Apu

Keikat loppuivat – Kauko Röyhkä tienaa leipänsä myymällä tilauslauluja – Tällaisia biisejä häneltä ostetaan

Keikat loppuivat – Kauko Röyhkä tienaa leipänsä myymällä tilauslauluja – Tällaisia biisejä häneltä ostetaan
Kauko Röyhkä sopeutui koronan aiheuttamaan keikka- ja rahapulaan. Moniin muihin ­nähden hän sanoo olevansa etuoikeutetussa tilanteessa. – Minulla on kaksi ammattia. Olen sekä kirjailija että muusikko. Pystyn niiden kanssa sumplimaan, Röyhkä kertoo.
Julkaistu: 3.1.2021

Kauko Röyhkä, 61, tunnetaan kirjailijana ja esiintyvänä rockartistina. Kun keikat ovat tänä syksynä koronan takia vähentyneet, Röyhkä on keksinyt uuden tavan elättää itsensä ja perheensä: hän kirjoittaa ihmisille lauluja ja myy niitä joko itse yksin työstämänään talti­ointina tai bändin kanssa tuotettuna – tonnilla lähtee tai kahdella.

Mistä sait idean alkaa tehdä tilausbiisejä?

Sain syyskuussa veromätkyjä, rahaa ei yksinkertaisesti ollut. Keikkoja peruttiin viime hetkellä. Olin jo myymässä kitaroitani, kun keksin, että onhan minulla enemmän biisejä kuin kitaroita. Itse asiassa varastossa on satoja julkaisemattomia biisejä.

Millainen on tyypillinen tilaus?

Yleensä ne ovat vaimolle osoitettuja ­rakkauslauluja tai synttärilauluja. Myös kaveriporukat ja yritykset ovat tilanneet. Teen sellaisen biisin kuin halutaan.

Kaikki tilaajat haluavat kuitenkin Kauko Röyhkä -soundin. En yritä olla mikään iskelmälaulaja.

"Olen moniin muihin ­nähden etuoikeutetussa tilanteessa, kun minulla on kaksi ammattia. Olen sekä kirjailija että muusikko. Pystyn niiden kanssa sumplimaan."

Kuulostaa hyvältä ratkaisulta. Arkistojesi lauluille tulee käyttöä.

En millään ehtisi levyttää niitä kaikkia. Ja oikeasti: eihän levyistä saa nykyisin mitään rahaa. Niitä ei myydä paljon, eivätkä ne soi radioissa.

Itse asiassa minun kannattaisi heittäytyä pelkästään tilausbiisien tekijäksi, mutta haluan tehdä myös oikeita levyjä jatkossakin.

Ovatko nämä tilausbiisit esimerkki siitä, mitä omaehtoisella kulttuurityöllä pärjääminen Suomessa edellyttää: pitää sietää se, että tulot muodostuvat pienistä puroista? Ja jatkuvasti pi­tää myös kaivaa niitä uusia puroja.

Sitähän se on aina ollut. Pitää miettiä jatkuvasti uusia keinoja, joilla lähestyä yleisöä. Kyllähän se onnistuu.

Olen moniin muihin ­nähden etuoikeutetussa tilanteessa, kun minulla on kaksi ammattia. Olen sekä kirjailija että muusikko. Pystyn niiden kanssa sumplimaan.

– Jossakin vaiheessa oman vakiobändin pyörittäminen meni vaikeaksi, Kauko Röyhkä kertoo.

Onko mahdollista, että tämän projektin innostamana alat tehdä lauluja enemmän myös muille artisteille?

Yritin sitä 1990-luvulla, mutta ei niistä lauluista tullut hittejä. Minut on leimattu aika persoonalliseksi musiikintekijäksi, ja se on ihan oikein. En ole jokapaikan höylä.

Pystyt silti monenlaiseen: olet viime vuosina tehnyt levyjä muun muassa jazzmuusikko Severi Pyysalon, Mikkelin kaupunginorkesterin, bluesyhtye Bootsin, taiderock-duo Rättö&Lehtisalon ja viimeksi metallimuusikko Sami Hynnisen kanssa.

