Keijo Minervan syöpätaistelu ja pojan kuolema
Puheenaiheet
Keijo Minervan syöpätaistelu ja pojan kuolema
Laulaja-muusikko Keijo Minervalla on takanaan yhdeksän raskasta vuotta, mutta kovia kokenut mies ei aio luovuttaa.
3Kommenttia
Julkaistu 22.9.2016
Apu

Kotijuurilleen Ouluun palannut Keijo Minerva on monipuolinen muusikko. Hän soittaa kitaraa, bassoa, rumpuja, perkussioita, huilua ja pianoa. 1970-luvulla hän vaikutti yhtyeissä Takapotku, Gulliver ja Poppoo. 1980-luvulla mies asui ulkomailla ja työskenteli muun muassa yökerholaulajana.

Viime aikoina Minerva on joutunut taistelemaan monenlaisten vaikeuksien kanssa. Koettelemukset alkoivat yhdeksän vuotta sitten, kun Minerva sai jouluaatonaattona nielusyöpädiagnoosin. Lapset olivat tulleet samana päivänä kotiin joulunviettoon. Syöpä oli aggressiivista sorttia.

Kasvain leikattiin helmikuun alussa, jolloin se oli jo ”maksapihvin” kokoinen.

– Leikkauksen jälkeen lääkäri kysyi, ammutaanko haulikolla vai norsukiväärillä. Vastasin, että  norsukiväärillä. No, jollet ole käynyt helvetissä, pian olet, lääkäri sanoi.

Hoitojen loputtua paino alkoi hiljalleen nousta. Syöpä ei ole uusiutunut. Puolentoista vuoden kuluttua mies treenasi jo normaalisti. Lempilaji on tennis.

Kerran kun Keijo pelin jälkeen nojasi käsiään polvia vasten, jyräsi valtava ”sähköisku” olkapäistä polviin asti.

– Tajusin, ettei kaikki ole kohdallaan. Soitin luottolääkärilleni, joka passitti minut magneettikuvauksiin. Niskaranka oli haurastunut sädehoitojen takia niin pahasti, että olin lähes saada neliraajahalvauksen.

Kaularankaleikkaus kesti 18 tuntia. Niskarankaa tukevat nyt implantit.

Vuosi 2012 alkoi synkeästi. Keijon 40-vuotias Mikko-poika katosi Helsingissä 2. tammikuuta. Poika asui Suomenlinnassa, ja hänellä oli neljä lasta vaimonsa kanssa.

Selvisi, että Mikko oli käynyt lähikaupassa ruokaostoksilla ennen katoamistaan. Etsinnät eivät tuottaneet tulosta. Elämä oli yhtä piinaa. Kuukauden kuluttua poika löytyi hukkuneena. Ilmeisesti hän oli veneelleen mennessä liukastunut ja pudonnut hyiseen mereen.

Mikon kuolema oli Keijon elämän raskain paikka.

– Hän oli sellainen elämäniloinen hulivili, hyvä isä, auttavainen ja ystävällinen. Nyt pystyn puhumaan asiasta jo kiihkottomasti, Keijo sanoo.

Pojan kuoleman aiheuttanut suru ja pitkäaikainen stressi aiheuttivat sydäninfarktin. Sepelvaltimossa oli repeämä, joka oli kerännyt suonen sisään kuonaa. Leikkauksessa tehtiin pallolaajennus, ja asennettiin suoneen stentti.

– Sain infarktin juoksulenkillä. Happi yksinkertaisesti loppui.

Keijo soittaa vastikään levyttämänsä singlen, Elämän kaunis taulu, jonka on säveltänyt ja sanoittanut Pepe Willberg. Vaikka syöpä on karheuttanut ääntä, siihen on tullut syvyyttä. Ääni on paljon elämää nähneen, kokeneen muusikon ääni.

– Kun Mikko kuoli, törmäsin laulun tekstiin ja se alkoi muhia päässäni. Ajattelin, että haluan laulaa sen.

Vuodenvaihteen jälkeen Keijo Minerva julkaisee cd-levyn, johon tulee kuusi uutta biisiä sekä kahdentoista kappaleen kooste uran varrelta. Myös muutamia konsertteja on odotettavissa.

Lisää Keijo Minervan kuulumisia tänään julkaistussa Avussa.

teksti Jaana Skyttä

3 kommenttia