
Matka Suomen synkistyvästä syksystä Kapkaupungin kevääseen on pitkä, mutta perillä sitkeys palkitaan. Etelä-Afrikan kärjessä lämpöä ja valoa riittää, eikä aikaero rasita kuten Amerikan tai Aasian kohteissa.
Rantabulevardilla kävellessä vastaan tulee lenkkeilijöitä, ohi hurahtaa uudenkarhea Lamborghini ja nurmikolla mustat ja valkoiset lapset leikkivät yhdessä. Ei uskoisi, että vielä 30 vuotta sitten maa oli täysin eristäytynyt ja ajanut rotuerottelupolitiikalla itsensä nurkkaan.
Silloin Nelson Mandela ei ollut vielä noussut maan presidentiksi vaan virui sellissään horisontissa näkyvällä Robben Islandilla. Nyt vankilasaari on Unescon maailmanperintökohde ja moni muukin asia on muuttunut.
Etelä-Afrikasta on tullut Afrikan ylivoimaisesti kehittynein talous ja matkailusta yksi sen tärkeimmistä elinkeinoista. Ja vaikka rikollisuutta on tilastojen valossa paljon, se keskittyy pääosin townshipeihin eli köyhimpiin lähiöihin.
Vuorten kehystämä kaupunki
Kapkaupungin maisemaa hallitsee sen tunnetuin nähtävyys Pöytävuori, jonka tasainen laki kohoaa yli kilometrin korkeuteen. Reipas kiipeää päälle omin voimin, mutta nestettä on syytä varata mukaan paljon.
Valtaosa turvautuu köysirataan, jolla matka taittuu hetkessä. Jonossa saattaa kuitenkin tuhrautua tuntikausia, mikäli ei ole ostanut lippua etukäteen netistä. Huipulta avautuvat huikeat maisemat kaikkiin ilmansuuntiin, ja patikointireittejä on lukuisia. Pöytävuorelta näkee mainiosti, kuinka lähekkäin alueen nähtävyydet ovat sijoittuneet. Kaupunki levittäytyy vuoren ympärille, rannat ovat aivan keskustan tuntumassa ja Hyväntoivonniemikin siintää horisontissa.
Bussilla kaupungissa, autolla ympäristöön
Julkinen liikenne ei ole kehittynyttä eikä välttämättä turvallistakaan, mutta hop on hop off -busseilla pääsee kätevästi kiertämään keskustan nähtävyyksiä omatoimisesti.
Taksit ovat edullisia, joskin kunnoltaan ja luotettavuudeltaan vaihtelevia. Uber-taksit ovat selvästi tasokkaampia. Kauemmas pääsee vaivatta järjestetyillä retkillä, mutta autonvuokraus on myös hyvä vaihtoehto, mikäli vasemmanpuoleinen liikenne ei hirvitä. Vuokra-autot ja polttoaine ovat edullisia ja tiet hyväkuntoisia.
Mainio maisemareitti on esimerkiksi Chapman’s Peak Drive, joka kiemurtelee Kapkaupungista vuorten ja meren välissä kohti Hyväntoivonniemeä.
Suomen talvi, Kapkaupungin kesä
Auringon laskiessa ymmärtää, miksi Kapkaupungissa kuvataan valtava määrä elokuvia, mainoksia ja muotia. Valo on todellakin poikkeuksellinen, monien mielestä kuvaamiseen maailman paras. Kauniita auringonlaskuja riittää, sillä kesäaikaan eli marras–maaliskuussa sateet ovat vähäisiä.
Illalliselle lähtiessä kannattaa ottaa pitkähihainen vaate mukaan, sillä kylmät Atlantin tuulet viilentävät Kapkaupungin iltaa kesälläkin. Ravintoloita on runsaasti ja hintataso huokea. V & A Waterfrontissa on iso ravintolakeskittymä, mutta mainioita pikkuravintoloita löytää joka puolelta. Luksusta ja pintaliitoa arvostavan kannattaa hakeutua Camps Bayn alueelle.
Tuttujen ruokien ohella kannattaa maistaa strutsia, kudu-antilooppia tai boereworsia, joka on naudanlihasta tehtyä mausteista makkaraa. Palanpainikkeeksi tietenkin paikallisia viinejä, joita riittää satamäärin.
Seuraavana aamuna voi reppuun pakata evääksi perinteistä paikallista kuivalihaa, biltongia, ja lähteä päiväretkelle johonkin lähistön lukuisista nähtävyyksistä.
1. Robben Island
Apartheid eli rotuerottelu on synkkä mutta keskeinen osa Etelä-Afrikan historiaa, johon kannattaa tutustua. On toivoa herättävää nähdä, miten osapuolet pystyivät siirtymään rauhallisempaan rinnak-kaiseloon vuosikymmenten sorron jälkeen.
Seitsemän kilometrin päässä Kapkaupungista sijaitseva Robben Island on vankilasaari, jossa Nelson Mandela vietti 18 vuotta elämästään poliittisena vankina.
