Apu

Talokauppa käy edelleen kuumana – "Kaupungistumiskehityksen kääntymiseen ei ole suuria merkkejä"

Talokauppa käy edelleen kuumana – "Kaupungistumiskehityksen kääntymiseen ei ole suuria merkkejä"
Omakotitalojen ja rivitalojen hinnat ovat nousseet ympäri Suomen. Vielä ei kuitenkaan ole selvää, miten työelämän muutos pitkällä tähtäimellä vaikuttaa asumista koskeviin toiveisiin.
Julkaistu: 30.11.2021

Asuntomarkkinat vetävät edelleen kohinalla. Etenkin omakotitaloihin ja rivitaloihin on kohdistunut todella kova kysyntäpiikki. Kysyntä pysyy varmasti hyvänä mutta kaikkein kovin veto alkaa pikkuhiljaa normalisoitua, sanoo OP:n ekonomisti Joona Widgren.

Widgrenin mukaan omakotitalojen hintojen nousu kiihtyi pääkaupunkiseudulla jo ennen kuin koronakriisi puhkesi. Erityisesti kasvukeskusten ympäryskunnissa ja Uudenmaan kehyskunnissa hinnat omakoti- ja rivitalot ovat kallistuneet. Kauppa on myös käynyt vilkkaana.

– Viimeisen vuoden aikana hinnat ovat nousseet ympäri Suomen. Kysyntää on riittänyt muuallakin kuin kaupunkialueilla.

Marraskuussa Kiinteistövälitysalan Keskusliitto tiedotti, että vaikka kauppamäärät asuntomarkkinoilla kokonaisuudessaan ovat laskeneet alkuvuotta edeltävälle tasolle, niin myyntiajat ovat pysyneet tavanomaista lyhyempinä etenkin omakotitaloasuntojen osalta.

Omakotitaloja on myyty tavallista nopeammin varsinkin pääkaupunkiseudulla mutta myös muualla Suomessa.

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajien luottamus ja asunnonostoaikeet ovat korkealla.

Kauppamäärien vaihtelu vuodenajan mukaan on omakotitaloissa tavallista. Omakotitalojen myynnin sesonkiaikaa on kevät. Loppuvuodesta omakotitaloja myydään yleensä vähemmän.

OP:n viimeisimmän asuntomarkkinakatsauksen mukaan asuntojen kysyntä on edelleen korkeaa. Siihen vaikuttavat asumistarpeiden muutos, hyvä tulokehitys, vahva luottamus talouteen ja talouden ripeä elpyminen. Lisäksi asuntolainojen viitekorkona käytettävien Euribor-korkojen ennustetaan pysyvän matalalla. Tilastokeskuksen mukaan kuluttajien luottamus ja asunnonostoaikeet ovat korkealla.

Julkisuudessa on keskusteltu paljon siitä, miten korona-aika on muuttanut työntekoa ja asumistoiveita.

Etätyösuositus jatkuu ensi vuoden puolelle ja monissa yrityksissä mietitään nyt etätyöstrategiaa myös pandemian jälkeiselle ajalle.

Vielä ei ole selvää, miten työelämän muutos pitkällä tähtäimellä vaikuttaa asumista koskeviin toiveisiin.

– Jos etätöiden tekeminen lisääntyy, on sillä vaikutusta. Lisätilaa halutaan jatkossakin hyvien liikenneyhteyksien päässä työpaikoilta.

Monet haluavat etätöiden tekemistä varten erillisen työhuoneen, tai ainakin lisäneliöitä asuntoon. Vielä ei kuitenkaan ole selvää, miten työelämän muutos pitkällä tähtäimellä vaikuttaa asumista koskeviin toiveisiin.

– Kaupungistumiskehityksen kääntymiseen ei ole suuria merkkejä. Todennäköisesti alueiden, joilla on paljon kerrostaloja ja rivitaloja, vetovoima pysyy ja kasvaa tulevaisuudessa. On mahdollista, että samanaikaisesti omakotitaloasumisen kysyntä jatkuu vahvana, sanoo OP:n Joona Widgren.

Lopulta omakotitalon myynnin sopiva ajoitus riippuu myös omasta asumistilanteesta ja tulevaa kotia koskevista toiveista.

– On hyvä muistaa se, että jos on myymässä omakotitaloa, on monesti samaan aikaan ostajana markkinoilla. Myös ostajan näkökulmasta hinnat ovat korkealla, sanoo Joona Widgren.

Omakotitaloille on ollut kysyntää erityisesti kasvukeskuksissa ja niiden ympäryskunnissa.
Kommentoi »