Katkaisiko Hautala Finnairin siivet?
Puheenaiheet
Katkaisiko Hautala Finnairin siivet?
Kriitikon väite. Finnairin hallituksen puhdistus jättää yhtiön tuuliajolle.
Julkaistu 22.3.2012
Apu

Ministeri Heidi Hautala (vihr) on saanut kiitosta päätöksestään uusia lähes koko Finnairin hallitus. Kriitikon mukaan valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri on kuitenkin tehnyt karmean virheen.

Finnair on pahassa kriisissä. Tappiollinen yhtiö on pian vararikon partaalla. Toimitusjohtaja Mika Vehviläisen täytyy tehdä isoja päätöksiä. Finnair voi fuusioitua toisen lentoyhtiön kanssa, tai se voidaan myydä isommalle.

Yksi mahdollisuus on myös hallittu konkurssi. Tällöin konkurssipesästä poimitaan uuteen yhtiöön elinkelpoiset osat ja samalla yhtiön kustannukset sopeutetaan nykyisen kilpailun mukaisesti. Tämä tarkoittaisi rajuja palkanalennuksia Finnairin konkurssipesästä uuteen yhtiöön pääseville työntekijöille.

Hautala on puhunut mahdollisuudesta pääomittaa Finnairia. Valtio osallistui Finnairin osakeantiin 140 miljoonalla eurolla vuonna 2007. Nuo rahat on pian käytetty loppuun. Ongelmaksi saattaa muodostua, että EU voi pitää uutta pääomaa tukiaisina, jotka ovat EU:ssa kielletty.

Toimitusjohtaja ei voi tehdä näin rajuja päätöksiä ilman yhtiön hallituksen tukea. Nyt kuitenkin Finnairin hallitukseen jää vain kaksi vanhaa jäsentä. Hallitukseen tulee viisi uutta jäsentä, joiden perehtyminen yhtiöön voi kestää jopa vuoden verran.

Avun haastatteleman, yhtiön johtotehtävissä työskennelleen mukaan vaarana on, että Hautalan "puhdistus" siirtää Finnairin tärkeitä päätöksiä kohtalokkaasti tulevaisuuteen. Lisäksi Finnairin hallitukseen on nyt vaikea saada päteviä ihmisiä, koska aikaa etsintään jäi vain viikko. Lisäksi pätevät ihmiset tietävät, että Finnairin hallituspaikka voi lähteä nopeasti alta, jos poliittinen paine käy liian kovaksi. Moni saattaa valita vähemmän poliittisen yhtiön hallituspaikan.

Avun tietojen mukaan Finnairin potkut saanut hallitus oli saanut uskottavaa informaatiota, että yhtiön avainjohtajat saattaisivat lähteä eronneen toimitusjohtajan Jukka Hienosen vanavedessä. Tämä olisi haitannut pahoin yhtiön toimintaa ja uuden toimitusjohtajan hakemista. Tämän vuoksi ylimmälle johdolle maksettiin yhtiössä pysymisestä liki kolmen miljoonan bonukset.

Apu julkaisi uutisen Hautalan saamasta kritiikistä painetussa lehdessään 22. maaliskuuta. Lehden mentyä painoon Finnairin osakkeenomistajien nimitystoimikunta antoi uuden ehdotuksensa Finnairin hallituksen kokoonpanoksi. Nimitystoimikunta ehdottaa Finnairin 28.3.2012 pidettävälle varsinaiselle yhtiökokoukselle, että hallituksen jäsenten määräksi vahvistettaisiin seitsemän nykyisen kahdeksan sijaan.

Ohessa Finnairin nettisivujen tiivistelmät viiden ehdotetun uuden hallitusjäsenen taustoista:

Maija-Liisa Friman (s. 1952, Suomen kansalainen) toimi Aspocomp Group Oyj:n toimitusjohtajana vuosina 2004–2007 ja Vattenfall Oy:n toimitusjohtajana vuosina 2000–2004. Vuosina 1993–2000 hän oli Gyproc Oy:n toimitusjohtaja. Friman on Metso Oyj:n hallituksen varapuheenjohtaja, TeliaSoneran hallituksen tarkastusvaliokunnan puheenjohtaja, Neste Oilin Oyj:n hallituksen jäsen, Ekokemin hallituksen puheenjohtaja, LKAB:n hallituksen jäsen ja Helsingin Diakonissalaitoksen Säätiön puheenjohtaja. Hän on myös Boardman Oy:n hallituksen jäsen ja osakas. Frimanilla on kemian diplomi-insinöörin tutkinto Teknillisestä korkeakoulusta.

