Apu

Kasper Strömman: Legendan mukaan Jeesus vaelsi Siperian halki, viljeli valkosipulia Japanissa ja kuoli 106-vuotiaana

Kasper Strömman: Legendan mukaan Jeesus vaelsi Siperian halki, viljeli valkosipulia Japanissa ja kuoli 106-vuotiaana
Kasper Strömman kertoo kolumnissaan kaukoidän legendasta, jolla on yllättäen samantyyppinen tausta kuin lastenkutsuista tutulla tuolileikillä.
Julkaistu: 6.1.2021

Tiesitkö että Jeesus on haudattu Japaniin? Se on totta, ainakin jos kysytään Shingōn kyläläisiltä Japanissa.

Paikallisen legendan mukaan Jeesus onnistui nimittäin aikoinaan juuri ennen ristillenaulitsemistaan jekuttamaan roomalaisia, vaihtoi paikkaa veljensä kanssa ja käveli sen jälkeen neljä vuotta Siperian halki päästäkseen Jerusalemista Japaniin.

Kyläläisten mukaan ristillä siis ei kuollut Jeesus, vaan pikkuveli Isukiri. Päästyään perille Shingoon Jeesus meni legendan mukaan naimisiin paikallisen maanviljelijän Miyuko-tyttären kanssa, ja viljeli sen jälkeen loppuelämänsä valkosipulia kunnes kuoli luonnollisen kuoleman 106-vuotiaana.

Tuo tarina olisi luonnollisesti helppo kuitata tuhahdellen ja olkaa kohauttamalla. Mutta Raamatun kertomukset ovat aina saaneet ihmisen mielikuvituksen laukkaamaan, ja me emme Suomessa ole mikään poikkeus.

Niinkin viattomalta vaikuttavalla ajanvietteellä kuin lastenkutsuista tutulla tuolileikillä on nimittäin yllättäen samantyyppinen tausta kuin tällä kaukoidän legendalla.

Vanhemmat ihmiset saattavat tuntea tuolileikin nimellä ”Jerusalemin suutari”. Se viittaa keskiaikaisesta legendasta tuttuun hahmoon, joka tunnetaan myös nimellä vaeltava juutalainen.

Kertomuksen mukaan Jeesus olisi nimittäin kantaessaan ristiänsä Golgatalle pyytänyt matkan varrella paikalliselta suutarilta lupaa istua alas ja huilata hetken. Tämä kieltäytyi ilkkuen. Sen seurauksena pilkallinen suutari kirottiin vaeltamaan maailmassa Jeesuksen toiseen tulemiseen saakka – ja se on siis myös harmittomalta vaikuttavan tuolileikkimme perusta. Selitäpä tämä vesseleille seuraavilla lastenkutsuilla.

"Joku voisi ajatella, ettei se ole sen kummempaa kuin että Rovaniemi on julistautunut toisen yliluonnollisen henkiolennon, Joulupukin viralliseksi kotikaupungiksi."

Pyhä kirja ei tietenkään tunnusta kumpaakaan näistä tarinoista, mutta silti ne jatkavat elämäänsä yli sukupolvien. Satojen, jopa tuhansien vuosien ajan.

No, entä jos haluaa pysytellä Raamatun kaanonissa? Silloin voi aina tehdä uusia tulkintoja. Ruotsissa on tällä hetkellä tekeillä uusi lastenraamattu, Barnens bästa bibel. Siinä piispa Sören Dalevi on tulkinnut alkuperäisiä muinaiskreikaksi ja hepreaksi kirjoitettuja tarinoita, ja tullut siihen tulokseen, ettei ole mitenkään päivänselvää, että esimerkiksi luomiskertomuksessa mies olisi nähnyt päivänvalon ennen naista.

Sitä voi pitää osoituksena siitä, ettei edes abso­luuttisena pidettyä totuutta ole välttämättä olemassa.

Shingōn kylässä paikallinen jugurttitehdas on vuodesta 1964 lähtien ylläpitänyt museota ja hautakumpua, jonka alle Jeesus on heidän mukaansa haudattu, ja kylässä käykin sen vuoksi 20 000 turistia vuosittain.

”Eikö mikään ole enää pyhää”, saatat ajatella – mutta periaatteessa joku voisi ajatella, ettei se ole sen kummempaa kuin että Rovaniemi on julistautunut toisen yliluonnollisen henkiolennon, Joulupukin viralliseksi kotikaupungiksi.

Happi, ruoka ja lepo ovat kaikki tärkeitä ihmisille, mutta tarinat auttavat meitä ihmisiä ymmärtämään toisiamme, ja niistä ammennamme voimaa.

Tänä päivänä on tärkeämpää kuin koskaan muistaa, että tarinoilla on aina enemmän kuin se yksi puoli.

Kommentoi »