Apu

Katja Ståhl: Osa miehistä ei vieläkään tiedä, että naisesta voi olla yllättävää hyötyä

Katja Ståhl: Osa miehistä ei vieläkään tiedä, että naisesta voi olla yllättävää hyötyä
Katja Ståhl pureutuu urheilumaailmaan.
Julkaistu: 3.7.2018

– Jos minä nyt lopetan, porukka luulee, etteivät naiset pysty tähän.

Näin lausui muuan Kathrine Switzer lähtiessään juoksemaan Bostonin maratonia 1967. Maraton oli tuolloin kielletty naisilta. Switzer oli hämännyt järjestäjiä ilmoittautumalla kisaan nimellä K. V. Switzer.

Hän ehti juosta vain kaksi mailia, kunnes turvamies yritti kaapata hänet pois väylältä. Switzer pyristeli irti miehen otteesta ja jatkoi juoksuaan. Hän saapui ensimmäisen maratoninsa maaliin ajalla 4.20. Tarinan naisesta kertoi amerikkalainen ABC-uutissivusto.

Vuonna 1972 naisillekin sallittiin Bostonin maratonille osallistuminen. Vuonna 1984 maratonista tuli olympialaji myös naisille.

Moni oli sitä mieltä, että älkää nyt viitsikö, nainenko jaksaisi juosta reilut 40 kilometriä! Mutta niin ne vain juoksivat ja hymyilivät juostessaan.

Tietämättään nämä miehet helpottivat monien miesten elämää

Haluankin nyt kiittää niitä miehiä, jotka uskalsivat antaa naisille mahdollisuuden. On melko varmaa, että moni nainen on tänä päivänä yhteistyökykyisempi ja mukavampi ihminen, koska hän saa välillä juosta maratonin. Kotityöt tuntuvat kakkupalalta moisen hölkän jäljiltä. Organisaatiouudistukset työpaikalla näyttäytyvätkin enää vain kiehtovana haasteena, eikä rinnalla kulkeva aviomieskään ärsytä kohtuuttomasti.

Tietämättään nämä juoksunmahdollistajamiehet ovat jalomielisyyksissään helpottaneet monien miesten elämää merkittävästi. Naisesta on tullut oiva yhteistyökumppani miehelle.

Jalkapallo sopi sittenkin myös naisille

Erään tutkimuksen mukaan naiset ovat ensimmäisiä kertoja jääneet kiinni jalkapallon peluusta Kiinassa jo Han-dynastian aikaan. Se oli voimissaan noin 200 vuotta ajanlaskumme alun molemmin puolin. Ranskassa naiset potkupalloilivat tiettävästi jo 1100-luvulla. Vuotuisista jalkapalloturnauksistakin on tietoa Skotlannista vuodelta 1790. Laji katsottiin 1900-luvulla kuitenkin sopimattomaksi naisille, ja Englannin jalkapalloliitto FA kielsi sen naisilta vuonna 1921.

Olisi kiinnostavaa tietää, mitä naisille tapahtui viidessäkymmenessä vuodessa, sillä lupa pelata jalkapalloa palautettiin heille heinäkuussa 1971. Kiitos siitä, miehet! Naisten jalkapallo ei ehkä ole vielä yhtä suosittu yleisölaji kuin miesten, mutta koska kyse on maailman suosituimmasta urheilulajista, on tosi kiva, että naisetkin saavat siinä otella. Parempi myöhään kuin myöhempään!

Olen täysin varma, että jalkapallon salliminen kaikille on lisännyt sen suosiota entisestään. Sen luulisi ilahduttavan myös miehiä.

Naista pidettiin lapsentekokoneena

Oli aika, jolloin naista pidettiin pelkkänä lapsentekokoneena. Silloin mies, omasta halustaan, hoiti yksin kaiken muun. Onhan se väistämättä ollut raskasta. Osa maailman miehistä ei vieläkään tiedä, että naisesta voi olla yllättävääkin hyötyä. Miesparat painavat kaikkia hommia keskenään tietämättä, että apu voi seistä vieressä. Uskon, että tieto saavuttaa vielä joskus heidätkin.

Monessa urheilulajissa tasa-arvo loistaa yhä poissaolollaan. En silti synkkene, sillä kovin monta iloista muutosta on jo tapahtunut. Menihän siihen Rooman rakentamiseenkin käsittääkseni satoja vuosia. Tiedä vaikka tyttärentyttärentyttäremme jo ajaisivat formuloita letit vinkuen.

1 kommentti