös tärkeää, että Munalissu saa pysyä arvoituksellisena. Liika avaaminen voisi rikkoa yksisarvismeiningin ja illuusion.

5 kommenttia