Julkkisurpo iskee jälleen
Puheenaiheet
Julkkisurpo iskee jälleen
Perez Hilton pyörittää Los Angelesissa julkkisblogia, jota tähdet vihaavat ja tavikset rakastavat. Sivustoa lukevat miljoonat ja siitä on tullut jo käsite. Aika hyvin kolmikymppiseltä epäonnistuneelta näyttelijältä.
15.9.2007
 |
Image

.

Heinäkuussa Lindsay Lohan, 21, kaunis filmitähti, kaappasi auton, jahtasi toista autoa Los Angelesin katujen läpi humalassa kokaiinipussi taskussaan ja päätyi lopulta selliin. Hän oli päässyt katkaisuhoidosta kaksi viikkoa aikaisemmin ja ajanut edellisen humalaisen kolarin pari kuukautta aiemmin.

Lohania tapahtumat eivät varmasti naurattaneet, mutta aika monia muita kyllä. Etenkin, jos he seurasivat draaman kehittymistä netissä vaaleanpunaiselta sivupohjalta, jolle päivittyi jatkuvasti uusia suttuisia kuvia Lohanin hahmosta ja öisen kaahauksen tapahtumapaikoista.

“Tämä on parempaa kuin mikään mitä olisin voinut keksiä”, teksti kuvien ohessa hihkui.

Perez Hiltonilla oli menossa loistava päivä.

Kun Lohan kaahaili, Perez-hilton.com-juorublogin sivuja ladattiin 7,1 miljoonaa kertaa vuorokauden aikana. Tavallisesti sivustolla käy kuukaudessa vajaat kolme miljoonaa vierailijaa ja sivuja ladataan 33-48 miljoonaa kertaa.

Aika paljon yleisöä yhden miehen ylläpitämälle sivustolle. Ja aikamoista ajanhukkaa yleisölle. Tai sitten täysin ymmärrettävää.

“Julkkiksista on hauskaa puhua, koska ne ovat niin hulluja”, Perez Hilton, 29, venyttelee puhelimessa muutama viikko Lindsayn toilailujen jälkeen.

“Eivät kaikki, mutta iso osa. He haluavat olla. He elävät itse luomassaan kuplassa, jossa he käyttäytyvät omien sääntöjensä mukaan ja voivat tehdä ihan mitä tahansa. Mistään ei ole minkäänlaisia seurauksia eikä kukaan heidän ympärillään kerro heille, mitä heidän oikeasti pitäisi kuulla.”

Ja sehän on vain hyvä asia, jos asiaa katsoo Perezin näkökulmasta.

Perezhilton.comin idea on yksinkertainen. Sivulla rullaa pystysuorassa palkissa paparazzi-kuvia julkisuuden henkilöistä ja Perez kommentoi kuvia ja julkkisten tekemisiä. Sama malli on käytössä monilla muillakin julkkis-juorusivustoilla.

Perezillä on kuitenkin useita etuja verrattuna kilpailijoihinsa. Ensinnäkin Perez on hauska. Melko infantiililla tavalla hauska, mutta hauska silti. Hän kirjoittelee julkimoiden kuvien päälle herjoja (“lutka”, “ufo” , “luuseri” ) ja piirtelee jalkojen väliin pissaliruja. Hän piikittelee julkkiksia, keksii heille loukkaavia lempinimiä (Jennifer Aniston: Maniston, Sienna Miller: Slutty, Ashlee Simpson: Asslee) ja fanittaa joitakin pyhimyksinä pitämiään tähtiä estoitta (Madonna, Angelina Jolie, Dita von Teese).

Hän zoomaa kuvissa kauneusleikkausarpiin, suonikohjuihin ja päihteiden turvottamiin kasvoihin. Välillä hän piilottaa kuvan linkin taakse, jolloin lukija näkee ensin vain tekstin: Jos loukkaannut helposti, älä klikkaa tästä. Kun linkkiä klikkaa, sen alta löytyy esimerkiksi kuva Tom Cruisesta ja Katie Holmesista parhaimmassa (=hirveimmässä) boogiessaan tanssilattialla.

