Käsi kädessä Hankoon

Käsi kädessä Hankoon
Kesän hulinan jälkeen Hanko rauhoittuu romanttiseksi pakopaikaksi.
Julkaistu: 15.9.2018

Aurinkoisen Hangon pitkälle syksyyn leuto sää houkuttelee nauttimaan hiljenneistä kaduista ja talveen vähitellen valmistautuvasta luonnosta. Täällä aikuinen pari pääsee vihdoin keskittymään toisiinsa.

Puistovuorilla kiertävä Rakkauden polku on johdattanut vierailijoita luonnon helmaan 1800-luvulta lähtien. Kiveen hakatut portaat vievät hiidenkirnulle ja näköalapaikoille. Vaihtoehtoisesti rannalla pehmeä hiekka ja sileät rantakalliot kutsuvat nauttimaan merestä ja luonnon äänistä. Pohjoisrannikon upeat auringonlaskut taas ovat sulattaneet yhteen monia sydämiä.

Majoittuminen jugendlinnaan antaa ylelliset puitteet yhdessäoloon. Arkkitehti Lars Sonckin (1870–1956) vuonna 1898 suunnitteleman Hotelli Regatan viereen valmistui viime vuonna kylpylä, jonka uima-altaalta avautuvat pysäyttävät näkymät avomerelle. Jos rento oleilu tuntuu riittämättömältä, Merijoogan järjestämät parisuhdeviikonloput virittävät kehon ja mielen yhteiseen sävellajiin.

Sielun lisäksi vartalo kaipaa ravintoa. Tunnelmalliset puitteen romanttiselle aterialle tarjoaa Origo-ravintola, jonka omistaja Jan Westerling miehistöineen loihtii pöytään herkkuja paikallisista luomutuotteista.

Ennen yöpuulle vetäytymistä on helppo kipaista vielä lasilliselle vähän matkan päässä sijaitsevaan Makasiini-ravintolaan, joka on kuuluisa laajasta viinivalikoimastaan. Talon erikoisuus on oma konjakki. Kumpikin ravintola pitää ovensa auki ympäri vuoden.

Hangossa on kolme satamaa. Vapaa-ajan veneilyn keskus on Itäsatamassa.

Vaativa matkailija saa räätälöityä palvelua

luksusta

❦Meri on olennainen osa Hankoa.Oma elämyksensä on nousta kannelle ja katsella kaunista kaupunkia mereltä käsin. Tarjolla on monia valmiiksi suunniteltuja risteilyjä, mutta jos maisemien katselu isossa porukassa tai valitut kohteet eivät kiinnosta, muitakin vaihtoehtoja on.

Nordic Boathousen kautta on mahdollista vuokrata yksityisomistuksessa olevia moottori- ja purjeveneitä jäiden tuloon asti. Kokemusta merenkulusta ei tarvita, sillä vaikka pieniä pursia voi ohjata itse, isot purret voi huoletta jättää ammattitaitoisen kapteenin käsiin. Matkansa voi aloittaa myös Helsingistä.

Useimmat Hangon kaupat sijaitsevat Vuorikadulla Vesitornin läheisyydessä. Rannikkokaupungissa ei ole lainkaan kauppaketjuja vaan kaikki liikkeet ovat omistajiensa pitämiä ja rakkaudella vaalimia. Vaikka osa

yrityksista on avoinna vain kesäisin,ostosten teko onnistuu myös muina aikoina. Monet putiikinomistajat nimittäin avaavat mielellään liikkeensä yksityisshoppailua varten.

Fillareissa on valinnanvaraa.

❦Hangossa lähes kaikki on lähellä, joten auton voi huoletta jättää majoituspaikan parkkipaikalle. Useimpiin kohteisiin on kävelymatka, mutta kaupungissa kulkiessa on helppo hypätä polkupyörän satulaan. Myös pitkät retket lähikuntiin ovat mahdollisia. Fillareita vuokraavat muun muassa Hangon matkailutoimisto ja monet hotellit.

Kommentoi »