Venäjän hyökkäystä kommentoiva näyttely tulossa Turkuun – Katso Kaj Stenvallin vaikuttavia Ukrainan sota -maalauksia
Kuvataide kannanottona
Venäjän hyökkäystä kommentoiva näyttely tulossa Turkuun – Katso Kaj Stenvallin vaikuttavia Ukrainan sota -maalauksia
Turkulaisen taidemaalarin Kaj Stenvallin Ukraina-aiheisia maalauksia on kattavasti esillä kesällä Turussa. Kansainvälistä huomiota herättäneet työt kommentoivat Venäjän hyökkäyssotaa ja maailmaa ravisuttavan kriisin taustoja.
Julkaistu 4.6.2023
Apu

Aloituskuvana Kaj Stenvall: The Moscow Tea Party (Teejuhla Moskovassa), 2015.

Taiteen talossa järjestettävä Kaj Stenvallin näyttely Sodan kasvot koostuu noin 120 maalauksesta, jotka kuvaavat pääasiassa Venäjän helmikuussa 2022 aloittamaa sotaa. Niissä nähdään sotaan liittyviä keskeisiä henkilöitä, kuten Ukrainan ja Venäjän presidentit Volodymyr Zelensky ja Vladimir Putin. Taidenäyttely on kannanotto rauhan puolesta ja hyökkäyssotaa vastaan sekä tuen osoitus Ukrainan taistelulle.

Maalaukset ovat esillä suurelle yleisölle ensimmäistä kertaa tässä mittakaavassa. Nähtävillä on myös Stenvallin teoksia sodan alkujuurilta, eli vuoden 2014 Krimin valtauksen ajoilta. Taideverkkokauppa Taikon aloitteesta syntyneen näyttelyn tuottavat yhteistyössä Kaj Stenvall, Taiteen talo ja Taiko.

Stenvall kertoo Avulle maalanneensa intensiivisesti siitä saakka, kun Venäjä aloitti täysimittaisen hyökkäyssodan Ukrainassa 24. helmikuuta 2022. Kahdensadan teoksen raja menee rikki todennäköisesti jo melko pian.

– Olen ajatellut asian niin, että velvollisuuteni on jatkaa niin kauan, kuin hyökkäyssota jatkuu. Minun olisi vaikeaa tehdä muunlaista taidetta tällaisessa tilanteessa, kun kansanmurhaa tehdään parintuhannen kilometrin päässä.

Putin at the Narva River (Putin Narvajoella), 2015

– Sodan alussa mietin pariin otteeseen, onko tällaisia maalauksia turvallista tehdä. Siinä kohtaa, kun alettiin uutisoida, että Ukrainan siviiliväestöä tapetaan summittaisesti, ne ajatukset tippuivat pois. Ukrainassa tapahtuu hirvittäviä asioita jatkuvasti, Kaj Stenvall sanoo.

– Haluan osoittaa, että maalaustaiteella voi vaikuttaa, herättää keskustelua ja koskettaa ihmisiä, sanoo kuvataiteilija Kaj Stenvall. (Kaj Stenvall: Quo Vadis, 2018.)
Kaj Stenvall: Facade of Power (Vallan julkisivu), 2022.
Kaj Stenvall: The Blinded Eye (Sokaistunut silmä), 2023.
Kaj Stenvall: Stand with Ukraine, 2023.
Kaj Stenvall: The Butchers at Volga (Teurastajat Volgalla), 2022.

Työskentelee intensiivisesti eikä aio lopettaa

Taiteilija kommentoi sotaa, eli aiheet nousevat todellisista tapahtumista, joita Stenvall seuraa median välityksellä. Tavallisesti hän aloittaa maalaamisen yhdeksän maissa aamulla ja työskentelee keskeytyksettä kolme neljä tuntia. Valmiin teoksen hän jakaa kannanottona omassa Twitterissään, Instagramissaan, Facebookissaan ja nettisivuillaan.

– Minulla on jo takana pitkä ura, joten minun on mahdollista paneutua tämäntyyppiseen aihepiiriin. Maalaukset eivät ole myyntitöitä, vaan yritys dokumentoida lähihistoriaa ja pyrkiä vaikuttamaan taiteella. Haluan ainakin yrittää lieventää tilanteen luomaa ahdistusta, Stenvall kertoo.

Kaj Stenvall: Vlad, it Looks Like You Have Lost Your Face (Vlad, näyttää siltä että olisit menettänyt kasvosi), 2022.
Kaj Stenvall: Rockin and Rollin, 2022.
Kaj Stenvall: Stop Putin, 2023.
Kaj Stenvall: Nice View (Hyvät näkymät), 2022.
Kaj Stenvall: I Was Misled, I Didn´t See (Minua johdettiin harhaan, en nähnyt mitään), 2022.
Kaj Stenvall: I Pay You Back Next Week, I Promise (Maksan ensi viikolla takaisin, lupaan sen), 2023.

Kaksi sota-aiheisista töistä on kaikesta huolimatta myyty, yksi Berliiniin ja toinen Prahaan. Molemmat menivät parlamentaarikoille. Kolmas töistä on lahjoitettu Ukrainan presidentille. Stenvallille on kerrottu, että ulkoministeri Pekka Haaviston kontaktien kautta maalaus on nyt jossakin presidentti Volodymyr Zelenskyin varastoholveista odottamassa rauhan aikaa.

Kaj Stenvallin näyttely on esillä Turussa Taiteen talossa (Olavintie 2, Turku) 16.6.–6.8.2023. Näyttely on avoinna joka päivä kello 11–18 pois lukien juhannuksena 23.–25.6.

– Pyrin lieventämään ahdistusta, jota Venäjän hyökkäyssota ja Ukrainan kansanmurha on aiheuttanut. Käytössä olevat aseeni ovat taide, ironia ja satiiri. Yritän kääntää asioita päälaelleen, kyseenalaistaa esitettyjä totuuksia sekä tutkia Putinin hahmon psykologiaa. (Kaj Stenvall: I Did It My Way, 2023.)
Kaj Stenvall: Like a Fish in the Water (Kuin kala vedessä), 2023.
Kaj Stenvall: On His Shoulders (Hänen harteillaan), 2022.
Kaj Stenvall: Ecce Homo, 2022.
Kaj Stenvall: Don´t Blame Me (Älä syytä minua), 2023.
Kaj Stenvall: A World Without Putin (Maailma ilman Putinia), 2022.
Kommentoi »