Pakkohan sille on nauraa.

Perez Hilton syntyi syyskuussa 2004, kun aloitteleva näyttelijä Mario Lavandeira Jr. istahti kahvilan pöytään Sunset Boulevardilla Los Angelesissa. Miamissa syntyneen, kuubalaisten vanhempien pojan draamaopinnot New Yorkissa olivat päättyneet, ja näyttelijän ura takkusi. Huippuhetkeksi oli muotoutunut noin puolen minuutin esiintyminen Sopranos-televisiosarjassa vuonna 2001.

Kohtauksessa mafiosot ryöstävät konserttisalin kassan ja Lavandeiran esittämä nörtti lipunmyyjä ojentaa kassalippaan roistoille. “Tiedättehän, että ryöstätte hyväntekeväisyyskonsertin”, Lavandeiran hahmo mumisee häntä aseella osoittaville ryöstäjille. “Moni on maksanut lipun opiskelijakortillaan.”

Ja sitten tähtihetki oli ohi.

Kahvilassa Lavandeiran todellinen tähtihetki oli kuitenkin vasta alkamassa. Hän naputteli kannettavalla tietokoneellaan verkkosivuilleen ensimmäisen blogimerkintänsä julkkisradiojuontaja Howard Sternin senaamuisista puheista.

Lapsellinen huumori ei ole Perezin ainoa valtti. Hän ymmärtää myös draaman arvon.

Kun Lindsay Lohan lopulta vetäytyi tuntemattomaan paikkaan “toipumaan”, Lohanin tarina ei suinkaan hävinnyt Hiltonin sivuilta. Silloin tarinan shakespearelainen sukusaagaosio vasta alkoi. Ääneen ja kuviin pääsivät toisiaan ja muita solvaavat Lohanin äiti, isä, pikkusisko, avustaja, avustajan äiti, ystävät ja kollegat: Paris Hilton, Matt Damon, Martin Sheen, Britney Spears, Donald Trump ja niin edelleen.

Draaman tuntu ei ole sattumaa.

“Ajattelen verkkosivuani saippuaoopperana”, Perez sanoo. “Siinä on sankareita ja roistoja, ja joitakin ihmisiä kannustetaan ja joillekin buuataan. Roistosta voi tulla sankari ja sankarista roisto, ja draama jatkuu ja jatkuu.”

Kun lukija kerran on päässyt sisään Cameron Diazin miessuhteisiin, Nicole Richien paino-ongelmiin, Britneyn, Lindseyn, Parisin ja muiden julkkisten hulluun käytökseen sekä julkkisvanhempien lapsilleen suoltamien avoimien kirjeiden maailmaan, uusimmat käänteet on pakko käydä vilkaisemassa joka päivä.

Tai kahdesti päivässä. Tai ehkä jopa kolmesti.

New York Times -lehdessä pohdittiin heinäkuun puolivälissä julkkisten tuijottamisen lumoa. Millä tavalla me katselisimme tänä päivänä kerran niin ihailtua näyttelijätärtä Ava Gardneria, toimittaja Virginia Heffernan pohti. Gardnerilla kun oli tarinan mukaan tapana kiristää kasvojensa löysä iho koukkujen avulla piiloon peruukin alle.

Luultavasti tuijottaisimme Gardnerin hiusrajaa suurentavissa lähikuvissa ja etsisimme jälkiä hänen tee-se-itse-kasvojenkohotuksestaan. Ja kun löytäisimme niitä, pöyristyisimme, ikään kuin Gardner olisi tunkenut itsensä väkisin meidän näkökenttäämme emmekä me suinkaan itseämme hänen lähelleen: mikä helvetti Avan kasvoja vaivaa?!

Kauan sitten julkkikset haluttiin nähdä kauniina ja täydellisinä. Sitten heidät haluttiin nähdä tavallisina parkkipaikoilla ja ruokakaupoissa. Nyt heidät halutaan nähdä friikkeinä,  jotka elävät omituista kauneusleikkausten, neuroosien, hermoromahdusten, päihderiippuvuuksien ja narsismin sävyttämää elämää. Perez Hilton ja monet muut julkkiskuvia julkaisevat blogit toimivat lähinnä kauhugallerioina.

