Apu

Kapkaupunki meren ja vuorten sylissä


Afrikan eteläkärjessä matkailija kohtaa kaksi valtamerta, komeat vuoret, tutun aikavyöhykkeen ja historian, josta on otettu opiksi.

Etelä-Afrikan kärjessä lämpöä ja valoa riittää, eikä aikaero rasita kuten Amerikan tai Aasian kohteissa. Rantabulevardilla kävellessä vastaan tulee lenkkeilijöitä, ohi hurahtaa uudenkarhea Lamborghini ja nurmikolla mustat ja valkoiset lapset leikkivät yhdessä. Ei uskoisi, että vielä 30 vuotta sitten maa oli täysin eristäytynyt ja ajanut rotuerottelupolitiikalla itsensä nurkkaan. Silloin Nelson Mandela ei ollut vielä noussut maan presidentiksi vaan virui sellissään horisontissa näkyvällä Robben Islandilla. Nyt vankilasaari on Unescon maailmanperintökohde ja moni muukin asia on muuttunut. Etelä-Afrikasta on tullut Afrikan ylivoimaisesti kehittynein talous ja matkailusta yksi sen tärkeimmistä elinkeinoista. Ja vaikka rikollisuutta on tilastojen valossa paljon, se keskittyy pääosin townshipeihin eli köyhimpiin lähiöihin.

Kapkaupungin maisema

Kapkaupungin maisemaa hallitsee sen tunnetuin nähtävyys, Pöytävuori, jonka tasainen laki kohoaa yli kilometrin korkeuteen. Reipas kiipeää päälle omin voimin, mutta nestettä on syytä varata mukaan paljon. Valtaosa turvautuu köysirataan, jolla matka taittuu hetkessä. Jonossa saattaa kuitenkin tuhrautua tuntikausia, mikäli ei ole ostanut lippua etukäteen netistä. Huipulta avautuvat huikeat maisemat kaikkiin ilmansuuntiin ja patikointireittejä on lukuisia. Pöytävuorelta näkee mainiosti, kuinka kompaktisti alueen nähtävyydet ovat sijoittuneet. Kaupunki levittäytyy vuoren ympärille, rannat ovat aivan keskustan tuntumassa ja Hyväntoivonniemikin siintää horisontissa.

Julkinen liikenne 

Julkinen liikenne ei ole kehittynyttä eikä välttämättä turvallistakaan, mutta hop on hop off -busseilla pääsee mainiosti kiertämään keskustan nähtävyyksiä omatoimisesti. Taksit ovat edullisia, joskin kunnoltaan ja luotettavuudeltaan vaihtelevia. Uber-taksit ovat selvästi tasokkaampia ja auton saapumista voi seurata kätevästi kännykästä. Kauemmas pääsee vaivatta järjestetyillä retkillä, mutta autonvuokraus on myös hyvä vaihtoehto, mikäli vasemmanpuoleinen liikenne ei hirvitä. Vuokra-autot ja polttoaine ovat edullisia ja tiet hyväkuntoisia. Mainio maisemareitti on esimerkiksi Chapman’s Peak Drive, joka kiemurtelee  Kapkaupungista vuorten ja meren välissä kohti Hyväntoivonniemeä.

Waterfront ja Camps Bay

Auringon laskiessa ymmärtää, miksi Kapkaupungissa kuvataan valtava määrä elokuvia, mainoksia ja muotia. Valo on todellakin poikkeuksellinen, monien mielestä kuvaamiseen maailman paras. Kauniita auringonlaskuja riittää, sillä kesäaikaan eli marras–maaliskuussa sateet ovat vähäisiä. Illalliselle lähtiessä kannattaa ottaa pitkähihainen mukaan, sillä kylmät Atlantin tuulet viilentävät Kapkaupungin iltaa kesälläkin. Ravintoloita on runsaasti ja hinta­taso huokea. V & A Waterfrontissa on iso ravintolakeskittymä, mutta mainioita pikkuravintoloita löytää joka puolelta. Luksusta ja pintaliitoa arvostavan kannattaa hakeutua Camps Bayn alueelle. Tuttujen ruokien ohella kannattaa maistaa strutsia, kudu-antilooppia tai boereworsia, joka on naudanlihasta tehtyä mausteista makkaraa. Palanpainikkeeksi tietenkin paikallisia viinejä, joita riittää satamäärin. Seuraavana aamuna voi reppuun pakata evääksi perinteistä paikallista kuivalihaa, biltongia, ja lähteä päiväretkelle johonkin lähistön lukuisista nähtävyyksistä.