Mandelan sellin ohella saarikierroksella käydään kalkkikivilouhoksella, jossa vangit uurastivat terveytensä kustannuksella. Matkalla näkee myös afrikanpingviinejä ja antilooppeja.
Suuren vaikutuksen tekevät Robben Islandin oppaat, jotka ovat saaren entisiä vankeja. Heidän kertomanaan paikan tarinat tulevat todella lähelle, ja isokin turistiryhmä jaksaa kuunnella kertomuksia hiirenhiljaa.
Saarikierros lauttamatkoineen kestää nelisen tuntia, ja se kannattaa varata netistä hyvissä ajoin etukäteen.
2. Viinitiloja
Etelä-Afrikka on maailman kahdeksanneksi suurin viinintuottajamaa yli miljardin litran vuosituotannollaan. Kapkaupunki on mainio tukikohta viininystävälle, sillä alle tunnin matkan päässä sijaitsee satoja viinitiloja.
Kuuluisimpia alueita ovat Stellenbosch, Franschhoek ja Constantia, joihin pääsee paitsi vuokra-autolla myös järjestetyillä retkillä. Viinitilalta toiselle kulkee myös busseja, joiden kyydistä voi piipahtaa viininmaistelulle ja jatkaa matkaa seuraavalla omaan tahtiin.
Suosituimmat tilat velottavat viininmaistelusta hieman, mutta monessa paikassa nautiskelu suolapaloineen on ilmaista. Maista ainakin Pinotagea, joka on vuonna 1925 Stellenboschin yliopistossa kehitetty lajike. Lähtiessä on kohteliasta ostaa tuliaispullo mukaan tilan myymälästä.
Viinitila x 3
Tokara
Moderni tila, josta avautuvat upeat maisemat yli laaksojen. Ensiluokkainen terassiravintola ja ilmainen maistajaistilaisuus.
Spier
1600-luvulta asti toiminut jätti, jonka viinit ovat voittaneet palkintoja ympäri maailmaa.
Lanzerac
Jonkershoekin luonnonsuojelualueen vieressä sijaitseva tila, jossa pullotettiin maailman ensimmäinen Pinotage.
3. Pingviinejä
Suomalaiselle lähin paikka nähdä luonnonvaraisia pingviinejä on Etelä-Afrikassa. Mantereen eteläkärjen saarilla pesivät afrikanpingviinit elävät noin 10-vuotiaiksi ja kasvavat jopa 70 sentin pituisiksi.
Lähin pingviiniyhdyskunta elää noin seitsemän kilometrin päässä Kapkaupungista Robben Islandilla, jonne pääsee lautalla useita kertoja päivässä.
Mikäli haluaa nähdä pingviinejä todella läheltä, kannattaa suunnata etelään noin tunnin matkan päässä olevaan Simon’s Towniin. Boulders Beachin alueella mustavalkoiset otukset vaappuvat ohi metrin päästä, ja samalla voi pistäytyä itsekin uimassa suojaisella hiekkarannalla.
Alueen pingviiniyhdyskunta syntyi vuonna 1982, kun kaksi pingviiniparia asettui sinne pesimään. Nyt lintuja on suojelutoimien ansiosta jo kolmisentuhatta, ja ne ovat tottuneet ihmisten läheisyyteen.
4. Merielämää
Kylmä Atlantti ja lämmin Intian valtameri kohtaavat Afrikan eteläkärjessä. Kapkaupungin rannat jäävät Atlantin puolelle, joten niiden vesi on aina kylmää, noin 13–18-asteista. Hiekkarantoja on kuitenkin runsaasti. Suosituin niistä on Camps Bay, joka täyttyy viikonloppuisin paikallisesta piknikväestä.
Merten risteyskohta tuo Kapkaupungin edustalle paljon ravinteita, joten merielämä on vilkasta. Valkohaikanta on maailman tiheimpiä, ja rohkeimmat voivat kokeilla häkkisukellusta viisimetristen petojen joukossa.
Alueella on myös mahdollisuudet nähdä valaita veneretkillä tai jopa rannalta. Parasta valasaikaa on syys–lokakuu.
5. Safareja
Etelä-Afrikan kuuluisimmat kansallispuistot villieläimineen sijaitsevat maan pohjoisosissa, mutta Kapkaupunginkin lähistöllä pääsee safarille.
Aquilan yksityinen luonnonsuojelualue sijaitsee noin kahden tunnin ajomatkan päässä, ja siellä voi nähdä leijonia, kirahveja, virtahepoja ja seeproja.
Lähimpiä paikkoja havaita ”viisi suurta” eli leijona, norsu, puhveli, leopardi ja sarvikuono on Inverdoorn, jonne ajaa noin kaksi ja puoli tuntia.
