Apu

Kasper Strömman: Mansikat ovat hyviä – samastuttavat latteudet tuovat menestystä

Kasper Strömman: Mansikat ovat hyviä – samastuttavat latteudet tuovat menestystä
Kasper Strömman on kehittänyt varman tavan saada suosiota ja menestystä: epämääräisyys!
Julkaistu: 17.3.2021

Japanissa on herra, jonka voi vuokrata tekemään ”ei mitään”. Shoji Morimoto on 37 vuotta vanha, ei erityisen huomiota herättävän näköinen kuvissa, ja hän jäi vähän aikaa sitten työttömäksi.

Morimoto mietti hetken suuntaa elämälleen ja perusti sen jälkeen Twitter-tilin, jossa tarjoutui seuraksi ihmisille. Hän lupasi tulla paikalle, syödä ja juoda, jos tilaisuus sitä vaati, mutta painotti samalla, että hänellä ei sitten tulisi olemaan mitään mielipiteitä suuntaan eikä toiseen. Hän vain tulisi paikalle ja olisi.

Alussa palvelu oli ilmainen, mutta kun pyyntöjä rupesi satelemaan tuhansittain, Morimoto alkoi veloittaa 10 000 jeniä (noin 80 euroa) keikasta. Ja sillä tiellä ollaan. Tuhansilla ihmisillä näyttäisi siis olevan tarvetta ihmisille, joka kyllä kuuntelee, mutta ei sen jälkeen tuputa omia mielipiteitään.

Morimoto on selvästi ymmärtänyt jotakin olennaista. Todella suosituilla ihmisillä kun on nimittäin aina ollut tapana olla hyvin epämääräisiä. Suositulla artistilla niin kuin Ariana Grandella tai Beyoncélla ei tarvitse olla mielipidettä. Riittää, kun Instagramissa julkaisee tekstin ”beautiful day you guys spring is coming” ja miljoonat ihmiset pitävät artisteja neroina. Yhtenä meistä. Niin samastuttavina.

Edellinen Amerikan presidentti toi mieli­piteitään aika voimakkaasti julki, ja se kausihan ei mennyt ihan nappiin.

Netistä löytyy pikku-uutinen vuodelta 1997, jossa silloinen valtiovarainministerimme Sauli Niinistö ehdottaa, että kirjastojen pitäisi olla maksullisia. Tiedämme tänä päivänä, että ehdotus ei mennyt läpi, mutta onko Niinistö vieläkin sisimmässään sitä mieltä? Jos on, niin takuulla ei kerro – presidenttinä kun ei ole enää varaa tuon tyyppisiin ulos­tuloihin.

Sen huomaa siitäkin, miten ennen niin paljon lehtien palstoilla paistatellut presidenttimme koira on poistunut julkisuuden valokeilasta. Rodun lyhytkuonoisuus sai nimittäin liikaa kritiikkiä, joten hauva saa tästä lähtien pysytellä kotona.

Eikö presidentillä siis saa olla mielipiteitä laisinkaan? No, edellinen Amerikan presidentti toi mieli­piteitään aika voimakkaasti julki, ja se kausihan ei mennyt ihan nappiin.

Muusikkoystäväni on toistuvasti kertonut, että jos hittikappale on liian mielenkiintoinen, radiot eivät soita sitä.

Ja kollegani, joka suunnittelee paljon kirjankansia kertoo, että mitä suositumpi kirjailija on kyseessä, sitä arkisempi kannen pitää olla. Tärkeämpää on, ettei kansitaide sulje ketään pois, sen sijaan että se olisi mielenkiintoinen ja taiteellisesti kunnianhimoinen.

Epämääräisyys on tie suosioon

Viesti on siis selvä. Jos haluaa tulla oikein suosituksi, ainoa tie on olla mahdollisimman ympäripyöreä ja epämääräinen ja jättää ottamatta kantaa mihinkään. Ja sehän on oikeastaan aika helpottavaa tämänkin kolumnin kannalta – mitä turhaan pyörittelemään mietteitä yhteiskunnasta ja elämästä.

Tästä lähtien aion sen sijaan kuukausittain kertoa, että aurinko kohentaa mielialaa ja että tuoreet mansikat ovat hyviä. Latteaa? Ehkä, mutta silti totta, ja vieläpä niin samastuttavaa.

Mitäänsanomattomuudella on toisin sanoen syyttä huono maine. Se kun on näköjään ainoa tapa saavuttaa todellista menestystä tässä elämässä.

Kommentoi »