Oopperatähti Pentti Hietanen ylistää puolisoaan: ”Kaikki mitä minusta kuullaan lavalla, on vaimoni ansiota – Olen kiitollinen, että minulla on hänet”
Taiteilijaelämää
Oopperatähti Pentti Hietanen ylistää puolisoaan: ”Kaikki mitä minusta kuullaan lavalla, on vaimoni ansiota – Olen kiitollinen, että minulla on hänet”
Pentti Hietanen kumoaa väitteen, jonka mukaan kahden taiteilijan perhe-elämä olisi jollain tapaa raskasta. – Meillä asia on ollut aivan päinvastoin. En voisi kuvitella muunlaista elämää, Hietanen sanoo.
16.11.2023
 |
Apu

Pentti Hietanen nousi julkisuuteen vuoden 1986 Savonlinnan oopperajuhlilla. Hän oli saanut Kansallisoopperasta tehtävän toimia oopperajuhlilla esitettävän Aida-oopperan varahenkilönä.

– Olin seurannut paikan päällä kaikki harjoitukset, tehnyt niistä muistiinpanoja ja opiskellut tenorin musiikillisen pääroolin. Eräänä päivänä tuli puhelinsoitto, jossa kerrottiin, että tenoripääosan esittäjä oli sairastunut kurkkutulehdukseen.

Hietanen lauloi tenorin roolin orkesterikuopasta pääroolin esittäjän availlessa suutaan lavalla.

– Esitys meni hyvin ja siitä tuli mainetta, Hietanen muistelee.

Hietasen mielessä ei alun perin ollut oopperalavoilla esiintyminen. Hän oli aloittanut musiikillisen uransa popin ja rockin parissa. Lauluopintoihin hän hakeutui omien sanojensa mukaan ”pystymetsästä”.

Hietanen omaksui pian kaksoisroolin: Hän teki töitä sekä oopperassa että viihdemusiikin parissa. Tämä herätti joissakin piireissä paheksuntaa.

– Olen aina kuunnellut sydäntäni ja pitänyt oman tieni. Kun aikaa katsoo taaksepäin, oikeita valintoja on tullut tehtyä. Ei minulle kukaan opettanut eri tyylilajien yhdistämistä. Itse kokeilin sitä ja totesin, että yleisökin pitää siitä.

Lauluopinnoilla on ollut tärkeä merkitys Hietasen kehittymisessä monipuoliseksi artistiksi. Hän ja puoliso, niin ikään esiintyvänä taiteilijana työskentelevä Heini Hietanen pääsivät aikanaan arvostettujen klassisen laulun ammattilaisten oppiin. Yksi heistä oli jo edesmennyt ruotsalainen tenori Nicolai Gedda, jota pidetään yhtenä kaikkien aikojen tuotteliaimpana oopperalaulajana. Sittemmin puoliso on ollut tärkeässä roolissa Pentti Hietasen lauluopettajana.

– Heini on opettanut laulutekniikkaa ja auttanut ohjelmistojen harjoittelussa. Kaikki mitä minusta kuullaan ja nähdään lavalla, on hänen ansiotaan.

Hietanen kumoaa väitteen, jonka mukaan kahden taiteilijan perhe-elämä olisi jollain tapaa raskasta.

– Meillä asia on ollut aivan päinvastoin. En voisi kuvitella muunlaista elämää. Ylipäätään olen kiitollinen, että minulla on hänet.

Nelihenkinen perhe on nähty useampaan otteeseen yhdessä myös esiintymislavalla, sillä myös kaksi tytärtä ovat opiskelleet alaa.

Musiikillisen työn ohessa Hietanen on pyörittänyt vaimonsa kanssa liiketoimintaa Kangasalalla sijaitsevalla kahden hehtaarin kokoisella tilalla, jossa on edustussauna ja kokoustila. Tiloja on vuokrattu muun muassa yrityksille. Viime keväänä pariskunta päätti pitkän miettimisen jälkeen myydä tilan.

– Katsotaan, kauanko myymisessä menee. Kuusisataa neliötä erilaisia tiloja on kahdelle aika paljon. Aikansa kutakin.

Pentti Hietanen

  • Syntymäpäivä: 7.10.1958
  • Ura: Tehnyt oopperarooleja, musikaaleja, viihdekonsertteja ja kirkkokonsertteja. Uran aikana 11 albumia, joista kaksi kultalevyä ja yksi platinalevy, muun muassa rock-levy Pentti Hietanen on the Rocks (2005).
  • Perhe: Vaimo Heini Hietanen ja lapset Iina ja Roosa.
2 kommenttia