Klaus W. Heinemannilla (s. 1951, Saksan kansalainen) on yli 25 vuoden kokemus ilmailualan rahoituksesta. Heinemann toimi New Yorkin pörssissä listatun, kansainvälisen lentokoneiden leasingyhtiö AerCap Holdings N.V.:n toimitusjohtajana vuosina 2003–2011. Heinemann siirtyi AerCap Holdingsin palvelukseen vuonna 2002 kuljetusalan rahoitukseen erikoistuneesta DVB Bankista, jossa hän toimi johtokunnan jäsenenä. Ennen DVB Bankia Heinemann vastasi the Long-Term Credit Bank of Japanin (LTCB) Global Aviation/Shipping -yksiköstä sekä toisena päävastuullisena LTCB:n Lontoon-yksikön toiminnasta. Vuosina 1976–1988 hän toimi Bank of American palveluksessa vastaten viimeksi pankin ilmailualan asiakkuuksista Euroopassa, Lähi-idässä ja Afrikassa. Heinemannilla on kauppatieteen kandidaattia vastaava Diplom Kaufmann ‑tutkinto Hampurin yliopistosta.

Jussi Itävuori (s. 1955, Suomen kansalainen) on toiminut eurooppalaisen ilmailu-, avaruus- ja puolustusvälinekonserni EADS:n henkilöstöjohtajana ja johtokunnan jäsenenä vuodesta 2001 lähtien. Hänellä on yli 30 vuoden kansainvälisestä liiketoiminnasta, erityisesti henkilöstöhallinnosta. Vuosina 1982–2001 Itävuori toimi useissa henkilöstöjohtamisen tehtävissä KONE-konsernissa, viimeksi vuosina 1997–2001 henkilöstöasioista ja viestinnästä vastanneena johtajana ja johtoryhmän jäsenenä. Ennen KONEtta Itävuori toimi Keskon palveluksessa vuosina 1980­–1982.  Itävuori on Patria Oyj:n hallituksen jäsen, ja hänellä on kauppatieteen maisterin tutkinto Vaasan kauppakorkeakoulusta. Ennen opintojaan Itävuori toimi Suomen puolustusvoimien lentäjänä. 

Merja Karhapää (s. 1962, Suomen kansalainen) on toiminut Sanoma Oyj:n lakiasiain johtajana vuodesta 2008. Ennen nimitystään nykyiseen tehtäväänsä Karhapää toimi SanomaWSOY:n (nyk. Sanoma) lakimiehenä vuodesta 2000 lähtien. Aiemmin Karhapää on toiminut mm. Cultorin (nyk. Danisco) lakimiehenä (1996–2000) sekä Sanoman ja Valmetin lakimiehenä.  Karhapää on Biotie Therapies Oyj:n hallituksen jäsen. Hänellä on oikeustieteen kandidaatin tutkinto Helsingin yliopistosta.

Gunvor Kronman (s. 1963, Suomen kansalainen) on Hanasaaren suomalais-ruotsalaisen kulttuurikeskuksen toimitusjohtaja. Ennen nykyistä tehtäväänsä hän työskenteli Punaisen Ristin palveluksessa vuosina 1986–2003 niin kotimaassa kuin ulkomaillakin ja palveli Pohjoismaiden neuvoston neuvonantajana Kööpenhaminassa vuosina 1994–1999. Kronman aloitti uransa Yleisradion toimittajana vuosina 1983–1987. Hän on Crisis Management Initiativen, Suomen Yleisradion ja Musiikkitalon hallitusten varapuheenjohtaja. Lisäksi hän on Helsingin yliopiston, Ruotsin kuninkaallisen draamateatterin Dramatenin, Suomen Punaisen Ristin, Konstsamfundetin ja Victoria Augusta Hospitalin (Israel) hallitusten jäsen. Kronman on filosofian maisteri Helsingin yliopistosta. 

Kommentoi »