Noin neljän tunnin ajomatkan päässä vaihtoehtoja on jo runsaasti. Valmiita yhden tai useamman päivän mittaisia safareja tarjoavat lukuisat yritykset. Retki kannattaa varata hyvissä ajoin.
6. Hyväntoivonniemi
Tarunhohtoinen Hyväntoivonniemi on paikka, jota Kapkaupungissa kävijän ei kannata jättää väliin. Noin 50 kilometrin päässä sijaitseva Afrikan lounaiskärki salpaa hengen jylhyydellään ja jo pelkällä ajatuksella siitä, että horisontin takana tyrskyt kohtaavat Etelänapamantereen jäätiköt.
Kärkiä on itse asiassa kaksi: Hyväntoivonniemi ja Cape Point. Jälkimmäisellä on palveluja ja upeammat maisemat, ja sen vuoksi myös enemmän turisteja. Molemmat paikat ovat näkemisen arvoisia, ja kävelymatka kärjestä toiseen vie noin tunnin. Matkalla voi ihailla alueen fynbos-kasvillisuutta, jota tavataan vain Etelä-Afrikassa. Lajeihin kuuluu muun muassa teestä tuttu rooibos.
Kärkiin järjestetään Kapkaupungista kosolti päiväretkiä, ja paikalle pääsee kätevästi myös vuokra-autolla. Autoilijan kannattaa ajaa ainakin toiseen suuntaan rannan
kalliojyrkänteillä kiemurtelevaa Chapman’s Peak Drive -maisemareittiä. Tie on maksullinen ja välillä kiusallisen kapea, mutta maisemat mykistävät.
7. Yli 600 lintulajia
Kapkaupunki ympäristöineen on lintuharrastajan paratiisi. Alueella on havaittu yli 600 lintulajia, joista 60:tä ei tavata missään muualla maailmassa. Hyviä lintupaikkoja ovat esimerkiksi Rondevlein luonnonpuisto, Kirstenboschin kasvitieteellinen puutarha ja Pöytävuoren kansallispuisto kokonaisuudessaan.
Rondevleissä voi nähdä flamingojen, kruununokikanojen ja afrikankapustahaikaroiden ohella myös virtahepoja.
Kirstenboschin lukuisat kasvilajit houkuttelevat paikalle esimerkiksi kapinmedestäjiä ja kapinbulbuleja. Paikan idylliset nurmikentät ovat myös mainio paikkaa viettää leppoisaa piknikpäivää.
Kapkaupunki
- Historia: Kaupungin perusti Hollannin Itä-Intian kauppakomppania vuonna 1652.
- Asukasluku: 3,7 miljoonaa.
- Vuodenajat: Päinvastoin kuin Suomessa, lämpimintä tammi-helmikuussa, kylmintä heinä-elokuussa.
- Ilmasto: Välimerenilmasto eli kuivat ja kuumat kesät sekä kosteat ja viileät talvet. Aurinko paistaa keskimäärin yli 3000 tuntia vuodessa.
- Kielet: Puhutuin kieli hollannin sukuinen afrikaans, mutta englannilla pärjää. Virallinen kieli myös xhosa, jossa on naksuvia konsonantteja.
8. Junalla kohti pohjoista
Jos haluaa kokea matkallaan menneen ajan rautatietunnelmaa, kannattaa hypätä Kapkaupungista junan kytiin. Junalla pääsee noin 1500 kilometrin päähän Johannesburgiin tai Pretoriaan asti.
Iltapukuglamourista nauttiva matkustaa Blue Trainin kristallikruunujen alla, rosoisempaa luksusta hakeva tyytyy puolet halvempaan Premier Classeen. Budjettimatkailijallekin on vaihtoehtonsa, joiden hinnat ovat murto-osa edellisistä.
Matkalla näkee aavikkoa ja savannia koko rahalla; lämpötila nousee kesäaikaan kuumimmillaan yli 40 asteeseen. Päivällä junan vieressä vilistää impala-antilooppeja ja mangusteja, ja yöllä voi ihastella Etelän ristiä ja muita eteläisen tähtitaivaan ihmeellisyyksiä täydellisessä pimeydessä.
Lentohinnat Suomesta Etelä-Afrikkaan eivät välttämättä tule kalliimmaksi, vaikka meno olisi Kapkaupunkiin ja paluu Johannesburgista, joten kiertomatkaa kannattaa harkita.
www.bluetrain.co.za, http://southafricanrailways.co.za/premier_classe.html, www.seat61.com/SouthAfrica.htm
Lennot Kapkaupunkiin
- Kapkaupunkiin ei ole suoria lentoja Suomesta.
- Yhdellä välilaskulla pääsee esimerkiksi Lontoon, Amsterdamin, Pariisin tai Istanbulin kautta.
- Kokonaismatka Suomesta kestää vähintään 15 tuntia.
- Afrikan yli pääsee mukavimmin yölennolla.
- Menopaluulennot saa halvimmillaan noin 500 eurolla.