Apu

Johtaja, josta kuoriutui kirjailija: Hannu Luntiala on elänyt kaksi elämää – ”Kirjoittaminen jatkuu, työ ei enää haittaa harrastusta”

Johtaja, josta kuoriutui kirjailija: Hannu Luntiala on elänyt kaksi elämää – ”Kirjoittaminen jatkuu, työ ei enää haittaa harrastusta”
Moni ajattelee nauttivansa elämästä sitten, kun jää eläkkeelle tai sitten, kun jotakin muuta. Hannu Luntiala haluaa ajatella toisin ja nauttia elämästä tässä ja nyt.
Julkaistu: 4.10.2022

Syntymäpäiväsankarilla on ollut kaksi elämää: virkamiehen ja kirjailijan elämä. Hannu Luntiala työskenteli 37 vuotta Väestörekisterikeskuksessa virkamiehenä ja jäi kuusi vuotta sitten eläkkeelle ylijohtajan tehtävästä.

– Kirjoittaminen jatkuu, kun työ ei enää haittaa harrastusta, Luntiala naurahtaa.

Luntiala tunnetaan kansainvälistä huomiota herättäneestä romaanista Viimeiset viestit. Se pohjautui tekstiviesti­keskusteluihin. Nyt Luntiala kirjoittaa runokokoelmaa Edgar Lee Mastersin Spoon River antologian tyyliin.

Kirjailija seuraa nykyään elämänmenoa rauhallisin mielin.

– Asemani on poikkeuksellisen hyvä: terveys ja talous ovat kunnossa, perhesuhteet lämpimät, on ystäviä ja harrastuksia. Minulle on käynyt hyvin.

Levoton maailmantilanne huolestuttaa silti.

– Olen ollut murehtija. Kun yksi murhe katoaa, toinen tulee tilalle. Olen yrittänyt jankuttaa itselleni Mauno Koiviston viisautta: ”Ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin.”

Luntiala muistuttaa ihmisiä myös hetkessä elämisen arvosta.

– Moni ajattelee nauttivansa elämästä sitten, kun jää eläkkeelle tai sitten, kun jotakin muuta. Yritän itse ajatella toisin ja nauttia elämästä tässä ja nyt.

Luntiala lähettää terveiset kahdelle ystävälleen, jazzmuusikko Juhani Aaltoselle ja runoilija Jyrki Pelliselle.

– Tutustuin Juhaniin, kun kirjoitin hänen elämäkertansa. Hän on suuri persoona. Jyrkin runoihin ihastuin jo nuorena. Hän soittaa minulle kerran kuussa, ja puhelut ovat kuin parasta runoutta.

Hannu Luntiala

  • Syntynyt: Helsingissä 12.10.1952.

  • Ura: Väestörekisterikeskuksen entinen ylijohtaja, runoilija ja kirjailija. Tuorein romaani Rekisteri julkaistiin viime vuonna. Valmistelee runoteosta.

  • Perhe: puoliso, kaksi poikaa ja puolison tytär.

Kommentoi »