Apu

Kasper Strömman: Graafikko on maailman vaarallisin eläin

Kasper Strömman: Graafikko on maailman vaarallisin eläin
Kasper Strömman pohtii, mitkä haitalliset tuotteet vaatisivat pakkausremontin.
Julkaistu: 2.7.2021

Tupakka-askit muuttuvat pian tylsemmiksi, jos sosiaali- ja terveysministeriö saa tahtonsa läpi. Keväälllä esitetyn ehdotuksen mukaan olisi tarkoitus ulkomaisen mallin mukaan korvata nykyiset askit niin, että niissä olisi jatkossa yksivärinen tausta ja neutraali fontti, jolloin mikään merkki ei näyttäisi houkuttelevammalta kuin toinen. Kyllä, tiedän mitä ajattelet. ”Miksi valtio vihaa graafista suunnittelua näin paljon?”

Valitettavasti tämä menetelmä näyttäisi toimivan. Englanti otti muutama vuosi sitten nämä anonyymit röökiaskit käyttöön, ja viime kesänä The Guardian kirjoitti, että grafiikan poisto pakkauksista yhdistettynä verojen nostoon sai brittiläiset polttamaan 30 miljoonaa savuketta vähemmän. Kuukaudessa. Joka tarkoittaa sitä että näyttäisi siis pahasti siltä että tulemme seuraamaan samoissa jalanjäljissä.

Mutta. Eihän tupakka ole ainoa asia mikä meille on pahaksi, joten miksi oikeastaan lopettaa siihen? Tulee hakematta mieleen muutama muukin tuote jotka vaatisi samankaltaisen pakkausremontin.

Liha

Maailman terveysjärjestö WHO luokitteli punaisen lihan karsinogeeniksi jo vuonna 2015. Silti lihaa saa myydä vaikka minkälaisissa fantasiapakkauksissa, puhumattakaan sitä että esimerkiksi makkaralle saa antaa eksoottisia nimiä niinkuin ”chorizo”. Makkarahan on itseasiassa eläimen lihaksia tungettuna omaan suoleensa. Ja myös tapa, jolla se pitäisi esitellä pakkauksessa.

Maito

Maailman väestöstä peräti 65 prosenttia on laktoosi-intolerantteja. Silti tätä valkoista kurittajaa saa myydä vähittäiskaupasta ilman minkäänlaisia varoituksia. Vähintä mitä maitoteollisuus voisi tehdä olisi painattaa pakkauksiiin savukerasioiden tyyppisiä varoituskuvia, mutta mustien keuhkojen sijaan tölkeissä voisi olla kuvia pierevistä ihmisistä.

Urheiluvaatteet

Kyllä, urheilu on terveellistä – tiettyyn pisteeseen saakka. Koska urheilussa, jos jossain, porttiteoria näyttäisi toimivan. Satunnainen lenkki muuttuu kuin huomaamatta maratoniksi, sitten suoritetaankin ultramaraton ja lopuksi juostaan 18 tunnin kisoja Lapin halki yöttömässä yössä. Silti urheiluvaatteisiin saa painattaa rohkaisevia ”just do it” -tyyppisiä lauseita. Just don’t.

Alkoholi

Tämän pitäisi olla varsinainen itsestäänselvyys, kun ottaa huomioon, että meillä oli aikoinaan kieltolaki, ja senkään jälkeen viinaksia ei ole melkein sataan vuoteen saanut ostaa kuin tietyistä kaupoista. Alkoholipakkaukset saavat silti olla melkein minkälaisia tahansa, joten ei ole ihmekään, ettei moni pysty vastustamaan niiden kutsua. Pullojen luo grafiikoiden on siis mentävä. Ja myös baarisisustusten luo saman tien, koska nekin houkuttelevat juopottelemaan samettisilla sohvillaan ja diskopalloillaan. Karut betonilattiat, loisteputket ja muovituolit olkoon tästä lähtien ainoa baarien hyväkysytty sisustustapa.

Sanotaan että maailman vaarallisin eläin on ihminen, mutta kyllä se kuitenkin taitaa olla graafinen suunnittelija. Mikään muu ei nimittäin näyttäisi houkuttelevan turmion tielle niin kuin oikein väkevä ja eläimellinen kuvan ja tekstin yhdistely.

Kommentoi »