Mutta yksi asia säilyy vuosikymmenestä toiseen: Me jaksamme tuijottaa.

Heffernan vertaa nykyajan julkkisnaisia Mona Lisa -maalaukseen. Emme koskaan kyllästy tutkimaan, analysoimaan, kommentoimaan ja katsomaan, katsomaan, katsomaan heidän kuviaan.

Perez Hiltonin sivustolla Heffernanin teesi tulee todella todeksi. Miksi ihmeessä me olemme niin kiinnostuneita julkkiksista?

“Ne ovat helposti sulatettavaa viihdettä”, Perez Hilton kuittaa. “En ole varma, haluammeko todella nähdä heidät hirviöinä, mutta he eivät ole todellisia meille. Emme edes ajattele heitä ihmisinä vaan roolihahmoina. Se on surrealis-tista. Se on viihdettä.”

Mutta mistä ihmeestä on kyse holtittomien julkkistyttöjen tapauksissa? Lindsay Lohanin lisäksi laulaja Lionel Richien tytär Nicole Richie ja julkkisperijätär Paris Hilton ovat joutuneet tai joutumassa vankilaan humalassa autoilun takia, ja poptähti Britney Spearsin sekoilut muuttuvat koko ajan kummallisemmiksi. Ovatko pimut tulleet ihan oikeasti hulluiksi?

“Nykypäivänä on enemmän kuin koskaan mediaa, joka on kiinnostunut pihalla olevista julkimoista. Heillä on paljon enemmän mahdollisuuksia tulla kuulluksi ja nähdyksi, joten he tekevät koko ajan hullumpia asioita ylittääkseen toisensa ja saadakseen niin paljon julkisuutta kuin mahdollista. He rakastavat huomiota, he elävät sitä varten. He tuntisivat itsensä vajavaisiksi, jos ihmiset eivät puhuisi heistä.” 

Tavallaan sekoilevat julkkikset tekevät myös meille taviksille palveluksen. On aina mukavaa tuntea olevansa tasapainoisempi ja onnellisempi kuin joku rikkaampi ja suositumpi.

Perez Hiltonista on vuosien saatossa itsestäänkin tullut julkkis. Karhumainen, pullea, silmälasipäinen blogi-isäntä on avoimesti homo ja värjää hiuksiaan milloin shokkipinkiksi, milloin sähkönsiniseksi.

Hän on onnellisesti esillä sivuillaan ja riemuitsee jokaisesta maininnasta itsestään muussa mediassa. Hänet kutsutaan säännöllisesti kommentoimaan julkkisasioita television keskusteluohjelmiin. Hän kutsuu itse itseään sellaisilla nimillä kuin Queen of All Media, Gossip Gangsta ja P-Nasty.

Syyskuussa Perez alkaa vetää omaa julkkiksiin keskittynyttä televisio-ohjelmaansa What Perez Sez Yhdysvaltojen VH1-kanavalla. Sen lisäksi hän isännöi musiikkiklubeja sekä lupailee ensi vuodelle kirjaakin.

Perez on onnistunut myös luomaan itselleen innokkaan fanikunnan: tytöt lähettävät hänen verkkosivuilleen kuvia, joissa heidän paljaiden rintojensa yli on kirjoitettu Perez. Levy-yhtiöt lähettävät hänelle levyjä, koska kehuva maininta Perezin sivuilla lisää levymyyntiä.

Moisesta suosiosta syntynee sievoiset tulotkin.

“Joo, ansaitsen 500 000 dollaria viikossa. No en ansaitse, vitsailen vain”, Perez hekottaa puhelimessa.

Hän ei halua kertoa tulojaan, mutta Blogads-blogimainostoimisto on kertonut veloittavansa 9 000 dollaria yhdestä viikon mainoksesta Perez Hiltonin sivulla, ja sivulla on helposti kymmenen mainosta kerralla. Perezin tienestit ovat siis varmasti kelvot. Hän kertoo yhä tekevänsä kaiken itse. Sivuston ainoa toinen työntekijä on hänen siskonsa, joka hoitaa sihteerin hommia.

