
Aloituskuvana Kaj Stenvall: The Moscow Tea Party (Teejuhla Moskovassa), 2015.
Taiteen talossa järjestettävä Kaj Stenvallin näyttely Sodan kasvot koostuu noin 120 maalauksesta, jotka kuvaavat pääasiassa Venäjän helmikuussa 2022 aloittamaa sotaa. Niissä nähdään sotaan liittyviä keskeisiä henkilöitä, kuten Ukrainan ja Venäjän presidentit Volodymyr Zelensky ja Vladimir Putin. Taidenäyttely on kannanotto rauhan puolesta ja hyökkäyssotaa vastaan sekä tuen osoitus Ukrainan taistelulle.
Maalaukset ovat esillä suurelle yleisölle ensimmäistä kertaa tässä mittakaavassa. Nähtävillä on myös Stenvallin teoksia sodan alkujuurilta, eli vuoden 2014 Krimin valtauksen ajoilta. Taideverkkokauppa Taikon aloitteesta syntyneen näyttelyn tuottavat yhteistyössä Kaj Stenvall, Taiteen talo ja Taiko.
Stenvall kertoo Avulle maalanneensa intensiivisesti siitä saakka, kun Venäjä aloitti täysimittaisen hyökkäyssodan Ukrainassa 24. helmikuuta 2022. Kahdensadan teoksen raja menee rikki todennäköisesti jo melko pian.
– Olen ajatellut asian niin, että velvollisuuteni on jatkaa niin kauan, kuin hyökkäyssota jatkuu. Minun olisi vaikeaa tehdä muunlaista taidetta tällaisessa tilanteessa, kun kansanmurhaa tehdään parintuhannen kilometrin päässä.
Putin at the Narva River (Putin Narvajoella), 2015
– Sodan alussa mietin pariin otteeseen, onko tällaisia maalauksia turvallista tehdä. Siinä kohtaa, kun alettiin uutisoida, että Ukrainan siviiliväestöä tapetaan summittaisesti, ne ajatukset tippuivat pois. Ukrainassa tapahtuu hirvittäviä asioita jatkuvasti, Kaj Stenvall sanoo.
Työskentelee intensiivisesti eikä aio lopettaa
Taiteilija kommentoi sotaa, eli aiheet nousevat todellisista tapahtumista, joita Stenvall seuraa median välityksellä. Tavallisesti hän aloittaa maalaamisen yhdeksän maissa aamulla ja työskentelee keskeytyksettä kolme neljä tuntia. Valmiin teoksen hän jakaa kannanottona omassa Twitterissään, Instagramissaan, Facebookissaan ja nettisivuillaan.
– Minulla on jo takana pitkä ura, joten minun on mahdollista paneutua tämäntyyppiseen aihepiiriin. Maalaukset eivät ole myyntitöitä, vaan yritys dokumentoida lähihistoriaa ja pyrkiä vaikuttamaan taiteella. Haluan ainakin yrittää lieventää tilanteen luomaa ahdistusta, Stenvall kertoo.
Kaksi sota-aiheisista töistä on kaikesta huolimatta myyty, yksi Berliiniin ja toinen Prahaan. Molemmat menivät parlamentaarikoille. Kolmas töistä on lahjoitettu Ukrainan presidentille. Stenvallille on kerrottu, että ulkoministeri Pekka Haaviston kontaktien kautta maalaus on nyt jossakin presidentti Volodymyr Zelenskyin varastoholveista odottamassa rauhan aikaa.
Kaj Stenvallin näyttely on esillä Turussa Taiteen talossa (Olavintie 2, Turku) 16.6.–6.8.2023. Näyttely on avoinna joka päivä kello 11–18 pois lukien juhannuksena 23.–25.6.