Apu

Kasper Strömman: Nyt tulevat sähköskuuttien perilliset – sähköinen kengurukeppi ja maalla kulkeva vesijetti

Kasper Strömman: Nyt tulevat sähköskuuttien perilliset – sähköinen kengurukeppi ja maalla kulkeva vesijetti
Sähköskuuttien kannattajat voivat nukkua yönsä rauhassa. Mitä tahansa lähivuosina onkin luvassa, voimme olla melko varmoja, että tulevaisuus on sähköinen ja yhteiskäyttöinen. Ja herättää paljon pahennusta yleisöpalstoilla, kirjoittaa Kasper Strömman kolumnissaan.
Julkaistu: 8.9.2021

Vuokrattavien sähköisten potkulautojen ystävät ovat ahtaalla. Koska vaikuttaisi siltä, että laudoilla ajetaan ihan pikkaisen liian holtittomasti, mihin tahansa kaupunkiin ne ilmestyvätkin, Oslo on päättänyt kieltää niiden käytön kello 23–05, ja Kööpenhamina on käytännössä kieltämässä ne kokonaan. Helsingissä sähköskuuttien nopeutta on laskettu 15 kilometriin tunnissa öisin, mutta ensiapupäivystyksen mukaan sillä ei ole ollut toivottua vaikutusta aivotärähdysten määrään. Ei siis ole täysin mahdotonta, että lisärajoituksia on luvassa meilläkin.

Se ei tietenkään ole niiden sähköskuutti-intoilijoiden mieleen, jotka näkevät oman lihasvoiman käyttämisen paljon vakavampana uhkana kuin mahdolliset potkulautojen aiheuttamat liikennekuolemat. Mutta onneksi hätä ei ole tämän näköinen – ovathan kadut tänä päivänä täynnä erilaisia kiinalaisvalmisteisia, vilkkuvia sähköhärveleitä. On siis vain ajan kysymys, ennen kuin joku kekseliäs yritys keksii valjastaa ne vuokrattavaksi puhelinsovelluksen kautta. Tässä omat ehdotukseni.

Sähköinen kengurukeppi

Kuka muistaa vielä männävuosien villityksen, metallisen jousitetun kepin, jolla hypittiin menemään? Tuon unohdetun innovaation on nyt aika tehdä ”digiloikka”.

Kompressorilla ja uudella akkuteknologialla saadaan aikaan huomattavan paljon korkeampia hyppyjä kuin ennen, ja sehän taas lisää turvallisuutta. Voihan pienemmät esteet kuten autot siten ylittää pienellä hypähdyksellä.

Myös hissittömässä talossa asuvat ikäihmiset tulevat kiittämään sitä, että voi jatkossa hypätä suoraan kolmannen kerroksen parvekkeellensa. Talvella keppiin taas lisätään turvallisuuden nimissä iso, metallinen piikki.

Maalla kulkeva vesijetti

Puolet sähköskuuttien hauskuudesta tuntuisi olevan siinä, että ne ärsyttävät niin monia, mutta mikä voisi olla vielä ärsyttävämpää? Tietenkin maalla kulkeva vesiskootteri. Kunhan merten paarmoihin saadaan pyörät alle, entisille sähköskuuttaajille koittaa taas kissanpäivät.

Vesijeteissä on se etu, että huomattavan kovaäänisyytensä ansiosta ne eivät pääse sähköskuuttien lailla yllättämään jalkakäytävällä. Maalla kulkevien vesijettien vuokrausfirmojen kannattaisikin kilpailla, kuka tekee turvallisuuden nimissä kovaäänisimmän cityvesiskootterin.

Yhteiskäyttöiset lehtipuhaltimet

On olemassa vehje, joka on vielä astetta ärsyttävämpi ja äänekkäämpi kuin maalla kulkeva vesijetti, nimittäin lehtipuhallin. Laite, joka tähän asti on ollut harvojen omistuksessa, voidaan tekniikan avulla valjastaa tehokkaaseen yhteiskäyttöön, ja siten kaupunkien yleiskuva siistiytyy.

Voisi kuvitella, että vapaaehtoisten roskienkerääjien yhteisöön saadaan paljon uusia harrastajia, kun lehtipuhaltimia lojuu kaikkien isompien kaupunkien jalkakäytävillä.

Sähköskuuttien kannattajat voivat nukkua yönsä rauhassa. Mitä tahansa lähivuosina onkin luvassa, voimme olla melko varmoja, että tulevaisuus on sähköinen ja yhteiskäyttöinen. Ja herättää paljon pahennusta yleisöpalstoilla.

1 kommentti