Perez kertoo bloggaavansa 16-19 tuntia päivässä ja heräävänsä töihin puoli viideltä aamulla. Työhön kuuluu soittelua julkkisten avustajille, viihdebisnesihmisille ja kavereille sekä tiedon keruuta pitkin verkkoa. Hän uskoo, että hänen suosionsa on pitkälti seurausta siitä, että hän yksinkertaisesti bloggaa ahkerammin kuin kukaan hänen kilpailijoistaan. Sivuilla on aina uutta luettavaa.

Kamera heiluu. Suttuisessa videokuvassa näkyy keskivartaloita, kahvitarvikepöytää sekä työntekijän esiliinaa ja kättä, kun hän hätistelee kuvaajaa kauemmaksi.Taustalla lippalakkipäinen nuori mies mutustaa jotakin syötävää ja katselee ilmeettömänä hänelle juuri ojennettua paperia.

Kas, sehän on Perez itse!

Yhdysvaltojen blogiyhteisö on verinen taistelukenttä. Suttuisen videon kuvasivat kilpailevan julkkissivuston X17:n paparazzit. Kuvassa Perez Hiltonille ojennetaan haaste oikeuteen. Häneltä vaaditaan 7,5 miljoonan dollarin korvauksia valokuvien tekijänoikeuksien rikkomisesta.

Blogien keskinäinen sota on yleisölle miltei yhtä viihdyttävää kuin niiden seuraamien julkkisten sotkut. Linkki Perez-videoon on nähtävillä kolmannen juorublogin Jossip.comin sivuilla.

Neljäs juorublogi Just Jared puolestaan kertoi taannoin Victoria Beckhamin vierailusta Coffee Bean & Tea Leaf -ketjun kahvilassa mutta jätti huolellisesti mainitsematta, että Beckham saapui Perezin kantakahvilaan kuvaamaan tapaamistaan tämän kanssa.

Viime aikoina blogimaailmassa on kohuttu Perezin riippumattomuudesta. Julkkisbloggaaja kun on tietojen mukaan ystävystynyt Paris Hiltonin kanssa ja alkanut sen jälkeen uutisoida Parisista vain positiivisesti!

Viime aikoina Perez on luonnollisesti alkanut itsekin liikkua julkkispiireissä. Mitä julkkikset sanovat törmätessään parjaajaansa?

“Jotkut alkavat huutaa minulle, mutta jotkut pitävät sivuistani. Tara Reid (näyttelijä) uhkasi yksissä juhlissa heittää minut uima-altaaseen. Nicole Richie tuli kahvilaan, jossa kirjoitan ja käski minun kutsua häntä anorektikoksi päin hänen naamaansa. Minä olin vain että joo, what ever”, Perez nauraa. “Ehdotin, että halaamme ja sovimme asian.”

Sääliikö Perez ikinä julkkiksia, joista hän kirjoittaa ilkeästi?

“Joo, käy tosi sääliksi niitä, kun on niin vaikeaa olla todella rikas. Ei, en sääli niitä ikinä! En ole koskaan katunut mitään, mitä olen kirjoittanut.”

Jossip.comin pitäjä David Houslaib totesi eräässä haastattelussa, että hänen yleisönsä koostuu ihmisistä, jotka vihaavat työtään. Mistä koostuu Perez Hiltonin yleisö?

“Minä olen yleisöni. Kaikki ovat yleisöäni. Minulla on lukijoita koko maailmasta ja he ovat eri-ikäisiä, erimaalaisia, erirotuisia, kaikkia sukupuolia. Kaikki ovat kiinnostuneita julkkiksista.”

X17-toimiston aloittama oikeusjuttu on vain yksi monista, joihin Perez joutuu vastaamaan oikeudessa. Pelkääkö Lavandeira, että hänen sivustonsa tullaan vielä vaientamaan?

“En. Perez Hiltonia ei vaienna mikään eikä kukaan. Ikinä!”

Kommentoi »