Apu

Katja Ståhl: Aliarvostettu penkkiurheilu

Katja Ståhl: Aliarvostettu penkkiurheilu
– Penkkiurheilijan elämä on niin jännittävää, että se tuskin muutenkaan pysyy kasassa ilman nuppi- tai hakaneuloja, Katja Ståhl kirjoittaa.
Julkaistu: 20.11.2019

Merikarvialla jäi mies kiinni erikoisesta rikoksesta. Hän piilotteli ompelukoneen neuloja jahtimakkara- ja pullapaketteihin. Kun mieheltä tivattiin syytä moiseen, hän totesi ”haluavansa elämäänsä jännitystä”.

Onko huonompaa syytä koskaan kuultu? Jännitystä hän olisi omaansa saanut, jos olisi piilottanut neulat sokkona omiin ruokiinsa.

Tai ryhtymällä penkkiurheilijaksi.

Televisio suoltaa jännitystä

Penkkiurheilijalle ei voisi koskaan käydä noin. Penkkiurheilijan elämä on niin jännittävää, että se tuskin muutenkaan pysyy kasassa ilman nuppi- tai hakaneuloja.

Televisio suoltaa yhtenään toinen toistaan jännittävämpiä otteluita tai takaa-ajoja, joiden lähetysajatkin saattavat tuoda soppaan oman jännitysmomenttinsa.

Penkkiurheilijan ei tarvitse säästää satasia ja lähteä paikan päälle katsomaan, miten Räikkönen painaa poljinta tai Mäkäräinen ampuu, hän luottaa tv-ohjaajan ammattimaiseen silmään.

Hyvä ohjaaja rakentaa jännitteen, joka ylettää penkkiurheilijan olohuoneen sohvalle saakka. Silloinkin pumppu paahtaa ylitöissä.

Kaapo Kakon kirkko

90-luvun puolivälissä pari yhdysvaltalaista tutkijaa väitti, että urheilun seuraaminen televisiosta on miehille sama kuin saippuaooppera on naisille.

Mielestäni väite on härski. Saippuaoopperat on käsikirjoitettu. Mikäli vähänkään käytät hoksottimiasi, tiedät täysin varmasti, mitä seuraavaksi tapahtuu.

Urheilua seuratessa et sen sijaan koskaan tiedä, milloin sauva katkeaa tai tuulenpuuska osuu Mäkäräisen luotiin.

Formuloissa et voi koskaan tietää, mitä tallipäällikkö lopulta sanoo Räikkösen korvaan ja aikooko Räikkönen totella.

Jännitys on ehdottoman aitoa.

Amerikkalaiset ovat luonnollisestikin vieneet penkkiurheilun seuraavalle tasolle. Kaapo Kakko -nimisen nuoren jääkiekkoilijan ympärille perustettiin Church of Kakko -seurakunta jo ennen kuin Kakko oli ostettu New York Rangerseihin.

Toive siirrosta oli niin väkevä, että se saattoi vaikuttaa jopa mannerlaattoihin. Tätä ei tosin ole vielä tutkittu.

Kun Kakko sitten toivotettiin tervetulleeksi Rangerseihin, seurakunta oli valmiina palvomaan. Mikä on Kaakon sirklaillessa, kun lehtereillä kannustaa kokonainen lahko!

Itse nojaan täysillä hiihtoon

Minä seuraan hiihtoa. Olen menettänyt uskoni ralliin ja mäkihyppyyn, joten nojaan täydellä voimalla suomalaiseen hiihtoon. Saatan katsoa lähetystä töissä ilman ääntä ja aistia tunnelman silti täydellä voimalla.

Olen kauhuissani Therese Johaugin tulevan kauden kunnosta, sillä hän vaikuttaa ylivoimaiselta. Samalla uskon Krista Pärmäkosken treenien uusiin tuuliin kuin vuoreen. En tietenkään ole unohtanut Iivo Niskastakaan.

Tällä hetkellä olen maailman onnellisin suomalaisuudestani, sillä venäläiset tv-kanavat eivät aio näyttää ensi kauden hiihdon maailmancupia tv:stä lainkaan, sillä se on kuulemma ”liian ylivoimaista tiettyjen tahojen osalta”.

Mielestäni se on törkeää fanien aliarviointia. Me puhallamme urheilijoihin sen viimeisen voiman.

Kommentoi »