Apu

Jussi Parviainen ”En ole löytänyt rakkautta vielä koskaan”


Naiskohuistaankin tunnettu taiteilija Jussi Parviainen, 61, avaa menneisyyttään sekä teatterimaailmaa syksyllä ilmestyvässä elämäkerrassaan.
Kuvat Kari Kaipainen

Monipuolisen teatterialan taiteilija Jussi Parviaisen persoonalliset työt ovat usein jääneet taustalle kun mies on noussut otsikoihin muista syistä. Hän on kohauttanut muun muassa ihmissuhteillaan. Neljä kertaa avioliiton läpikäynyt mies on viime aikoina elänyt hiljaiseloa. 

- Olen elänyt pitkään yksin ja pidän sitä saavutettuna etuna, mies naurahtaa.

- Rakkaus ei löydy etsimällä, sen tiedän kokemuksesta. En ole vielä koskaan löytänyt oikeaa rakkautta, vaikka luonnollisesti sitä kaipaisin.

Jussi avaa elämäänsä useammaltakin kantilta syksyllä ilmestyvässä Jussi Parviainen – Jumalan rakastaja –teoksessa, jonka on kirjoittanut toimittaja Maria Roiha (Tammi 2017).

- Elämääni mahtuu paljon muutakin kuin naiset, hän muistuttaa.

”Teatterikoulu on kuollut”

Rankimmin Jussi tunnustaa käyvänsä läpi suomalaista kulttuurielämää ja erityisesti teatterikoulutusta eri vaiheineen sekä teatteria ennen ja nyt. Hän käsittelee myös oululaisen, suuria skandaaleita aiheuttaneen Jumalan teatteri –ryhmän toimintaa.

- Teatterikorkeakoulua ei minun silmissäni enää ole. Se kuoli 1980-luvulla. Nyt kun sekä Jouko Turkka että Outi Nyytäjä ovat poissa, olen ainoa, jolla on omakohtaista kokemusta koulutuksen kehittymisestä.

Myöskään nykyteatteriesitykset eivät tyydytä Parviaista.

- Teatterin pitäisi olla yhteiskunnan omatunto. Nyt Teatterikorkeakouluksi itseään nimittävän laitoksen syytä ovat normalisoidut, mitäänsanomattomat esitykset. Ne ovat vain viihdettä ja varastettuja ohjauksia, Parviainen tuhahtaa ja lisää perään muutaman terävän ärräpään.

TEKSTI

MARJA NYMAN

Julkaistu: 1.6.2017