Apu

Käärme piiloutui autoon Keravalla eikä tullut ulos – "Kinkkinen juttu"

Käärme piiloutui autoon Keravalla eikä tullut ulos – "Kinkkinen juttu"
Viljakäärme piiloutui autoon Keravalla. Pelästyneen käärmeen houkuttelu piilostaan ei ole helppoa.
Julkaistu: 29.9.2021

Miten olisi elokuva, jossa käärme muuttaa autoretken helvetiksi kätkeytymällä ajoneuvon rakenteisiin – mistä se sitten iskee vuorotellen jokaisen matkustajan kimppuun?

Keravalla päästiin sunnuntai-iltana lähelle tällaisia tunnelmia, kun viljakäärme karkasi terraariostaan kesken automatkan. Tosin viljakäärmeestä ei olisi kauhuleffan tähdeksi, sillä kyse on vaarattomasta amerikkalaisesta kuristajakäärmelajista.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitos tuli käärmeenomistajan avuksi. Kauko-ohjattavan kameran avulla karkulaiseen saatiin näköyhteys. Matelijaa ei kuitenkaan olisi saatu piilostaan purkamatta auton rakenteita. Tunnin yrittämisen jälkeen pelastuslaitos päätti jättää lemminkin esiin maanittelun omistajan omaksi huoleksi.

Käärmettä ei voi houkutella ruoalla

– Ulkomailta tiedetään paljonkin tapauksia, joissa käärme on piiloutunut autoon ja on sellaista sattunut kotimaassakin. Myös Suomen luonnonvaraisia käärmeitä on löytynyt autoista, kertoo Avulle eläintenhoitaja Jarmo Lanki Helsingin Tropicariosta.

Autoihin käärmeitä houkuttelevat lämpö ja sokkeloiset piilopaikat. Käärmeet ovat mestariluikertelijoita: mistä käärmeen pää mahtuu, siitä voi kulkea koko eläin.

– Piiloutuneen käärmeen saaminen kiinni on kinkkinen juttu. Käärmettä ei voi houkutella namipaloilla. Vaihtolämpöisenä eläimenä sen kulutus levossa on minimaalista, Lanki kuvaa.

Aikuinen viljakäärme syö noin kerran kahdessa viikossa, mutta aina ei parin viikon tauon jälkeenkään ole nälkä. Vesi saattaisi olla parempi houkutin, mutta jos eläin on juonut normaalisti ennen karkumatkaa, ei janokaan äkkiä yllätä.

– Peloissaan oleva käärme ei hevillä tule piilostaan. Auton osien purkaminen voi säikyttää sen luikertelemaan vielä syvemmälle rakenteisiin, Lanki sanoo.

Hämärä ja kylmä voivat saada käärmeen liikkeelle

Hämärä voi saada viljakäärmeen taas liikkeelle. Käärmeen omistaja voi joutua päivystämään autossa ilmaantumista odotellen. Kylmä voi myös ajaa eläimen ulos piilosta, mutta viljakäärme ei ole sille kovin herkkä.

– Mutta käärme saattaa yhtäkkiä vain ilmaantua esiin. Silmänräpäyksessä huomaa, että kas tuossahan se on!

Auton kuljettaja saattaisi käärmeen ilmestymistä hiukan hätkähtää. Viisas ei aja autoa, jossa piileksii luikertelija, oli se sitten vaaraton tai ei.

Pelastuslaitoksen käärmetehtävästä kertoi ensimmäisenä Keski-Uusimaa.

Viljakäärme (Pantherophis guttatus aik. Elaphe guttatta), tarhakäärmeisiin kuuluva myrkytön pohjoisamerikkalainen kuristajakäärmelaji ja Suomessakin suosittu terraariolemmikki. Kuvan käärme ei liity Keravan tapaukseen.

1 kommentti