Kaupunkiloma Joensuussa
Matkailu
Kaupunkiloma Joensuussa
Karjalaisesta kulttuurista ammentava hotelli, kaupungin paras illallinen ja kiinnostavat kulttuurikohteet. Mondo antaa vinkit reissulle Pohjois-Karjalan maakunnan pääkaupunkiin.
Julkaistu 12.12.2021
Mondo

1 | Karjalainen hotelli

Huoneistohotelli Lietsun teema on karjalaisuus. Kaikilla huo­neilla on karjalan­kieliset nimet, kuten Torguniekku (torikauppias) ja Ilmanigäine (iki­­vanha). Sama teema näkyy myös sisustuk­sessa. Čoma rouzu -huonetta on esimerkiksi inspiroinut karjalan­ruusu: seinällä on ruusutauluja, ja ruusunpunaista löytyy tyynyistä ja peilinkehyksistä.

Kierrätyshuonekalut tuovat kodikkuutta uuden­karheaan majapaikkaan. Ne solahtavat sisustukseen niin saumattomasti, että välillä on vaikea sanoa, mikä on uutta ja mikä vanhaa.

Hauska yksityiskohta ovat vierailijoiden käytössä olevat Kermansaven keraamiset astiat. Monien ”nimimukeina” parhaiten tuntemia nostalgisia kahvi­kuppeja ja muita astioita tehtiin aikoinaan 80 kilometrin päässä Heinävedellä.

Lietsu soveltuu myös pidempi­aikaiseen majoitukseen, sillä jokaisessa huoneessa on keittö ja pyykinpesukone. Jos ei halua hankkia itse aamupalatarpeita, tarjolla on lisämaksusta karjalainen aamiainen.

Kannattaa myös varata vuoro talon ylimmän kerroksen näköalasaunasta, jonka ikkunasta voi katsella Pielisjoelle.

2 | Museoita ja palmuja

Joensuun taidemuseo Onni (Kirkko­katu 23) toimii kauniissa uusrenessanssityylisessä talossa, ja esillä on kaikkea Tang-­dynastian aikaisista kiinalaisista veistoksista 1300-luvun kirkko­taiteeseen.

Kokelmiin kuuluu paljon kotimaisia taideklassikoita, kuten Akseli Gallen-Kallelan, Ferdinand von Wrightin, Ellen Thesleffin ja Helene Schjerfbeckin maalauksia. Tunnetuimpia teoksia on Albert Edelfeltin Virginie (1883). Antiikkihuonekalut tuovat saleihin vanhan porvariskodin tunnelmaa. Vilkaise myös upeaa juhlasalia talon keskikerroksessa.

Pohjois-Karjalan museo Hilma (Koskikatu 5) on hyvä vierailukohde alueen historiasta kiinnostuneelle. Perus­näyttelyssä on esineitä rautakautisista nuolenkärjistä muusikko Ilkka Alangon takkiin, ja kävijä voi syventyä vaikkapa Pohjois-­Karjalan hovikulttuuriin.

Jos haluat pitää lepo­hetken palmujen katveessa, suuntaa runsaan kahden kilometrin kävely­matkan päässä keskustasta sijaitsevaan Botaniaan (Heinä­purontie 70). Yksityisomisteisen trooppisen puutarhan erikoisuus ovat viherkasvien seassa lentelevät perhoset. Paikan kahvilasta saa itse tehtyjä kasvisherkkuja.

3 | Puuarkkitehtuuria

Pielisjoen ylittää moderni Ylisoutajan silta, joka on Joensuun kuvatuimpia kohteita. Iltavalaistuksessa se on erityisen hieno näky. Vierestä löytyy Suomen korkein puu­­kerrostalo Lighthouse Joensuu, joka sekin on parhaimmillaan pimeän tultua. 50 metriä korkean talon kyljessä on taiteilija Kari Kolan valotaideteos, joka muistuttaa puun runkoa oksineen.

Modernin arkkitehtuurin ys­­tävä käy myös yliopiston ku­­peessa sijaitsevalla Metla-talolla (Yliopiston­katu 6 B), johon voi tutustua arkisin virka-aikaan. Toimisto­talossa on käytetty kaikkia merkittäviä suomalaisia puu­­lajeja. Kattopilarit ovat esi­­merkiksi kuusta ja päätyseinät sata vuotta vanhaa purkuhirttä.

Perinteisempää puurakentamista arvostava piipahtaa Taitokorttelissa (Koskikatu 1). Paikallisen kauppaneuvoksen asuintalo valmistui vuonna 1870 ja säästyi myöhemmin purkuvimmalta. Nyt se on Joensuun suosituimpia vierailu­kohteita.

Taitokorttelista löytyy käsityöpuoteja ja kotoisa kahvila, josta saa kaupungin parhaat pullat. Pihapiirissä on myös sisustusliike Sarustiikka ja Joensuun taiteilijaseuran galleria. Korttelin toisessa päässä toimii suosittu Koti­leipurin Herkkupaja.

4 | Ilta ravintolassa

Ravintola Kielo (Kirkkokatu 16) tarjoaa Joensuun parhaan kulinaristisen elämyksen. Usean ruokalajin menyy (69 euroa) tehdään kauden raaka-aineista, ja annoksissa on hauskoja ideoita. Peruna­pyreetä saatetaan esimerkiksi maustaa kuusella ja ohraa fermentoida japanilaiseen tyyliin.

Rentoa illanviettoa kaipaava suuntaa Local Bistroon (Koski­katu 9) ja nappaa listalta vaikkapa talon hampurilaisen.

Jos tarvitaan edullista vatsant

äytettä, Pizzeria Roihu (Kauppa­katu 23) on paikallisten suosikkeja. Täytteet voi poimia noin 50 vaihtoehdon joukosta, pohjat ovat ohuita ja tomaattikastikkeessa on potkua. Kolmen täytteen pizza maksaa 10,90 euroa.

Ravintola Kielon kattauksessa on viittauksia perinteiseen karjalaiseen pitopöytään, mutta itse ruoka on taidokasta fine diningia.

5 | Hauskoja baareja

Joensuun parhaat drinkit sekoitetaan Another Doggy -cocktail­baarissa (Niskakatu 10), jonka listalla on kekseliäitä drinkkejä. Täällä voi saada lasiinsa esi­merkiksi Forest Sourin, jossa savu­viski kohtaa mäntysiirapin.

Rennon kulttuurikapakan tunnelmaa löytyy Sointu­lasta (Kirkko­katu 22), jonka sisustuksessa on ripaus vanhan ajan keskiolutkuppilaa. Seinällä roikkuu ryijy ja nurkassa välkkyy pelikone. Keikkapaikkojen klassikko taas on Pielisjoen keskellä sijaitsevalla Ilosaarella toimiva Kerubi (Siltakatu 1). Täältä saa myös ronskeja ruoka-annoksia.

Baarikierroksella kannattaa kysellä paikallisen Honkavuoren panimon tuotteita. Sen vehnäolut Valo valittiin 2020 Suomen parhaaksi olueksi. Honka­vuori pyörittää myös pientä puotia panimon yhteydessä, noin viiden kilometrin päässä keskustasta (Helinintie 2).

Kommentoi »