Robben Island

Apartheid eli rotuerottelu on synkkä mutta keskeinen osa Etelä-Afrikan historiaa, johon kannattaa tutustua. On toivoa herättävää nähdä, miten osapuolet pystyivät siirtymään rauhalliseen rinnakkaiseloon vuosikymmenten sorron jälkeen. Seitsemän kilometrin päässä Kapkaupungista sijaitseva Robben Island on vankilasaari, jossa Nelson Mandela vietti 18 vuotta poliittisena vankina.  Mandelan sellin ohella saarikierroksella käydään kalkkikivilouhoksella, jossa vangit uurastivat terveytensä kustannuksella. Matkalla näkee myös afrikanpingviinejä ja antilooppeja. Suuren vaikutuksen tekevät Robben Islandin oppaat, jotka ovat saaren entisiä vankeja. Heidän kertomanaan paikan tarinat tulevat todella lähelle ja isokin turistiryhmä jaksaa kuunnella kertomuksia hiirenhiljaa. Saarikierros lauttamatkoineen kestää nelisen tuntia, ja se kannattaa varata netistä hyvissä ajoin etukäteen. www.robben-island.org.za

Entinen poliittinen vanki Itumeleng Makwela on yksi saaren oppaista.

Viinitiloja

Etelä-Afrikka on maailman kahdeksanneksi suurin viinintuottajamaa yli miljardin litran vuosituotannollaan. Kapkaupunki on mainio tukikohta viininystävälle, sillä alle tunnin matkan päässä sijaitsee satoja viinitiloja. Kuuluisimpia alueita ovat Stellenbosch, Franschhoek ja Constantia, joihin pääsee paitsi vuokra-autolla myös järjestetyillä retkillä. Viinitilalta toiselle kulkee myös busseja, joiden kyydistä voi piipahtaa viininmaistelulle ja jatkaa matkaa seuraavalla omaan tahtiin. Suosituimmat tilat velottavat viininmaistelusta hieman, mutta monessa paikassa nautiskelu suolapaloineen on ilmaista. Maista ainakin Pinotagea, joka on vuonna 1925 Stellenboschin yliopistossa kehitetty lajike. Lähtiessä on kohteliasta ostaa tuliaispullo mukaan tilan myymälästä.

Tokara Moderni tila, josta avautuvat upeat maisemat yli laaksojen. Ensiluokkainen terassiravintola ja ilmainen tasting. www.tokara.co.za Spier 1600-luvulta asti toi­minut jätti, jonka viinit ovat voittaneet palkintoja ympäri maailmaa. www.spier.co.za Lanzerac Jonkershoekin luonnonsuojelualueen vieressä sijaitseva tila, jossa  pullotettiin maailman ensimmäinen Pinotage. www.lanzerac.co.za

Pingviinejä

Suomalaiselle lähin paikka nähdä luonnonvaraisia pingviinejä on Etelä-Afrikassa. Mantereen eteläkärjen saarilla pesivät afrikanpingviinit elävät noin 10-vuotiaiksi ja kasvavat jopa 70  sentin pituisiksi. Lähin pingviini­yhdyskunta elää noin seitsemän kilometrin päässä Kapkaupungista Robben Islandilla, jonne pääsee lautalla useita kertoja päivässä. Mikäli haluaa nähdä pingviinejä todella läheltä, kannattaa suunnata etelään noin tunnin matkan päässä olevaan Simon’s Towniin. Boulders Beachin alueella mustavalkoiset otukset vaappuvat ohi metrin päästä, ja samalla voi pistäytyä itsekin uimassa suojaisella hiekkarannalla. Alueen pingviiniyhdyskunta syntyi vuonna 1982, kun kaksi pingviiniparia asettui sinne pesimään. Nyt lintuja on suojelutoimien ansiosta jo kolmisentuhatta, ja ne ovat tottuneet ihmisten läheisyyteen. www.capetown.travel/category/visitors/see-do/top-attractions/boulders

