Apu

Karanteenitaidetta: Sofia Husso teki oman versionsa Leonardo da Vincin teoksesta – Äiti keksi, että päähän voisi kietoa sukkahousut

Karanteenitaidetta: Sofia Husso teki oman versionsa Leonardo da Vincin teoksesta – Äiti keksi, että päähän voisi kietoa sukkahousut
Jos haluaa tehdä omaa karanteenitaidetta, kannattaa valita riittävän iäkäs teos, jottei vahingossa riko tekijänoikeutta. EU:ssa tekijänoikeus on voimassa 70 vuotta taiteilijan kuolinvuoden jälkeen.

Oululainen Sofia Husso, 31, inspiroitui Leonardo da Vincin teoksesta Nainen ja kärppä.

Ihan ensin Husso katsoi maalauksen kärppää. Hän tiesi heti, miten hän toteuttaisi oman teoksensa: Mukaan sommitelmaan tulisi ainakin vanhempien 7-vuotias chihuahua Leksa, joka tunnetusti viihtyy kameran edessä.

Sen lisäksi tarvittaisiin tarpeeksi tumma seinä, oikeanlainen valaistus – ja itseironinen asenne.

Oululainen Husso on yksi sadoista suomalaisista, jotka ovat lähteneet mukaan Museokortin järjestämään #karanteenitaidetta-haasteeseen. Siinä tarkoituksena on luoda oma versio tunnetusta taideteoksesta ja jakaa se Instagramissa, Facebookissa tai Twitterissä  #karanteenitaidetta-tunnisteella.

Alkuperäisidean äiti, alankomaalainen Anneleos Officier, jakaa kuvia @tussenkunstenquarantaine-tilillä Instagramissa.

Kaveri kannusti mukaan haasteeseen

Husso sai päähänsä lähteä mukaan haasteeseen ystävänsä kehottamana.

– Olen aika huumorintajuinen ihminen, eikä minua haittaa panna itseäni likoon, jos saan sillä ihmiset nauramaan, Husso kertoo.

– Haluan omalla esimerkilläni haastaa ihmisiä heittäytymään. Toivon, että voin piristää ihmisiä.

Nainen ja kärppä on renessanssitaiteilija Leonardo da Vincin öljymaalaus vuodelta 1490. Pientä päänvaivaa teoksessa Hussolle tuotti naisen puvun väritys. Sitten hän keksi pukea päällensä äitinsä Oulun seudun kansallispuvun.

Toinen tenkkapoo olivat naisen hiukset. Ensin Husso pohti, pitäisikö hänen kastella pitkä tukkansa.

Äiti tuli kuitenkin ajatelleeksi, että aivan hyvin Husson päähän voisi kietoa ihonväriset sukkahousut. Leksa-koira hoiti oman osuutensa mallikkaasti, ja yhteensä koko operaatioon meni noin tunti.

Projektipäällikkönä kotona töitä tekevä Husso kertoo itsekin saaneensa korona-aikana iloa muiden tekemästä karanteenitaiteesta – ja hyviä nauruja.

Museokortin haaste jatkuu vielä huhtikuun loppuun saakka. Kaksi parasta teosta palkitaan Museokortilla joka viikko aina keskiviikkoisin 29.4. asti.

Julkaistu: 20.4.2020
Kommentoi »