Apu

Kasper Strömman, Muumien epärealistinen kauneusihanne ja sisun pimeä puoli: "Jäänmurtajat ovat toksisin merenkulun muoto ilmastonmuutoksen aikana”

Kasper Strömman, Muumien epärealistinen kauneusihanne ja sisun pimeä puoli: "Jäänmurtajat ovat toksisin merenkulun muoto ilmastonmuutoksen aikana”
Kasper Strömman kysyy kolumnissaan, miksi kaikesta pitää aina kaivaa esille pimeä puoli. Onneksi maassamme on sentään vielä asioita, joista ei löydy pahaa sanottavaa hakemallakaan: runebergintortut ja Apu-lehden näkemykselliset kolumnit.
Julkaistu: 15.7.2020

Aikaisemmin tänä vuonna VTT ja Helsingin yliopisto julkaisivat tutkimuksen, jossa kävi ilmi, ettei ”suomalainen sisu” ehkä olekaan niin ylivoimainen konsepti kuin meidän on aina annettu ymmärtää.

Perinteisesti sisu on ymmärretty sinnikkyydeksi ja tahdonvoimaksi. Uusi tutkimus suuntaa katseen siihen, että kolikolla on myös kääntöpuolensa – pahansisuisuus. Tila, jossa ”sisu ei anna myöden”. Toisin sanoen, vaaditaan liikaa itseltä ja läheisiltä, ja pyritään jääräpäisesti väärään suuntaan. Se taas ei ole tavoiteltava asia.

Sisun klangi onkin esimerkiksi jo muuttunut negatiiviseksi lahden toisella puolen ruotsinsuomalaisten keskuudessa, jopa siinä määrin että sikäläisen suomenkielisen Sisuradion nimi on muutettu muotoon ”Sveriges Radio Finska”. Edellinen nimi kun koettiin väärällä tavalla vanhahtavaksi.

Kulissit ovat siis kaatuneet nyt, kun on oikein tieteellisesti todistettu, ettei sisu olekaan pelkästään positiivinen ilmiö. Mitä muita suomalaisille pyhiä instituutioita pitäisi kriittisesti tarkastella seuraavaksi? Katsotaanpa.

1. Dark sauna

Saunominen on rentouttavaa, kyllä. Mutta entäs energiahukka, joka syntyy siitä, että pieni huone lämmitetään sata-asteiseksi monta kertaa viikossa? Puhumattakaan hiukkaspäästöistä mökillä? Saunallakin on pimeä puolensa, me emme vain halua puhua siitä.

2. Ruisleivän kääntöpuoli

Ruisleipää mainostetaan nykyään suomalaisena superruokana, ja kukaan ei väitä, etteikö tuore ruisleipä olisi suussasulavaa. Mutta tiedätkö millä muilla sanoilla sitä voisi kuvailla? Hitaana, tuskaisena gluteenikuolemana. Ruisleipä – ei niin viaton kuin antaa ymmärtää.

3. Muumien pimeä puoli

Muumit ovat filosofisia peikkoja, jotka asuvat pitkänomaisessa talossa ja ovat kuin luotuja mukien kylkeen. Mutta miksei kukaan puhu epärealistisista kauneusihanteista, joita ne edustavat? Onko ihmisen mahdollista saavuttaa muumin fysiikka, edes vuosien treenaamisella? Sitä minäkin.

4. Kolmijalkaiset aggressiiviset jakkarat

Suomalainen design on kieltämättä maailmankuulua, mutta onko kukaan ikinä kokeillut istua saati seistä taivutetusta koivusta valmistetulla kolmijalkaisella jakkaralla? Moni sitä kokeillut on löytänyt takaraivonsa betonilattialta. Se, jos mikään, on todiste tämän pienen pallin uhkaavasta, pimeästä aurasta.

5. Synkät jäänmurtajamme

Jäänmurtajat ovat tunnetusti suomalaisen tietotaidon kruunu, ja monta vuotta ne olivatkin arktisen laivanrakennusosaamisemme ylpeydenaihe. Mutta miksi ei kukaan puhu kiihtyvän ilmastonmuutoksen aikana siitä, että nämä merten paskiaiset poistavat sen vähänkin jään, joka meillä nykyään on? Jäänmurtajat ovatkin nykyään toksisin merenkulun muoto, joka meillä on.

Pitääkö kaikesta sitten väkisin kaivaa se pimeä puoli? No, onneksi maassamme on sentään vielä asioita, joista ei löydy pahaa sanottavaa hakemallakaan: runebergintortut ja Apu-lehden näkemykselliset kolumnit. Joten onneksi olkoon Suomi – vielä on sentään puhtaita, tervehenkisiä asioita, joista voimme olla sataprosenttisen ylpeitä.

Kommentoi »