Simon’s Townin Boulders Beachillä pääsee tutustumaan afrikanpingviineihin lähietäisyydeltä

Safareja

Etelä-Afrikan kuuluisimmat kansallispuistot villieläimineen sijaitsevat maan pohjoisosissa, mutta Kapkaupunginkin lähistöllä pääsee safarille. Aquilan yksityinen luonnonsuojelualue sijaitsee noin kahden tunnin ajomatkan päässä, ja siellä voi nähdä leijonia, kirahveja, virtahepoja ja seeproja. Lähimpiä paikkoja havaita ”viisi suurta” eli leijona, elefantti, puhveli, leopardi ja sarvikuono on Inverdoorn, jonne ajaa noin kaksi ja puoli tuntia. Noin neljän tunnin ajomatkan päässä vaihtoehtoja on jo runsaasti. Valmiita yhden tai useamman päivän mittaisia safareja tarjoavat lukuisat yritykset. Retki kannattaa varata hyvissä ajoin.

Kirahveja ja muita villieläimiä näkee parin tunnin ajomatkan päässä.

Merielämää

Kylmä Atlantti ja lämmin Intian valtameri kohtaavat Afrikan eteläkärjessä. Kapkaupungin rannat jäävät Atlantin puolelle, joten niiden vesi on aina kylmää, noin 13–18-asteista. Hiekkarantoja on kuitenkin runsaasti. Suosituin niistä on Camps Bay, joka täyttyy viikonloppuisin paikallisesta piknikväestä. Merten risteyskohta tuo Kapkaupungin edustalle paljon ravinteita, joten merielämä on vilkasta. Valkohaikanta on maailman tiheimpiä, ja rohkeimmat voivat kokeilla häkkisukellusta viisimetristen petojen joukossa. Alueella on myös mainiot mahdollisuudet nähdä valaita veneretkillä tai jopa rannalta. Parasta valasaikaa on syys-lokakuu.

Kylmien vesien, voimakkaiden merivirtojen ja tiheän haikannan vuoksi uiminen on turvallisinta merivesialtaissa.

Hyväntoivonniemi

Tarunhohtoinen Hyväntoivonniemi on paikka, jota Kapkaupungissa kävijän ei kannata jättää väliin. Noin 50 kilometrin päässä sijaitseva Afrikan lounaiskärki salpaa hengen jylhyydellään ja jo pelkällä ajatuksella siitä, että horisontin takana tyrskyt kohtaavat Etelänapamantereen jäätiköt.  Kärkiä on itse asiassa kaksi: Hyväntoivonniemi ja Cape Point. Jälkimmäisellä on palveluja ja upeammat maisemat, ja sen vuoksi myös enemmän turisteja. Molemmat paikat ovat näkemisen arvoisia, ja kävelymatka kärjestä toiseen vie noin tunnin. Matkalla voi ihailla alueen fynbos-kasvillisuutta, jota tavataan vain Etelä-Afrikassa. Lajeihin kuuluu muun muassa teestä tuttua rooibos-kasvia. Kärkiin järjestetään Kapkaupungista kosolti päiväretkiä ja paikalle pääsee kätevästi myös vuokra-autolla. Autoilijan kannattaa ajaa ainakin toiseen suuntaan rannan kalliojyrkänteillä kiemurtelevaa Chapman’s Peak Drive -maisemareittiä. Tie on maksullinen ja välillä kiusallisen kapea, mutta maisemat mykistävät.  capepoint.co.za

Cape Point ei sovi korkeanpaikankammoisille, sillä huipulta on 200 metrin pystysuora pudotus mereen.

