KalPan kassakriisi luultua pahempi - onko seura myynnissä?
Puheenaiheet
KalPan kassakriisi luultua pahempi - onko seura myynnissä?
Kiekkoliigassa KalPa on ajautunut pelilliseen, johtamisen ja taloudelliseen syöksykierteeseen. Sisäpiirilähteet spekuloivat jopa sillä, että KalPalle etsittäisiin ostajaa.
Julkaistu 11.11.2013
Apu

Jääkiekkoliiga jatkuu maaottelutauon jälkeen huomenna, mutta Kuopiossa sitä ei odoteta iloisissa tunnelmissa. Sarjajumbo KalPan peli on jämähtänyt tutun tehottomaksi näpertelyksi, eivätkä henkisessä takalukossa tahdo onnistua yksinkertaiset perusasiatkaan.

Kannattajat vaativat pölkylle päävalmentaja Jari Laukkasen päätä, mutta ongelmat ovat syvemmällä. 2,4 miljoonan pelaajabudjetilla operoiva KalPa teki viime tilikaudella raskaat tappiot, ja tämän kauden yleisötavoite laahaa jatkuvasti yli tuhat katsojaa jäljessä.

Se ei voi olla näkymättä tulopuolella, etenkin kun seuraa rasittavat kalliit ja pitkäkestoiset sopimukset, joista kaikista ei ole saatu kaukalossa vastinetta. KalPa yrittää nyt kaupata useampaa pelaajaansa, jotta kassavajetta saataisiin paikatuksi.

- Seuraava uutisoitava asia on kyllä sisään tuleva pelaaja. On totta, että viime kauden tulos oli surkea eivätkä katsojatavoitteet ole nyt täyttyneet, mutta tavoite on edelleen play off -paikka. Ei sitä saada pajatso parhaista pelaajista tyhjentämällä, sanoo kesken kauden tehtäväänsä tullut KalPan toimitusjohtaja Toni Saksman.

Avun tietojen mukaan KalPan pääomistaja Sami Kapanen on pyytänyt epävirallista apua johtoryhmään, mutta sisäpiirilähteet huhuavat, että seuralle etsittäisiin jopa ostajaa. Näin Kapanen lähipiireineen - jolle omien virheiden tunnustaminen on aina ollut vaikeaa - saisi kunniallisen perääntymistien umpikujasta, jossa seura näyttää nyt olevan.

- Myyminen on kuitenkin hyvin epätodennäköistä. Sami on pääomistaja, jolle valta tietyssä määrin kuuluukin - mutta nykytila on mennyt sellaiseksi, että Kapaset katsovat KalPan olevan yhtä kuin he itse. Ylpeys ei anna periksi myydä. Mutta mikäli ostaja olisi tarpeeksi iso taho, NHL- tai KHL-kokoluokkaa, tilanne voi olla toinen, muotoilee eräs sisäpiirilähde.

Kuopiolaiskatsojat ovat tunnetusti tuulella käyvää porukkaa, jolle kelpaa vain menestyvä joukkue - mutta nyt negatiivisuuden kierteeseen voi nähdä olevan jonkinlaiset perusteetkin.

Kun pelaajaomistaja Kapanen ryhtyi pari vuotta sitten järjestämään seuran johto- ja valmennusporrasta uusiksi, kaikki avainpaikat täytettiin juniorivuosista asti tutuilla ystävillä tai sukulaisilla - muutamassa tapauksessa näyttöjä pahemmin tarkastelematta. Eniten ihmetystä herätti pikkuveli Kimmo Kapasen palkkaaminen toimitusjohtajaksi, ilman koulutusta tai muuta työkokemusta kuin peliuralla maalivahtina hankittu.

- On surkeaa, että johdossa on toteutunut ns. worst case scenario: seurasta puuttuu täysin vastavoima Kapasten tempoilulle. Koko paskasaavin kaataminen Kimmo Kapasen niskaan on kohtuutonta, mutta kun väärät päätökset ja vaikeudet kasaantuvat,se alkaa toden teolla näkyä, että KalPan johdosta puuttuu kokemusta ja pätevyyttä. Ja ennen kaikkea puuttuu ihmisiä, joilla olisi rohkeutta sanoa vastaan, kun on syytä, toinen Avun lähde tokaisee.

