Apu

Julkkikset kertovat: näin hintojen nousu vaikuttaa arkeen – "Enemmän makaronilaatikkoa ja vähemmän kahvia"

Julkkikset kertovat: näin hintojen nousu vaikuttaa arkeen – "Enemmän makaronilaatikkoa ja vähemmän kahvia"
Touko Aalto, Niina Kuhta, Eini, Kari Aihinen ja Timo Vuorensola ovat kaikki huomanneet hintojen nousun, mutta miten se vaikuttaa heidän arkeensa?
Julkaistu: 28.4.2022

Touko Aalto

"Eniten olen huolestunut siitä, mitä nykyinen kehitys tarkoittaa yhteiskunnan kannalta. Kotimainen ostovoima heikentyy inflaation vuoksi, mikä tarkoittaa, että me kaikki joudumme miettimään kulutustamme. Monien ihmisten pitää työkseen liikkua ­paljon, asumme pitkien etäisyyksien maassa. Polttoaineen ja sähkön hintojen äkillinen nousu aiheuttaa useille todellisia vaikeuksia. Meillä on parhaillaan myös iso umpisolmu työmarkkinoilla. Kaikkein eniten mietin asioiden yhteisvaikutuksia tavalliseen ihmiseen ja koko Suomen kykyyn toimia. Ajan joka viikko Jyväskylä–Helsinki-väliä. Mietin, miten saan kuukausibudjettiini mahtumaan työhön liittyvän välttämättömän liikkumisen. Toki olen onnekas, ja minulla on työ. Katsomme myös tarkasti kauppa­listat puolison kanssa. Tällä hetkellä se tarkoittaa enemmän makaronilaatikkoa ja vähemmän kahvia. Hintojen nousu on pakko ottaa huomioon.”

Touko Aalto

Kari Aihinen

”Minulla on kotona kaksi kasvavaa nuorta miestä, joten ruokaa on kotiin ostettava ja auto tankattava. En voi näinä ruuhkavuosina jarruttaa, kyllä uunien ja valojen pitää olla ravintoloissa päällä. Hintojen nousu on vasta alkanut, ja se kumuloituu syksyllä. Nyt olisi hyvä mahdollisuus kotimaisille tuottajille toimittaa hyviä raaka-­aineita kauppoihin. Itse en pelkää elää tätä elämää, täytän kohta 50 vuotta ja aion nauttia joka ­päivästä, vaikka se vaatisi ­enemmän duunia.”

Kari Aihinen

Niina Kuhta

”Yritän koko ajan siirtyä oma­varaisempaan elämään tässä hullussa maailmassa. Olen hankkimassa sähköautoa, ja omakotitalomme on matala­energinen älykoti. Silti, kun ­talven sähkölasku tuli tammikuussa, jouduin hetken vetämään happea. Aloin miettiä omaa sähkönkulutustani ja kysellä aurinkopaneelien perään. Miten saisi tuotettua itse edes osan kuluttamastaan ­sähköstä? Kaupassa käyn vain kerran viikossa isommin ja ­yritän suunnitella perheemme ruokalistat etukäteen.”

Niina Kuhta

Eini

”Polttoaineen hinnan nousua ei voi olla huomaamatta, sillä ajan keikoille omalla autolla, ja lisäksi minulla on keikkabussi. Eurot lentävät kukkarosta, kun ajamme pitkiä matkoja. Hintojen nousun huomaa kaikessa kulutuksessa. Toki se on samaa ­jatkumoa kuin korona-aikaan, jolloin elettiin tarkemmin. Katson edelleen tarjouksia ja juoksen niiden perässä. Olen myös kierrättänyt vaatteitani hyväntekeväisyyteen ja tehnyt samalla itsekin löytöjä.”

  • Hope ry ottaa lahjoituksia vastaan vähävaraisten perheiden auttamiseksi.

Eini

Timo Vuorensola

”Paljon matkustavana näen, että lentoliput ovat kallistuneet. Sama ubereissa ja takseissa, kaikki matkustukseen liittyvä kallistuu. Käyn harvoin kauppareissuilla, joten energiakriisin vaikutukset kauppakassin hintaan ovat kysymysmerkki. Ukrainan sodan vaikutukset muistuttavat, miten herkällä pohjalla käsityksemme länsimaisesta vauraudesta makaa. Kulutushysterian hillitseminen olisi paikallaan, mutta paljon matkustelevana siitä puhuminen on tyhjää sanahelinää.”

Timo Vuorensola
Kommentoi »