Apu

Uutuuskirja nostaa esiin Kalle Päätalon romaanien naishahmot

Uutuuskirja nostaa esiin Kalle Päätalon romaanien naishahmot
Karoliina Timosen kirjassa Kirjeitä Iijoelle – Kalle Päätalon elämän naiset (Gummerus) on 20 kirjettä näille kadonneen maaseutu-Suomen naisille.
Kuvat Gummerus

Marraskuussa tulee sata vuotta omaelämäkerrallisen kirjallisuuden mestarin, Kalle Päätalon syntymästä. Vuonna 2000 kuollut, 39 romaania julkaissut kirjailija on yhä Suomen luetuimpia.

Juhlavuoden kunniaksi Päätalon Iijoki-sarjaan 20-vuotiaana rakastunut kirjailija Karoliina Timonen nostaa esille miehisenä pidettyjen romaanien väkevät naishahmot. Teoksessa Kirjeitä Iijoelle – Kalle Päätalon elämän naiset (Gummerus) on 20 kirjettä näille kadonneen maaseutu-Suomen naisille.

Timonen kertoo, että Iijoki-sarjan fanittaminen on ­aina tuntunut nololta, ja Pää­taloa on väheksytty kirjallisissa piireissä ”maalaisena ja lahjattomana kirjailijana”.

Iijoki-sarjassa oli runsaasti elementtejä, joista nautin: omakohtaista kerrontaa, psykologisesti monivivahteisia henkilöhahmoja, sosiaali- ja mikrohistoriaa, suomalaista luontoa ja rehevän värikästä murretta”, Timonen kirjoittaa kirjassaan selitykseksi fanitukselleen.

Julkaistu: 22.9.2019
Kommentoi »