- En tällä hetkellä tunnista työpaikkaani siksi sukujuonittelun pesäksi, joksi se julkisuudessa kuvataan. Kausi on ollut vaikea, mutta uskon, että nopea negakierre voi kääntyäkin nopeasti. Pari oikeaan aikaan otettua voittoa, niin on paljon helpompi hengittää, Toni Saksman vastaa.

Vaikeuksien alun voi nähdä olleen keväässä 2012, jolloin runkosarjassa suvereenisti porskuttanut KalPa kompastui pudotuspelien 1. kierroksella näpertelyynsä ja pelaajistoltaan monta luokkaa heikompaan Espoon Bluesiin. Päävalmentaja Tuomas Tuokkola erotettiin - mutta ei suinkaan keväällä, vaan kaksi viikkoa (!) ennen seuraavan liigakauden alkua.

Tapahtumaketjua ei ole avattu seuran taholta millään lailla. Avun tietojen mukaan vaitiolosopimus sitoo molempia osapuolia, mutta taitamattoman tiedotuksen vuoksi tapaus Tuokkola ruokkii yhä huhumyllyä ja epäluottamusta seurajohtoa kohtaan.

Tuokkolan seuraaja Jari Laukkanen tuskin saa potkuja, ainakaan tällä kaudella:

- Ei ole taloudellisia mahdollisuuksia. Sitä paitsi kuka sen jälkeen haluaisi tulla KalPaan koutsaamaan, kun valmennuksen työrauhaa pidetään jo nyt olemattomana? lataa Avun lähde.

- "Papu" ei ole valmis päävalmentajaksi, mutta hän on silti enemmän sijaiskärsijä mahdottomassa paikassa. Jos KalPa erottaisi Laukkasen, se olisi Kapasilta samalla tunnustus, että tuli tehtyä yksi väärä valinta lisää - ja tuhottua lojaalin ja lupaavan miehen ura.

- Kuten viime viikolla tiedotimme, Laukkasella on sekä johdon että joukkueen tuki. Muu on median levittämää väärää tietoa, toimitusjohtaja Saksman kuittaa.

Avun tietojen mukaan KalPa ei ole viime aikoina kyennyt maksamaan kaikkia laskuja täysin ajallaan, mutta se ei ole suomalaisessa urheilussa tavatonta. Paljon vakavampaa on, mikäli palkat ja muut ensisijaiset juoksevat kulut alkavat olla rästissä.

- Ei meillä mitään ole rästissä. Tältä kaudelta tavoitteena on nollatulos ja seuraavakin on varmasti vaikea, mutta kyllä Kuopiossa ammattiseuraa pystyy pyörittämään. Neljästä viime tilikaudesta vain yksi on ollut tappiollinen, Saksman vastaa kysymykseen seuran taloudesta ja tulevaisuudesta.

Paradoksaalista kyllä, kassavajeessa on pakko yrittää hankkiutua eroon niistä harvoista onnistuneista hankinnoista, joita nykyinen urheilutoimenjohtaja Kimmo Kapanen on tehnyt. KalPa kauppaa muun muassa joukkueen luottopakkia Adam Masurhia sekä voimahyökkääjä Janne Kolehmaista.

Masurhille haetaan pelipaikkaa ensisijaisesti ulkomailta: Ruotsin, Saksan tai Venäjän liigasta. Joukkueessa ja Kuopiossa pidetty ruotsalainen, joka on nytkin pelannut olosuhteisiin nähden onnistuneen kauden, oli Ilta-Sanomien mukaan kuitenkin lähellä sopimusta ykkösmestarisuosikki Oulun Kärppien kanssa.

- Se on kukkua, että Masurh olisi menossa toiseen liigaseuraan. Mutta jos pelaaja haluaa siirtyä ulkomaille, emme ole esteenä, ja hänellä on KHL-pykälä sopimuksessaankin. Lähipäivät näyttävät, Saksman pyörittelee.

Kulki KalPan pelaajaliikenne miten tahansa, loppukausi menee joukkueelta lähinnä selviytymistaisteluksi. Viimeistään sen jälkeen seurassa on pakko istua miettimään, mikä on mennyt pieleen ja miten tästä eteenpäin.

Kahdesta konkurssista ja Suomi-sarjaan asti romahtamisesta selvinnyt KalPa on toki kömpinyt jaloilleen pahemmistakin paikoista. Mutta ilman tosiasioiden tunnustamista se ei onnistu - tälläkään kerralla.

Kommentoi »