Kake Randelin liikuttui, kun näki videon, jossa hänen laulujaan soitettiin Ukrainan-rintamalla: ”Se tuntuu hienolta”
Jatka lausetta
Kake Randelin liikuttui, kun näki videon, jossa hänen laulujaan soitettiin Ukrainan-rintamalla: ”Se tuntuu hienolta”
Laulaja Kake Randelin on sodanvastainen mies, joka elää vahvasti Ukrainan asialle ja isänmaalleen. Isänsä pienenä menettänyt Kake on ollut äitin poika: ”Äiti oli paras ystäväni, kaverini eikä hän koskaan sanonut ei. Hän antoi hyvät opit elämään.”
6Kommenttia
Julkaistu 6.2.2023
Apu

Jatka lausetta Kake Randelin: En aio koskaan antaa anteeksi sitä, että ... Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. En hyväksy minkäänlaista sotaa. Kun katsoo naapurimaan touhua, että havitellaan Nikolai II:n ajan rajoja, se on niin järjetön juttu. Tiedän, että Ukrainassa vapaaehtoisesti sotivat suomalaiset soittavat rintamalla maastoautoissaan levyäni tunnelmaa nostattamassa väijyntäkeikalla. Se tuntuu hienolta, sillä musiikilla on konkreettinen voima. Koskaan ei tiedä, koska päivät ovat täynnä. Sekin ilahdutti, kun kerran keikalla Pohjois-Karjalassa karpaasin näköinen mies tuli luokseni ja esitteli hauistaan. Siihen oli tatuoitu minun kuvani ja nimeni. Hän oli muukalaislegioonan leivissä. Juttelimme pitkän pätkän.

Lapsuuteni sitkein haave oli, että pääsisin tässä ammatissa eteenpäin. Olin 15-vuotias, kun teimme ensimmäisen julkisen keikan. Toiveet olivat korkealla, mutta ne olivat erittäin kaukana. En ole koskaan ollut tuppisuu tai jäänyt toiseksi väittelyssä. Kansakouluaikoina opettaja Elvi Valjakka polki urkuharmonia ja komensi, että tulepas Kauko laulamaan niin näytetään vähäsen. Muita oppilaita kun ujostutti. Se oli pelottava tilanne, sillä minäkin olin aika ujo, mutta vähitellen aloin huomata, että laulaminen voisi olla oma juttuni. En ole vieläkään se hiljaisin illanvietoissa.

Teini-iässä ihmettelin erityisesti vanhempien ikäpolvien suhtautumista nuoriin. Me halusimme päristellä mopoilla ja kasvattaa pitkän tukan. Vaikka emme tehneet pahaa, meille sanottiin, että noista ei kyllä tule yhtään mitään. Itse tein jo 7-vuotiaasta lähtien miesten kotitöitä. Se oli opettavaista aikaa, kunnioitan edelleen ihmisiä, jotka elävät töiden kautta. Työ opettaa, oli se mitä tahansa ja auttaa elämässä eteenpäin. Itsekin muistan keräämäni pennoseni, joita laskin lapsena iltaisin ettei vain mitään ollut hävinnyt.

Minuun jäi kaipuu, kun isäni kuoli ollessani 4-vuotias. Kaipasin isää ja minulla on hänestä vain yksi muisto. Äiti oli puolestaan oli paras ystäväni, kaverini eikä hän koskaan sanonut ei. Hän antoi hyvät opit elämään. Äitin avustuksella ostin ensimmäisen kitarani ja vahvistimen. Vaikka soittelin joskus keskellä yötä, hän vain kannusti: soita vaan, minä uskon, että sinusta tulee vielä jotain. Meillä oli pieni talo maaseudulla, mutta se oli täynnä rakkautta.

Liikutun yleensä kyyneliin hyvän taiteen ääressä. Kun olimme joku aika sitten Paul McCartneyn konsertissa, putosin täysin The Long and Winding Road -kappaleen ääressä. Istuin vain ja itkin koko ajan, sillä se vei minut suoraan 15 vuoden ikään muistoissa. Lapsuusajan elämä tuli tosi lähelle. Musiikki tekee uusia siltoja eri elämänvaiheiden välille, luo uusia ihmissuhteita, parantaa mieltä. Se on myös erittäin hyvä terapiamuoto.

Pyydän anteeksi jos olen loukannut jotakin. Elämässä tulee sanottua ja tehtyä pahasti, mutta sen vuoksi on tärkeää osata pyytää anteeksi sydämensä pohjasta ja tarkoittaa sitä.

Ennen oli paremmin ainakin tiestön kunto. Ennen aurat tulivat neljän aikaan aamulla ja suolan sijaan käytettiin hiekkaa. Muistan, että pienemmätkin tiet hoidettiin hienosti. Ei ollut mitään vetkutuksia, sopimuksista pidettiin kiinni. Ajan viikonloppuisin 1 500 kilometriä ympäri Suomen. Ymmärrän asfaltin ja öljyn hintojen nousun, mutta jos tiestöstä ei pidetä huolta, monttuun saattaa jäädä hampaan paikkojen sijaan auton akseli.

Seuraavan rauhan-Nobelin antaisin Zelenskyille. Hän on näyttelijä ja tv-tähti, joka on noussut johtamaan ja taistelemaan oman kansankunnan puolesta vihollista vastaan. Jos rauha saadaan aikaan, hän saa Nobelin.

Minun jumalassani mukavinta on auttavaisuus. Vanhan perinnön mukaan kiitän ja pyydän voimia jaksamiseen. Ovellani käy erilaisia käännyttäjiä, mutta eihän ihminen käänny kuin liikenneympyrässä. Kuuntelen kyllä usein heitä, mutta tokaisen yleensä, että minulla on varsin hyvät välit yläkerran isännän kanssa, kiitos hei.

Jos saisin lahjaksi miljoona euroa, ostaisin lähimmäisilleni mitä he tarvitsevat tai antaisin rahana. Tekisin myös vähän remonttia kotitalooni. Tykkään tehdä puutöitä, joten hankkisin parempia työkaluja. Jos saisin enemmän kuin miljoonan, antaisin rahaa vanhoille ihmisille, jotka elävät pienen eläkkeen varassa.

Antakaa minun ... jatkaa laualmista. Haluan laulaa niin kauan kuin töppönen nousee ja henki pihisee. Laulajan ura on kuin jalkapallo: toisella puolella lukee lopeta jo, toisella yritä vielä jaksaa. En halua olla kuin Laika, ikuisesti avaruudessa liitävä koira. Takana on 44 vuotta keikkailua ja tuhansia, tuhansia kilometrejä. Viime vuosi oli aika rankka, sairastin koronan kaksi kertaa. Olen iloinen maaliskuussa pidettävästä ensimmäisestä konserttikiertueestani. Sen jälkeen keikat jatkuvat entiseen tapaan.

6 kommenttia