Kaija Saariaho 1952–2023: ”Olen saanut kasvaa, kun Eurooppa on alkanut kukoistaa ja toivonut samaa tuleville polville – Nyt elämme uudelleen sodan keskellä”
In Memoriam
Kaija Saariaho 1952–2023: ”Olen saanut kasvaa, kun Eurooppa on alkanut kukoistaa ja toivonut samaa tuleville polville – Nyt elämme uudelleen sodan keskellä”
Säveltäjä Kaija Saariaho on kuollut 70-vuotiaana. Hänen perheensä kertoi Facebookissa, että Saariaho nukkui pois rauhaisasti omassa vuoteessaan Pariisin-kodissaan. Saariaho oli vuonna 2021 saanut aivosyöpädiagnoosin. Säveltäjä antoi oheisen haastattelun Avulle vuonna 2022.
Julkaistu 2.6.2023
Apu

Tämä artikkeli on julkaistu alun perin 10.10.2022. Sen otsikkoa ja ingressiä on muokattu 2.6.2023 kello 19:19, minkä lisäksi juttuun on lisätty Facebook-upotus. Jos alla oleva upotus ei näy, löydät sen myös täältä.

Sisältöä ei voida näyttää
Valitsemasi suostumukset estävät tämän sisällön näyttämisen. Muokkaa asetuksia evästeasetuksissa.

*********************************************

Säveltäjä Kaija Saariahosta tuntuu, että hän on saanut elää historiallisen onnellisena aikana.

– Synnyin sodan jälkeen ja olen saanut kasvaa ja elää, kun Eurooppa on alkanut kukoistaa. Olisin toivonut samaa tuleville sukupolville. Nyt elämme uudelleen sodan keskellä, Saariaho pohtii.

Hän tähdentää, että tärkeimmät asiat maailmassa eivät ole ostettavissa.

– Toivoisin, että ymmärtäisimme, kuinka paljon merkitystä kulttuurilla, rakkaudella ja terveydellä on meille kaikille.

Saariahoa ei vanheneminen ”kummemmin järkytä”.

– Uusien sukupolvien tukeminen ja ymmärtäminen on tärkeää, ja haluan siirtää tietoa nuorille. He näkevät maailman eri silmin kuin me, ja se on rikkaus.

Saariaho on Suomen kansainvälisesti menestyneimpiä klassisen musiikin nykysäveltäjiä, jonka mittava tuotanto ulottuu oopperoista orkesteri- ja kamarimusiikkiin sekä laulu- ja soolosoitinteoksiin. Juuri nyt hän säveltää konserttoa jazz-trumpetisti Verneri Pohjolalle.

Vaikka Saariaho tekee pääasiassa töitä ulkomailla, on hänellä tiivis suhde kotimaan musiikkikenttään. Taiteilijan 70-vuotissyntymäpäivän kunniaksi suomalaiset klassisen musiikin tekijät esittävät hänen teoksiaan ympäri Suomea tänä syksynä. Saariaho lähettääkin terveisiä kaikille muusikoille, jotka osallistuvat Kaija Saariaho 70 -projektiin.

– Musiikkitalon juhlakonsertissa esitetään opettajani musiikkia, minun musiikkiani ja nuoremman polven säveltäjien kantaesityksiä. Mukana on kaikenikäisiä muusikoita, osa tuttuja minulle jo nuoruudestani saakka. Haluan kiittää heitä kaikkia ja toivottaa heille iloa elämään.

Kaija Saariaho

  • Ura: Säveltänyt yli sata teosta. Lokakuussa Kansallisoopperan kotimaan kantaesitys Innocence- oopperasta, sekä Kristallista savuksi – Kaija Saariahon maailma -elämäkerran julkaisu (Otava).

  • Perhe: puoliso ja kaksi lasta.

Kommentoi »