Pystyn monenlaiseen monenlaisten muusikoiden kanssa. Jossakin vaiheessa oman vakiobändin pyörittäminen meni vaikeaksi. Aloin sitten katsoa, mitä kaikkea tästä maasta löytyy. Kävi ilmi, että todella monenlaiset muusikot haluavat tehdä kanssani yhteistyötä. Se on ollut oikein hauskaa.

”Luulen, että nykyään on media­seksikkäämpää olla räppäri. Mutta jossakin vaiheessa nekin tulevat vanhoiksi ja niitä aletaan pilkata.”

Mitä parikymppinen Kauko Röyhkä ajattelisi siitä, että olet tehnyt 40 vuoden uran muusikkona ja kirjailijana?

Ei silloin nähnyt, että elämää on neljänkympin jälkeen. Kuusikymppisiä rokkareita ei silloin ollut olemassakaan. Rockin soittaminen oli silloin väylä päästä eroon ”kahdeksasta neljään” ­-elämästä.

Luulen, että nykyään on mediaseksikkäämpää olla räppäri. Mutta jossakin vaiheessa nekin tulevat vanhoiksi, ja niitä aletaan pilkata.

Valitsit jo ­nuorena itsellesi pikkutakissa viihtyvän taiteilijapersoonan tyylin, jota voi kantaa niin 20-, 40- kuin ­60-vuotiaanakin.

Ehkä se on kestänyt paremmin aikaa kuin 1980-luvulla Dingoa ­matkineiden töyhtötukkien panosvyötyyli. Siihen aikaan monet kyllä naureskelivat minulle.

– En silti tiedä, ovatko Kauko Röyhkän ja perheenisän roolit kovinkaan erilaiset.

Sinulla on kolme lasta, kaksi aikuista tytärtä ja 13-vuotias poika. Onko heidän näkemänsä isä kotona eri persoona kuin Kauko Röyhkä?

Tyttäreni on opiskellut elokuva-alaa, ja hän ohjasi tänä syksynä videon kappaleeseeni Seksuaalisuus. Se meni hyvin, mutta etukäteen jouduin miettimään, haluanko lapsiani mukaan tähän Kauko Röyhkä -bisnekseen.

Olen kotona pitänyt lapset erossa tästä roolista. En ole lukenut heille kirjojani, ja levyjäni on kuunneltu kotona hyvin vähän.

En silti tiedä, ovatko Kauko Röyhkän ja perheenisän roolit kovinkaan erilaiset. Jo teininä luin esimerkiksi venäläisiä klassikkoja valmistaessani itseäni kirjailijan rooliin. Ja kotona luen edelleen paljon.

Olet ahkera myös kirjailijana. Äskettäin julkaistiin romaani Lapsosen tie. Mitä seuraavaksi on luvassa?

Keväällä tulee rikoskirja Liian lempeä mies, jonka olen kirjoittanut yhteistyössä eläkkeellä olevan poliisin, Anneli Aunolan kanssa.

Hänellä oli raskaita tapauksia 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa. Niiden pohjalta on tulossa useita kirjoja.

En olisi osannut yksin kirjoittaa niitä, koska minulla ei ole kokemusta poliisin työstä. Anneli on puolestaan sanonut, ettei pysty lukemaan dekkareita, koska niissä annetaan rikosten ratkaisemisesta väärä kuva.

Kerro jokin salaisuutesi.

Kotitaloni kellarissa asuu hämähäkki nimeltä Kotivalo. Se on tehnyt toimi­pisteensä minun kuntoilulaitteisiini. Ilmeisesti niitä ei ole käytetty tarpeeksi.

Kauko Röyhkä

  • Syntyi: 12.2.1959 Valkea­koskella, asuu Turussa.

  • Ura: 40 vuotta muusikkona ja kirjailijana.

  • Perhe: avopuoliso ja kolme lasta.

  • Ajankohtaista: tänä syksynä uusi romaani Lapsosen tie ja albumi Dekadenssi (Sami Hynnisen kanssa).

Kommentoi »