Yli 600 lintulajia

Kapkaupunki ympäristöineen on lintuharrastajan paratiisi. Alueella on havaittu yli 600 lintulajia, joista 60:tä ei tavata missään muualla maailmassa. Hyviä lintupaikkoja ovat esimerkiksi Rondevlein luonnonpuisto, Kirstenboschin kasvitieteellinen puutarha ja Pöytävuoren kansallispuisto kokonaisuudessaan. Rondevleissä voi nähdä flamingojen, kruununokikanojen ja afrikankapustahaikaroiden ohella myös virtahepoja. Kirstenboschin lukuisat kasvilajit houkuttelevat paikalle esimerkiksi kapin­medestäjiä ja kapinbulbuleja. Paikan idylliset nurmikentät  ovat myös mainio paikkaa viettää leppoisaa piknikpäivää. www.capetown.travel/visitors/see-do/nature-adventure/ wildlife/birding-in-cape-town

Kapkaupungin ruovikoista voi löytää vaikka korean punapiispan.

Kapkaupunki

Historia: Kaupungin perusti Hollannin Itä-Intian kauppakomppania vuonna 1652. Asukasluku: 3,7 miljoonaa. Vuodenajat: Päinvastoin kuin Suomessa, lämpimintä tammi-helmikuussa, kylmintä heinä-elokuussa. Ilmasto: Välimerenilmasto eli kuivat ja kuumat kesät  sekä kosteat ja viileät talvet. Aurinko paistaa keskimäärin yli 3 000 tuntia vuodessa. Kielet: Puhutuin kieli hollannin sukuinen afrikaans, mutta englannilla pärjää. Virallinen kieli myös xhosa, jossa on naksuvia konsonantteja.

Junalla kohti pohjoista

Jos haluaa kokea matkallaan menneen ajan rautatietunnelmaa, kannattaa hypätä Kapkaupungista junan kytiin ja suunnata kohti koillista. Junalla pääsee noin 1 500 kilometrin päähän Johannesburgiin tai halutessaan Pretoriaan asti. Iltapukuglamourista nauttiva matkustaa Blue Trainin kristallikruunujen alla, rosoisempaa luksusta hakeva tyytyy yli puolet halvempaan Premier Classeen. Budjettimatkailijallekin on vaihtoehtonsa, joiden hinnat ovat vain murto-osa edellisistä. Matkalla näkee aavikkoa ja savannia koko rahalla; lämpötila nousee kesäaikaan kuumimmillaan yli 40 asteeseen. Päivällä junan vieressä vilistää impala-antilooppeja ja mangusteja, ja yöllä voi ihastella Etelän ristiä ja muita eteläisen tähtitaivaan ihmeellisyyksiä täydellisessä pimeydessä. Lentohinnat Suomesta Etelä-Afrikkaan eivät välttämättä tule kalliimmaksi, vaikka meno olisi Kapkaupunkiin ja paluu Johannesburgista, joten kiertomatkaa kannattaa harkita.  www.bluetrain.co.za, http://southafricanrailways.co.za/premier_classe.html, www.seat61.com/SouthAfrica.htm

1 500 kilometrin pituinen junamatka Kapkaupungista Johannesburgiin on unohtumaton elämys.

Lennot kapkaupunkiin

Kapkaupunkiin ei ole suoria lentoja Suomesta. Yhdellä välilaskulla pääsee esimerkiksi Lontoon, Amsterdamin, Pariisin tai Istanbulin kautta. Kokonaismatka Suomesta kestää vähintään 15 tuntia. Afrikan yli pääsee mukavimmin yölennolla. Menopaluulennot saa halvimmillaan noin 500 eurolla.

Teksti ja kuvat Samuli Häkkilä ja Sanna Häkkilä

Lue myös muita matkajuttuja:

Julkaistu: 15.5.2017