Kärsitkö B12-vitamiinin puutoksesta? Sekoitetaan usein raudanpuutteeseen
Terveys ja hyvinvointi
Kärsitkö B12-vitamiinin puutoksesta? Sekoitetaan usein raudanpuutteeseen
B12-vitamiini on tärkeä muistin kannalta.
10.12.2017
 |
Apu

B12-vitamiinin puutetta voi potea tietämättään. B12-vitamiininpuutos on erityisesti ikääntyvien vaiva. Sitä esiintyy 12 prosentilla yli 65-vuotiaista suomalaisista. Toinen ryhmä, jolla puutostila on tavallisin, ovat vegaanit. Heillä ruokavalio on B12-vitamiinin saannin osalta usein puutteellinen, sillä he eivät syö eläinperäisiä tuotteita.

B12-vitamiinin tehtäviä ovat hermoston toiminnan ylläpitäminen sekä puna- ja valkosolujen ja DNA:n muodostaminen. 

Puutosoireita ovat väsymys ja voimattomuus sekä hengästyminen, rytmihäiriöt ja anemia. Pitkittynyt puutostila voi aiheuttaa muistihäiriöitä ja masennusta. Joskus erityisesti alkuvaiheen oireet sekoitetaan raudan puutteeseen, mutta B12-vitamiinitasot on helppo tarkastaa verikokeella.

Puutostilaa voi hoitaa lisäämällä ruokavalioon lihaa, kalaa ja maitotuotteita, jotka ovat ainoa B12-vitamiinin lähde. Päivittäinen suositus 2 mikrogrammaa täyttyy jo puolesta litrasta maitoa. Myös 100 g lohta tai 200 g naudanlihaa tai kaksi kananmunaa tyydyttävät päivittäisen tarpeen reippaasti. Myös maksaruoissa on paljon B12-vitamiinia. 

Joskus puutostilaa hoidetaan vitamiinipistoksin, ja niukasti B12-vitamiinia ravinnosta saavalle suositellaan vitamiinilisää.

Lue myös:

Lähde: Terveyskirjasto

Teksti: Noora Takamäki ja Avun arkisto, kuva: Fotolia

2 kommenttia