Apu

Vesijärven nimi on itsestään selvä, mutta mikä on Juostenpaskattu? Paikannimet voivat olla moniselitteisiä

Vesijärven nimi on itsestään selvä, mutta mikä on Juostenpaskattu? Paikannimet voivat olla moniselitteisiä
Monesti paikannimet ovat kuitenkin niin tuttuja, ettei tule ajatelleeksi, että ne usein todella viittaavat siihen, millainen paikka on.
Julkaistu: 3.11.2021

Paikannimet ovat monesti niin tuttuja, ettei tule ajatelleeksi, että ne usein todella viittaavat siihen, millainen paikka on.

Tällainen ajatuskatko kenties tuli veneilijälle, jonka kohtalosta kertoi Kymen Sanomat. Vesilläliikkuja ajoi paattinsa kivelle Kotkan Kivisalmessa lähellä Kivisiltaa.

– Paikkaa oikeasti kuvailevia nimiä löytyy todella paljon, nimistönhuoltaja Tiina Manni-Lindqvist Kotimaisten kielten keskuksesta kertoo Avulle.

Kivisalmi, Kotka:

Onko Ahvenlampi merkki apajasta?

– Joskus nimet tosin ovat monitulkintaisia. Esimerkiksi vaikea sanoa mistä pyhästä on kyse eri Pyhäjärvissä.

Ahvenlampikin saattaa tarkoittaa sitä, että lammessa elää paljon ahvenia. Tai sitten joku on saanut lammesta yhden ahvenen 500 vuotta sitten. Nimi ei siten aina riitä kalastusoppaaksi.

Nimet ovat saattaneet myös hämärtyä niin, että nykyihminen ei enää tunnista paikannimen merkitystä. Monet nimet ovat kuitenkin yhä läpinäkyviä: Joensuu sijaitsee Pielisjoen suulla. Lahti seisoo havainnollisesti Vesijärveksi nimetyn järven lahden rannalla.

– Järvien ja saarien erikoiset nimet voivat usein mitata niiden muotoon, kuten Ristisaari tai Housulampi, Manni-Lindqvist kuvaa.

Vesialueen muodosta on saattanut saada nimensä – vaikka mielikuvaa ei tee mieli kehitellä pidemmälle – Ylöjärvellä sijaitseva Juostenpaskattu-niminen lampi.

Juostenpaskattu, Ylöjärvi:

Nimet muuttuvat, mutta niin maakin

Joskus paikan nimeäminen saattaa perustua pikemminkin vastakohtaan kuin todelliseen havaintoon.

– Vierekkäin saattaa olla Mustalampi ja Valkealampi, vaikka niiden veden värissä ei ole erityistä eroa, Manni-Lindqvist sanoo.

Kieli ja sen merkitykset muuttuvat vuosisatojen kuluessa. Samalla nimistöstä tulee usein vähemmän läpinäkyvää.

– Mutta myös luonto muuttuu, Manni-Lindqvist muistuttaa.

Moni Metsäniemi voi nykyään olla pikemminkin Avohakkuuniemi.

Esimerkiksi muutoksesta kelpaa myös Pohjois-Pohjanmaalla sijaitseva Merijärven kunta, jonka nimeä voisi pitää harhaanjohtavana. Merijärvi ei sijaitse meren rannalla, ja sen isoimmat järvet ovat noin kymmenen hehtaarin kokoisia lampia.

– Merijärvellä on kuitenkin aikanaan sijainnut Merijärvi-niminen järvi, joka on sittemmin kuivattu. Nimi on saattanut viitata järven taipumukseen tulvia, Manni-Lindqvist kertoo.

Usein erikoisen nimen todellinen tausta onkin tavanomaisempi kuin vääräleukojen keksimät selitykset.

Merijärvi:

Artikkelin aloituskuvassa osa Lahden kaupunkia, joka sijaitsee Vesijärvi-nimisen vesistön rannalla, lahden pohjukassa.

Kommentoi »