Apu

Kasper Strömman: Puhelin alkoi hössöttää säästä yhden asteen pakkasella – Milloin tulee varoitus lumi-infernosta ja valkoisesta kurittajasta?

Kasper Strömman: Puhelin alkoi hössöttää säästä yhden asteen pakkasella – Milloin tulee varoitus lumi-infernosta ja valkoisesta kurittajasta?
Sen sijaan, että puhelin olisi vanhaan malliin ilmoittanut että on –1 astetta ja kevyttä lumisadetta, sään vieressä oli nyt huutomerkki ja isoin kirjaimin ilmoitus jäästä ja lumesta johtuvista häiriöistä. Kasper Strömman jakaa kolumnissaan opettavaisen kokemuksen nykyajan televiestintälaitteiden sääherkkyydestä.
Julkaistu: 10.2.2021

Minulla on ongelma – puhelimeni on ruvennut hössöttämään. Tai mitä sitä kiertelemään, oikeastaan siitä on tullut ihan sietämätön. Mutta aloitetaan alusta.

Nykyisten mallisten puhelinten tullessa markkinoille kymmenisen vuotta sitten kaikki meni aluksi hyvin. Tajusin pian, että nythän sään pystyi tarkistamaan luurista kätevästi, ihan vain nappia painamalla. Mikä toiminto! Ei enää tihrustelua huurteisen ikkunan läpi, vaan herätessä pelkkä kosketusnäytön hipaisu ja boom: minulla oli tietoa ulkona vallitsevasta säätilasta.

Sivelin hellästi uuden puhelimeni kylkeä, ja ruuvasin sen jälkeen tohinan vallassa vanhan ruosteisen lämpömittarin irti lahonneesta ikkunanpielestä. Sen jälkeen heitin sen temperamenttisesti mäkeen.

Niin alkoi minun ja puhelimeni suhde. Se jatkui hyvin monta vuotta. Puhelin kertoi sään, ja minä lakkasin katsomasta ulos. Olinhan kytkeytynyt globaalien sääsatelliittien verkostoon luurini kautta, ja vaatteiden pukeminen tapahtui tiukan tieteellisen faktan varassa. Tältä tuntui olla 2000-luvun ihminen.

Sitten eräänä päivänä jotakin tapahtui. Puhelimeni kertoi kyllä sään niinkuin aikaisemminkin. Kahdeksan astetta. Mutta lisäsi sen jälkeen puolihuolimattomasti, ikään kuin ohimennen: tuntuu kuin neljä.

Hätkähdin. Mitä? Puhelimeni ei siis enää tyytynyt raportoimaan säätä. Siitä oli yhtäkkiä tullut sentimentaalinen. Ja halusi nyt sään lisäksi kertoa tunteistaan.

Aluksi pidin sitä itse asiassa vähän hellyttävänä. Totta kai kaikki tajuavat, että jos ulkona tuulee, tuntuu myös kylmemmältä. Mutta että luurini oli oikein mennyt ja antanut tälle kylmyyden tunteelle numeron? Liikuttavaa.

"Taloyhtiössämme valmistui juuri ikkunaremontti. Sen kunniaksi poistin sää-apin puhelimestani. Sen jälkeen kävin ostamassa uuden lämpömittarin ja ruuvasin sen kiinni uutuuttaan hohtavaan ikkunanpieleen"

Tietenkään se ei loppunut siihen. Kun tammikuu toi tänä vuonna pakkaset ja kauan kaivatun lumen, luurini meinasi saada kohtauksen. Sen sijaan, että se olisi vanhaan malliin ilmoittanut että on –1 astetta ja kevyttä lumisadetta, sään vieressä oli nyt huutomerkki ja isoin kirjaimin ilmoitus JÄÄSTÄ JA LUMESTA JOHTUVISTA HÄIRIÖISTÄ. Mikä ei talvella Suomessa ole täysin poikkeuksellista. Itse asiassa sitä häiriötilaa voisi halutessaan kutsua ”tammikuuksi”.

Tietenkin meille 2000-luvun ihmisille mikä tahansa muu kuin pilvetön taivas on häiriö, mutta uusi raportointityyli tekee silti minut murheelliseksi. Suunta tästä eteenpäin on nimittäin viitoitettu.

Lumisten säiden jatkuessa on vain ajan kysymys, milloin puhelin ottaa käyttöön iltapäivälehtien suosimat ilmaisut VARO LUMI-INFERNOA ja VALKOINEN KURITTAJA VAANII. Pilvisellä säällä onkin sitten vuorossa varoitus siitä, että ulkona on IHAN HITON SYNKKÄÄ. Ja entäs sateen sattuessa? OMG ÄLÄ MENE ULOS TÄNÄÄN. Siitä on taas ihan pieni askel siihen, että synteettinen ääni kirkuu epätoivoissaan, jos kaikki ei ole ulkona täydellistä. Digitaalisten pettymysten kyyneleiden valuessa näyttöä pitkin.

Taloyhtiössämme valmistui juuri ikkunaremontti. Sen kunniaksi poistin sää-apin puhelimestani. Sen jälkeen kävin ostamassa uuden lämpömittarin ja ruuvasin sen kiinni uutuuttaan hohtavaan ikkunanpieleen.

Kommentoi »